Mednarodni festival v Podbrdu

Udeleženci primorskih tekov v naravi zadnje dni hitijo s tekme na tekmo. Na Mali Gori so pripravili gorsko DP veteranov, na bistriškem Milanja trailu pa so imeli ogrevanje za vrhunec sezone - sobotni mednarodni Podbrdo trail running festival, kjer bo tudi DP v gorskem maratonu.

Na Mali Gori je  Miran Cvet (25)  odvzel rekord Simonu Aliču (Nanos, 
902). Foto: Igor Mušič
Na Mali Gori je Miran Cvet (25) odvzel rekord Simonu Aliču (Nanos, 902). Foto: Igor Mušič

Športno kulturno društvo Kamnje-Potoče je v nedeljo v sklopu primorskega gorskega pokala na Mali Gori na Ajdovskem gostilo še državno prvenstvo veteranov. Po 4900 metrih klanca z 800 metri višinske razlike je vsem preostalim 90 tekmovalcem pokazal hrbet član Kluba gorskih tekačev Papež iz Kamnika Miran Cvet. Do koče je pritekel v 33 minutah in 39 sekundah, kar je bilo le malo počasneje od rekorda proge, ki ga še drži član Nanosa Simon Alič (33,14). Simon se je tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom in časom 35,17. Ista tekmovalca sta osvojila tudi zlato oziroma srebrno odličje na veteranskem državnem prvenstvu.

Še kakovostnejši je bil ženski tek. Kamničanka Mojca Koligar je namreč s časom 38,53 zrušila rekord proge, ki ga je postavila nekdaj bronasta na SP v gorskem maratonu Lucija Krkoč (Nanos, 40,52). Mojca je obenem postavila tretji absolutni čas dneva. Najboljša Primorka je bila Mihaela Tušar (Nanos) z drugim mestom (46,23) - sicer nova veteranska državna prvakinja.

Tekači zavzeli Bistriško

Tekaško društvo Bistrc je v soboto na Črnih njivah gostilo štiri teke - dva za primorski ravninski pokal odraslih in mladine ter gorski preizkušnji za lovoriko Milanja trail. Skupno se je nad Ilirsko Bistrico podilo več kot 400 tekačev.

Na Bistriškem teku za primorski pokal odraslih je po 9700 metrih z novim rekordom proge - 36 minut in 26 sekund - zmagal Borut Albreht iz Hotedršice. V ženski konkurenci je bila s časom 43 minut in šest sekund najhitrejša članica novogoriškega Filipidesa Sergeja Lipušček - pred pivškima atletinjama Kristino Bele (48,24) in Brigito Marinčič (48,43). Kraljevska disciplina gorskega Milanja traila je bil tek na 31 kilometrov s kar 1180 višinskimi metri vzpona in spusta. Pri moških je slavil Ajdovec Andi Mamić (Endorfin), ki je z nalogo opravil v dveh urah, 56 minutah in 38 sekundah. Med dekleti je zmagala Rečanka Zorana Težak (3:29,46), bron pa je osvojila ajdovsko triatlonka Alenka Premrl Lemut (3:41,56). Tek na 17 km s 550 metri višinske razlike je najhitreje pretekel član Nanosa iz Podnanosa Simon Strnad (1:23,32). Žensko preizkušnjo je dobila Celjanka Monja Drnovšek (1:42,05). Bron je pripadel Rebeki Petrovčič iz AK Pivka (1:44,50).

Sobotni festival v Podbrdu

Težišče tekaškega dogajanja bo konec tedna na severnem Primorskem. V soboto bo primorski ravninski pokal pod taktirko TK Kobarid na Kobariškem teku, ki se bo pričel ob 16. uri.

Precej bolj pestro bo v soboto in nedeljo na Podbrdo trail running festivalu, ki ga prireja tamkajšnje turistično društvo ob sodelovanju združenja za gorske teke pri AZS in številnih prostovoljcev s Primorske in Gorenjske. Na štiri teke je bilo že v začetku tedna prijavljenih skoraj 500 tekačev z vseh koncev Evrope, saj najdaljša teka - na 42 in sto kilometrov - štejeta tudi kot kvalifikacijska za preizkušnjo okoli Mont Blanca.

Stokilometrski gorski tek Ultra pušeljc trail se bo v soboto pod železniško postajo v Podbrdu začel že ob 6. uri, tekači pa bodo v cilj preizkušnje, ki se razteza od najnižjega dela Baške Grape do alpskih vrhov Črne Prsti in Ratitovca, prihajali še v nedeljskem jutru. Državno prvenstvo v gorskem maratonu na 42 km se bo pričelo ob 8. uri, dve uri kasneje pa bo še otroški maraton.

V podbrškem športnem parku Na bazenu prvaka pričakujejo v soboto okoli 11.30, zmagovalca stokilometrskega teka pa sedem ur kasneje. V nedeljo ob 9.30 bo še 12-kilometrski trim gorski tek za odrasle, svečanost ob zaključku festivala pa se bo v športnem parku pričela opoldan.


Najbolj brano