Mivka, šola in služba

Minula skrajšana sezona v tretji moški odbojkarski ligi trem primorskim predstavnikom ni prinesla veliko. Vsi so daleč od napredovanja v drugo ligo. V Portorožu je prioriteta na mivki, v Prvačini skromen amaterizem, v Kanalu pa šolanje talentov za prvo ligo.

Andraž Paliska (v napadu), ki je lani še igral, je letos uspešno vodil 
ekipo nekdanjega prvoligaša iz Prvačine. Foto: Igor Mušič
Andraž Paliska (v napadu), ki je lani še igral, je letos uspešno vodil ekipo nekdanjega prvoligaša iz Prvačine. Foto: Igor Mušič

PRIMORSKA > Kakovostne razlike med primorskimi moškimi klubi v tretji ligi so se v zadnjem letu povečale, primorska odbojka pa je daleč od položaja, ki bi obetal skorajšnje napredovanje katere od ekip v drugo ali celo v prvo B ligo. Obetavne igralce bo torej še dolgo čakala (pre)velika stopnica med igranjem v mladinskem državnem prvenstvu (DP) in v tretji ligi ter med slovensko elito. Vse kaže, da na Primorskem trenutno ni dovolj igralske baze in denarja za sestavo konkurenčne drugoligaške ekipe. Zadnji začasno uspešen poskus so v sezoni 2018/2019 zmogli v Prvačini, kjer je Go Volley celo postal drugoligaški prvak, a se je nato zaradi pomanjkanja denarja napredovanju odrekel in je lani začel novo zgodbo s pomlajeno ekipo v tretji ligi.

Salonit Anhovo iz Kanala je razred zase. Edini primorski prvoligaš (četrti v DP z A ekipo) je tudi s svojo B ekipo najboljši med tretjeligaši iz naše pokrajine. Zasedel je četrto mesto v zahodni skupini, kar pomeni stopničko več kot leto poprej. Športni direktor cementarjev Miloš Grilanc načrte s to ekipo pojasnjuje takole: “Z rezultatom smo zadovoljni, ni pa to cilj te ekipe. Nam je to predvsem del odbojkarske šole. V tretji članski ligi se kalijo predvsem naši kadeti in deloma starejši dečki in mladinci. Vsem je to najprej priprava na državna prvenstva v njihovih starostnih kategorijah, najboljšim pa tudi vstopnica na trening s prvo člansko ekipo. Vanjo bomo iz letošnje tretjeligaške ekipe vključili Primoža Jeklina, Matijo Filiputtija in Liana Svita Marentiča, izpraznjena mesta pa bodo zapolnili mlajši.”

Mivka in podmladek

Razvojne poti primorskih tretjeligašev so različne. Kanalski Salonit se osredotoča na dvoransko odbojko in je v vrhu državnih tekmovanj v vseh nižjih selekcijah. Igralci Go Volleyja iz Prvačine so poleti doma angažirani tudi na mivki. VC Portorož se osredotoča predvsem na mivko in z mlajšimi selekcijami ni nastopal na državnih tekmovanjih. Starejši dečki Go Volleyja so zmagovalci C skupine druge lige, mlajši pa so bili peti na enaki ravni državnega tekmovanja.

Teh v Kanalu ne manjka, saj so mladinci deveti v državi, kadeti so drugi, starejši dečki sedmi, mlajši pa šesti.

Nekoč prva liga in Evropa

Peto mesto v tretji ligi je zasedel Go Volley iz Prvačine. Ekipo je vodil član zlate generacije prvačke odbojke, domačin Andraž Paliska, ki je lani še igral za najboljšo ekipo druge lige, leta 2018 pa je bil steber moštva, ki je (verjetno za dolgo) še zadnjič nastopalo med slovensko elito. Svoje je prispeval tudi v zgodovinskem letu 2007, ko so Prvačkovci v pokalu challenge v razprodani novogoriški dvorani vzeli dva niza Berlinu.

Na Primorskem trenutno ni dovolj igralske baze in denarja za sestavo konkurenčne drugoligaške ekipe.

Kmalu zatem se je splet izjemno ugodnih materialnih okoliščin, oplemeniten s predanostjo in znanjem ljudi v tisto leto najmanjšem kraju z evropsko odbojko (1200 prebivalcev), iztekel. Denarja je zmanjkalo. Odbojko v Prvačini je pred propadom rešil novogoriški klub pod pokroviteljstvom Gen- I Volleyja, kjer pa je prioriteta kakovostna ženska odbojka.

“Glede na to, da sem bil prvo leto trener precej spremenjene in pomlajene ekipe, sem z doseženim zadovoljen. Sprva nam je kazalo celo bolje, a so nato v ekipi, kjer fantje na prvo mesto postavljajo šolanje in službo, nastale vrzeli. Izostanke posameznikov smo krpali tudi z menjavanjem igralnih mest in vključevanjem mlajših. Osebno sem pripravljen zgodbo s temi fanti nadaljevati,“ je misli po skrajšani sezoni strnil Paliska. V Novi Gorici so medtem že sklenili, da bodo člansko odbojko v Prvačini nadaljevali na letošnji ravni, delovna prioriteta pa bo povečanje številnosti mlajših selekcij.

Predsednik VC Portorož Rok Crnošija pogleduje predvsem proti mivki. Njegovi fantje so zasedli osmo mesto v desetčlanski zahodni skupini tretje lige: “Nam dvoranska odbojka služi predvsem zato, da najboljši igralci na mivki vse leto ohranjajo stik z žogo. Upamo, da bomo na mivki začeli vaditi že prihodnji teden. Za večje članske ambicije v dvorani nimamo dovolj kakovostne širine. Naša udarna igralca sta Aleksander Dulai in Manuel Grunwald, ki bi se morala uvrstiti med pet najboljših parov v državi v odbojki na mivki.”


Najbolj brano