Mariborčani odpihnili Kanalce

12. krog je bil v prvi moški odbojkarski ligi popoln, ženski spored pa so okužbe s covidom-19 oklestile na le eno tekmo. Moški derbi kroga v Kanalu je gladko dobil Maribor, Ankarančanke pa so ostale praznih rok.

Mariborski blok  (na fotografiji sta Filip Uremović in Ahmed 
Ikhbayri)  je serijsko ustavljal Salonit (na posnetku Marka Radosavljevića). Foto: Igor Mušič
Mariborski blok (na fotografiji sta Filip Uremović in Ahmed Ikhbayri) je serijsko ustavljal Salonit (na posnetku Marka Radosavljevića). Foto: Igor Mušič

Pri moških so zmagali vsi favoriti - državni prvak ACH Volley s Kanalcem Juretom Okrogličem, njegov prvi zasledovalec Merkur Maribor in tretji kamniški Calcit, za katerega je izjemno igral Izolan Mitja Gasparini (24 točk). Med dekleti na vrhu ni sprememb, saj so tekme Calcita, SIP in NKBM Branika odpadle. Ankarančanke čaka še trd boj za obstanek. Višje uvrščene Grosupeljčanke so bile boljše tudi na sobotni tekmi.

Prva DOL moški

Salonit Anhovo : Merkur Maribor 0:3

Športna dvorana Kanal sodnika Milojević in Jovanović; po nizih: -19, -14, -16.

Salonit Anhovo: Boharev 2, Šarić (libero, 0 napak) Jereb, Karnel, Kavčič 5, Radosavljević 8, Peterlin 3, Kovačič 1, Vrtovec 12, Tomić 3. Trener: Rade Dačović.

Kanal V derbiju kroga je bilo vsega konec po uri in 15 minutah. V vseh končnicah nizov so Štajerci dokazali, da so trenutno bistveno boljši. Na začetkih - dokler je bil Salonitov servis še oster in natančen - je šlo še na tesno: v prvem nizu do izida 15:16, v drugem do 9:11 in v tretjem do 13:15.

Potem so se Mariborčani po prvih napakah ali prešibkih začetnih udarcih Kanalcev začeli oddaljevati, saj so ob dobrem sprejemu znali unovčiti premoč na krilih, kjer sta oba sprejemalca - reprezentant Rok Možič (igralec tekme, 18 točk) in Žiga Donik (11) razširila že sicer nižji kanalski blok in marljivo nabirala točke. Pri Salonitu je imel v napadu Matic Vrtovec, potem ko so ga gostje začeli ustavljati, premalo pomoči obeh tujih sprejemalskih okrepitev. Marko Radosavljević je bil vsaj soliden, krepko pod običajno točkovno normo pa se je spustil Fran Peterlin.

Domači trener Rade Dačović je z menjavami skušal spremeniti potek dogajanja. Pri organizaciji igre sta se izmenjavala Irenej Karnel in Matija Jereb, na sprejem je prišel pomagat Dalibor Tomić, v napad pa tudi mladi Aleks Kovačič, a nihče ni uspel prevzeti vloge moža odločitve.

Kanalski blokerji so imeli zaradi hitre in raznovrstne mariborske igre težko delo. Poznala se je odsotnost izkušenega, a poškodovanega Gregorja Basanežeja. V drugem delu tekme je domače s spektakularnim reševanjem žog, z ostrimi servisi in z nebeškimi skoki pri mreži spravljal v obup 203 cm visoki vsestranski libijski napadalec pri Mariboru Ahmed Ikhbayri, ki je dosegel 15 točk. “Ni nam uspelo kontinuirano pritiskati s servisom na Mariborčane. V trenutkih, ko nismo bili ostri, so se dobro branili in nato uspešno napadali ter naredili razliko, ki jo je bilo težko zmanjšati. Mariborski igralci imajo izredne telesne sposobnosti, mi pa tehnično nismo pokazali vsega, kar znamo,” je po tekmi razmišljal domači kapetan Matija Jereb.

Prva DOL ženske

Ankaran : ATK Grosuplje 1:3

Dvorana OŠ A. Ukmar Koper sodnika Kern in Hodžič; po nizih: 18, -20, -21, -26.

Ankaran: Markežič 5, Pobega, Valentinova Hristoskova 10, Pangerc 5, Trobec 14, S. Ačko Jarkovič, Valenčič 15, Cerovac 1, Petranović 14, Vedlin Gojčič (libero, 4 napake). Trener: Sebastjan Mikša.

Koper Ankarančanke, ki jih tokrat namesto Željka Rulofsa (zaradi tveganega stika je ostal v izolaciji) vodil tvorec preboja te ekipe v prvo ligo, Sebastjan Mikša, so lov na točke v boju za obstanek začele odločno. V prvem nizu so se po začetnih težavah razigrale nekdanja reprezentantka Sara Valenčič, Bolgarka Dobrina Valentinova Hristoskova, Koni Trobec in novinka Nina Petranović. Primorke so tako niz gladko dobile, v nadaljevanju pa je prišel do izraza večji izbor izkušenih igralk v vrstah Grosupeljčank, ki so v drugem nizu naredile preobrat, v tretjem in četrtem pa so bile boljše takrat, ko je bilo najbolj pomembno.

Primorkam je lahko žal za dvema izgubljenima priložnostma. V tretjem nizu so imele v rokah žogo za izenačenje na 22. točki, a po slabem servisu niso več našle poti mimo bloka gostij in tako iz morebitnega domačega vodstva v nizih z 2:1 ni bilo nič. V izredno napetem četrtem nizu je bila ena ključnih igralk Ankarančanka v vrstah Grosupeljčank Karin Pavič. Pri izenačenjih na 23. in 24. točki je dvakrat uspešno napadla, za minimalno vodstvo Dolenjk, po tem pa je v obdobju, ko so imele Primorke zaključno žogo (26:25), dosegla točko za izenačenje. Ankarančanke so se nato ubranile in imele v rokah še dve žogi za rešitev, a je bila obakrat nenatančna Nina Petranović, točke pa so šle v Grosuplje.

Klub prestavljenih

Že sredi minulega tedna je bilo jasno, da zaradi okužb v ekipi Krima Ljubljančanke ne bodo igrale z OK SIP, obolele Koprčanke pa so bile že od začetka tedna na prisilnem počitku, zaradi česar je bila prosta tudi mariborska NKBM.

Sobotno jutro je prineslo neprijetno presenečenje še v ekipo novogoriškega Gen-I Volleyja, ki bi se morala včeraj pred kamerami Šport kluba pomeriti s prvakinjami iz kamniškega Calcita.

Izvršna direktorica novogoriškega kluba Ines Vidič pojasnjuje: “Dve igralki sta se slabo počutili in smo ju poslali na testiranje. Predvidoma bomo v ponedeljek imeli rezultate in videli, kako se bomo organizirali. Vsekakor je glede na zdravstvene protokole na Odbojkarski zvezi Slovenije že jasno, da bo v primeru pozitivnih testov vsa ekipa mirovala najmanj deset dni.”

Glede na zaustavitev dela v treh prvoligaških ekipah in ob upoštevanju dejstva, da je zaradi prejšnje prekinitve prvenstva ob prvem valu okužb z novim koronavirusom ostalo neodigranih še kar 19 tekem, se zastavlja vprašanje, ali bo sploh dovolj časa, da bo prvenstvo odigrano po prvotno zastavljenem formatu.

Član tekmovalne komisije OZS, sicer analitik pri Gen-I Volleyju, Sebastjan Mavrič, za zdaj ostaja optimist: “Glede na to, da se jesenski del prvenstva konča 13. decembra, je do konca leta še kar nekaj prostih terminov. Poleg tega ostaja velika verjetnost, da bomo v januarju pridobili dodatnih 19 dni, ker smo iz evropske odbojkarske zveze že dobili sicer še neuradno informacijo, da bodo januarske reprezentančne kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo zaradi še vedno slabih epidemioloških razmer v vseh državah preložene na kasnejše termine.


Najbolj brano