Manjše in večje neznanke

Slovenskih nogometašev ne vežejo prav lepi spomini na Celovec. Pred dobrim letom so jih gostitelji na prijateljski tekmi odpihnili s 3:0, a odtlej se je marsikaj spremenilo. Ne nazadnje bodo jutri v igri kvalifikacijske točke za evropsko prvenstvo.

 Foto: STA
Foto: STA

KRANJSKA GORA > Predvsem slovenska reprezentanca bo v primerjavi z medsebojnim soočenjem marca 2018 šla v dvoboj z nekaterimi novimi figurami, ki bi lahko premešale karte. Nov je seveda tudi snovalec taktike. Tomaža Kavčiča je zamenjal Matjaž Kek, ki se bo lahko zanesel na Jana Oblaka v vratih. Kdo ve, morda bi lahko bil jeziček na tehtnici spet Andraž Šporar, ki ima za sabo odlično strelsko sezono. Josip Iličić, ki je sicer preventivno izpustil zadnja moštvena treninga, je v koledarskem letu 2019 vselej dodana vrednost.

Obrambni del je z Bojanom Jokićem, Aljažem Struno in Miho Mevljo praktično že nekaj časa nespremenjen, če le ni kakšne višje sile. Tudi na desni strani se zdi, da se je Petar Stojanović uveljavil kot prva izbira. “Avstrija mora zmagati, a mi prav tako potrebujemo tri točke. Tekmeci so zelo kakovostni, za povrh igrajo doma. Bomo pa tudi mi deležni lepe podpore navijačev, kar bo le še dodaten motiv,” je povedal branilec zagrebškega Dinama.

1:1

je bil izid na zadnjih petih tekmah slovenske reprezentance

Sicer pa se zaradi spremenjenih okoliščin rošade obetajo v zvezni vrsti. V reprezentanci po slovesu ni več Kevina Kampla, ki ima v nogah ritem nemške bundeslige, od koder prihaja večina avstrijskih reprezentantov. Zdi se, da bo moral Kek tokrat poiskati tudi zamenjavi za Benjamina Verbiča in Reneja Krhina, ki sta predčasno sklenila klubsko sezono in sta v Kranjski Gori, kjer je včeraj reprezentanca opravila zadnji trening, imela prilagojen vadbeni režim.

Avstrijski selektor Franco Foda naj bi imel na papirju manj neznank, kaj lahko pa sta jih uvodna poraza še povečala. Če lahko v slovenskem taboru z remijema in točkama jemljejo začetek kvalifikacij kot kozarec, ki je izpolnjen do polovice, pa so gostitelji po prvih dveh krogih pričakovali vse kaj drugega kot ničlo. Domači poraz s Poljaki je bil še nekako sprejemljiv, izraelska klofuta pa je bila za naše severne sosede precej bolj boleča. Foda gotovo ni spal mirno, potem ko so mu tekmeci natresli štiri gole.

Aleksandar Dragović (Bayer Leverkusen) in Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt) se zdita v osrčju obrambe vendarle nedotakljiva. Nemara je v primerjavi s slovensko reprezentanco najšibkejši člen prav vratarski, ki ga je na uvodnih dveh tekmah zasedal Heinz Lindner. Za Avstrijce bo torej obveljalo, da je najboljša obramba napad, kjer je veliko odvisno od navdiha Marka Arnautovića (West Ham). Svoje veščine je pokazal z goloma proti Izraelu, a tudi na prijateljski tekmi s Slovenijo pred dobrim letom dni.

Sicer pa ga v reprezentanci obkroža vrsta soigralcev, ki znajo in zmorejo: od Davida Alabe (Bayern), prek Marcela Sabitzerja (Leipzig) ali Valentina Lazara (Hertha). Avstrijci pa imajo ob kakovosti tudi širino z Louisom Schaubom (Köln), Guidom Burgstallerjem (Schalke), Petrom Zuljem (Anderlecht) ...


Najbolj brano