Milijarde za drugačno podobo

Danes se začenja svetovno nogometno prvenstvo, ki bo pred TV ekrane priklenilo do dve milijardi gledalcev. V marsičem najbolj odmeven svetovni športni dogodek na svetu bo prvič na Vzhodu Evrope oziroma na prelomu med Evropo in Azijo.

 Foto: STA
Foto: STA

RUSIJA > Rusija je prva, ki na evropskem vzhodu gosti svetovno prvenstvo v nogometu (SP), obenem pa ima že izkušnje z velikimi tekmovanji, saj je (kot bivša Sovjetska zveza) leta 1980 priredila poletne, pred štirimi leti pa v Sočiju še zimske olimpijske igre.

Visok vložek

Zaradi političnih nesoglasij z Evropsko unijo in ZDA, gospodarske krize ter afere s podkupovanji znotraj krovne nogometne organizacije FIFA, je bilo nekaj časa vprašljivo, če svetovno prvenstvo sploh bo v Rusiji. Ob tem so ruski šport prizadele obtožbe o državnem dopingu na ZOI v Sočiju. Vendar grožnje z odvzemom prvenstva realno niso bile izvedljive, prav tako nihče ne bo bojkotiral prvenstva.

V Rusiji rekordne cene vstopnic

Organizatorji SP pričakujejo milijon obiskovalcev iz tujine. Cene vstopnic so v razponu med 20 in 1100 evrov za finalne dogodke; še nikoli niso bile tako zasoljene. Za veliki finale so cene osupljive:  v tretji kategoriji so po 455 dolarjev, v drugi 710 evrov, v prvi pa celo 1100 evrov. Vstopnice po znižanih cenah lahko kupujejo le ruski državljani, začenši pri 20 evrih. V času tekmovanj ne bo javnih zborovanj ali demonstracij.

Za Rusijo je SP priložnost, da razbije stereotipe, ki jo spremljajo, hkrati pa je velika priložnost za razvoj turizma, saj je bilo ob vložku v športno infrastrukturo veliko denarja vloženega tudi v prometnice in nastanitvene zmogljivosti.

Stroški za prvenstvo so zaradi padca tečaja rublja narasli za 20 do 30 odstotkov, neodvisne ocene pravijo, da je dejanski znesek investicij - gradnje in modernizacije - v objekte v zahodnih in osrednjih obrobnih delih Rusije dvanajst in ne zgolj devet milijard evrov. Ne le zaradi tečajnih razlik, ampak tudi splošno razvejane korupcije. Težave so se pojavile tudi pri iskanju velikih sponzorjev, vendar je rešitev v Rusiji vselej na dlani v podobi državnega energetskega kolosa Gazproma. Ker je gospodarstvo v veliki meri še pod nadzorom države, so pri pridobivanju poslov številni zvesti oligarhi iz kroga predsednika Vladimirja Putina, ki so si odrezali lep kos pogače že pri gradnji objektov najdražjih olimpijskih iger vseh časov v Sočiju. Med temi je tudi rusko-azerbajdžanski milijarder Aras Alagarov, ki si je prislužil vzdevek Ruski Trump.

Na otvoritvi zvezdnik Robbie Williams

Na svečani otvoritvi bo danes glavni zvezdnik britanski pevec Robbie Williams, ki bo imel ob sebi rusko sopranistko Aido Garifullino. “Veliko stvari sem počel, a odpreti svetovno nogometno prvenstvo pred 80.000 ljudmi na stadionu in milijoni pred TV ekrani, je nekaj, kar sem sanjal kot otrok,” je dejal. Na otvoritvi ob 16.30 bo spregovoril tudi nekdanji brazilski zvezdnik Ronaldo.

Za stadione so ruske oblasti porabile 5,96 milijarde dolarjev oziroma 5,052 milijarde evrov (zneski v infografiki so v dolarjih). Še približno pet milijard evrov pa je šlo za modernizacijo prometne infrastrukture. Razdalje so pač izjemne - med Kaliningradom in Jekaterinburgom je kar 3000 kilometrov. Že v sovjetskih časih je bilo bolj razvito železniško omrežje, ki so ga nadgradili s progami za visoke hitrosti. Modernizirali so obe moskovski letališči in obnovili letališče v Rostovu.

Stadioni

Najmanjši izmed dvanajstih stadionov, zgrajenih ali obnovljenih za potrebe SP, imajo 35.000 sedežev. V prestolnici Moskvi bodo nogometaši teptali travo na dveh objektih. Na stadionu Lužniki se bosta danes popoldne na otvoritveni tekmi pomerili domača ekipa in Savdska Arabija, tu bo tudi zadnje dejanje SP, ki bo 15. julija zvečer prineslo novega svetovnega prvaka. Zadnjih šest desetletij je ta stadion najbolj znan ruski športni objekt. Je dom ruske nogometne reprezentance in je bil glavni stadion olimpijskih iger 1980. Na njem bo osem tekem. Drugi moskovski stadion Otkrilje Arena oziroma stadion Spartaka, občasno gosti tekme ruske izbrane vrste. Stadion so odprli leta 2014 in sprejme 45.000 gledalcev. Na njem bo pet tekem.

Stadion v nekdanji ruski prestolnici St. Peterburg z zložljivim nogometnim igriščem je bil z uvodno in finalno tekmo letošnjega pokala konfederacij kulisa za generalko pred SP. Njegova gradnja ima že dolgo brado, saj se je začela že leta 2006, strošek pa se je z 210 milijonov evrov dvignil skoraj na milijardo, med obtožbami o korupciji in izkoriščanju severnokorejskih delavcev, ki so deloma prikrito delali v nečloveških razmerah in bogatili blagajno režima v Pjongjangu. Dokončan je bil leta 2017. Na SP bo gostil sedem tekem, med njimi tudi tekmo za tretje mesto.

Kaliningrad je najbolj zahodno prizorišče SP, v enklavi med Poljsko in Litvo. Po SP bo stadion domačega kluba Baltika, odigrane bodo štiri tekme skupinskega dela SP. V osrednji Rusiji stoji Kazan Arena, ki je bila zgrajena že pred petimi leti, gostila bo šest tekem. Na njej igra Rubin. Jugozahodni del Rusije zastopa Volgograd, kjer bodo štiri tekme skupinskega dela, objekt pa bo dom za NK Rotor. V Rostovu na Donu bo pet tekem, stadion Fišt v olimpijskem Sočiju pa že ima nekaj daljšo zgodovino. Zgrajen je bil že za potrebe olimpijskih iger leta 2014. Ime je dobil po bližnji gori Fišt. Tam bodo odigrali šest tekem.

Stadion v Nižnem Novgorodu so odprli neposredno pred SP, potem pa bo gostil lokalni nogometni klub Olimpijec. Tu bo šest tekem. Mordovia Arena v Saransku bo prizorišče štirih tekem prvega dela SP. Stadion Jekaterinburg je bil zgrajen v petdesetih letih prejšnjega stoletja, za SP 2018 pa so ga prenovili in povečali zmogljivost. Je dom lokalnega Urala, odigrali bodo štiri tekme skupinskega dela. Stadion v Samari je povsem nov objekt, po prvenstvu ga bo uporabljal klub Krila Sovjetov.

Kaj bo ostalo?

Osrednje vprašanje je, kako bodo po SP vzdrževali objekte. Večina klubov prve in druge ruske lige je zadolženih, kar 26 od 36 klubov obeh tekmovanj je v prevladujoči lasti lokalnih skupnosti, pet drugih pa v rokah državnih podjetij. Čeprav v Rusiji pričakujejo, da bosta infrastruktura in podoba gostoljubne države omogočili dolgoročen vpliv na rast BDP, pa pri mednarodni agenciji Moody's niso tako optimistični, saj pravijo, da bo vpliv - zaradi dimenzij in specifik ruskega gospodarstva - le začasno blagodejen. Pa ne le zaradi tega. Že za ZOI v Sočiju je bilo sredi gospodarske krize vloženih 55 milijard dolarjev (ni povsem jasno, koliko iz javnih sredstev), zato naj bi država še nekaj časa nosila finančne posledice obeh dogodkov.


Najbolj brano