Majski odbojkarski maraton

V moški prvi ligi so se iztekli četrtfinalni boji, v ženski pa tekme skupine za obstanek. Odbojkarji Salonita so si z uvrstitvijo v polfinale zagotovili še vsaj dve tekmi, Koprčanke so sedme, Ankarančanke pa bodo v prvoligaških kvalifikacijah aktivne celo do 19. maja.

Dejan Čabarkapa je k zmagi Salonita za uvrstitev v polfinale prispeval 18 točk. Foto: Igor Mušič
Dejan Čabarkapa je k zmagi Salonita za uvrstitev v polfinale prispeval 18 točk. Foto: Igor Mušič

Prva DOL moški

Salonit: Hoče 3:1

Športna dvorana v Kanalu, gledalcev 300 sodnika Jovanović (Komenda) in Perčič (Kamnik); po nizih: 20, 14, -23, 22.

Salonit Anhovo: Ilić 6, Jereb 7, Šarić (libero, 0 napak), Karnel, Basaneže 8, Čabarkapa 18, Kovačič 1, Tomić 9, Vrtovec 19. Trener: Andrej Urnaut.

KANAL > Odbojkarji Salonita so izpolnili osnovni klubski cilj - uvrstili so se med najboljše štiri ekipe v Sloveniji. V polfinalu jih v sredo v Kanalu čaka začetek serije na dve zmagi s kamniškim Calcitom. Žal je zadnji dvoboj terjal nov davek - poškodbo desnega gležnja prvega napadalca Matica Vrtovca, ki je moral v tretjem nizu iz igre. S povitim gležnjem je nato stisnil zobe in je v zadnjem nizu spet pomagal soigralcem. Če bo le mogel, bo tako tudi na obračunu s Kamničani. Po odhodu Saše Gadnika in poškodbi Sergeja Drobniča trener Andrej Urnaut prave menjave nima. Je pa v težkih trenutkih tretjega niza s prvo letošnjo prvoligaško točko nase opozoril mladi domači up Aleks Kovačič. V soboto je sicer kazalo, da bodo Kanalci zlahka ubranili prednost s prve četrtfinalne tekme v Hočah, saj so ekspresno dobili uvodna niza.

Po poškodbi Vrtovca so cementarji izgubili zagon. V preobratov polnem tretjem nizu sta ekipi v končnico prišli izenačeno (23:23). Sledil je dober napad odličnega štajerskega Srba Branislava Radovića, nato pa so gostje v bloku ujeli še najbolj obremenjenega domačega igralca Dejana Čabarkapo. Rešitev je bilo potrebno najti v četrtem nizu, ki ga je Čabarkapa odigral res kapetansko. Pri izidu 22:21, je dosegel izredno pomembno točko, nato pa je ob pomoči servisa Vrtovca in dobrega bloka Gregorja Basanežeja tekmo na veliko veselje navijačev še zmagovito zaključil ter se veselil doseženega klubskega cilja: “Igrali smo nervozno in na slabši ravni, kot zmoremo. Na srečo smo zmogli dovolj zbranosti v pravih trenutkih, da smo se uvrstili v polfinale in dosegli klubski cilj ter izboljšali lanski dosežek, ko smo obstali v četrtfinalu. Ostaja dejstvo, da s takšno igro proti Kamničanom nimamo česa iskati. Morali se bomo zbrati. Od tu naprej nimamo več česa izgubiti, lahko pa še kaj pridobimo. Morali bomo biti pogumnejši kot tokrat, ko skozi obrambo zagrizenega tekmeca marsikdaj nismo udarili na vso moč, pa tudi podaje niso bile optimalno točne. Rezerve so še v obrambi, kjer nam je tokrat padlo na tla nekaj lahkih žog. Sredino prvo domačo tekmo moramo maksimalno izkoristiti. Pritiska na nas ni več.”

Črnuče : Gen-I Volley 3:1

Dvorana Tivoli v Ljubljani, gledalcev 70 sodnika Adrović (Kamnik) in Novak (Dvor); po nizih: -22, 24, 22, 16.

Gen-I Volley: Filiputti 8, Gadnik 11, Godnič 4, Paliska 16, Kavčič 2, Marušič 2, Perović 12, Komel 18, Nanut. Trener: Matjaž Stanič.

LJUBLJANA > Odbojkarji iz Prvačine so bili večji del tekme blizu zmagi, s katero bi si praktično zagotovili kvalifikacije za obstanek. Precej se je poznalo, da se je po poškodbi v ekipo vrnil izkušeni Alan Komel, ki je skupaj s podobno prekaljenima Andražem Palisko in Sašom Gadnikom držal igro Primorcev pokonci. Po dobljenem prvem nizu je gostom dobro kazalo tudi v drugem, v katerem so do sredine vodili, po tem pa je sledil izenačen boj do podaljšane igre. Po izenačenju na 24. točki je v bloku zagospodaril nekdanji član ACH Volleyja Stipe Jurić in poskrbel za izenačenje v nizih. Do končnice (20:19) je bil napet tudi tretji niz, potem pa so domači, ki so imeli večjo izbiro razpoloženih odbojkarjev, bolj zanesljivo odigrali končnico in skupno povedli z 2:1. V četrtem nizu so Primorci igrali na vse, a so z velikim številom zgrešenih žog zapravili možnost za preobrat. V zadnjem krogu si sicer še lahko priborijo prvoligaške kvalifikacije.

Prva DOL ženske

Zg. Gorenjska : Luka Koper 0:3

Dvorana Pod Stolom v Zabreznici, gledalcev 100 sodnika Zajec (Lj) in Sever (Brezovica); po nizih: - 21, -21, -23.

Luka Koper: Raić, Kušar, Isanović, Radešič, Lucas, Haupt, Kocet, Jović, Pešić, Kaker. Trener Zdravko Jović.

ZABREZNICA > Z zmago nad Gorenjkami so odbojkarice Luke Koper sezono sklenile na sedmem mestu, njihove tekmice pa so osme. Ker je bil obstanek v ligi že zagotovljen, je koprski trener Zdravko Jović dal veliko priložnosti za igro odbojkaricam s klopi, ki so prikazale hrabro in natančno igro. Predvsem so se izkazale z ostrim servisom, s katerim so si v napadu priborile veliko prostora, kar so zanesljivo izkoriščale. Že kmalu po začetku tekme je bilo jasno, da Primorke zmage ne nameravajo izpustiti iz rok. Tekmo so brez težav pripeljale do zmagovitega konca.

Ankaran Hrvatini : Ljubljana 2:3

Dvorana OŠ Antona Ukmarja v Kopru, gledalcev 100 sodnika Vranko (Šempeter) in Ortl (Polzela); po nizih: -15, -22, 19, 23, -11.

Ankaran Hrvatini: Pucer (libero, 1 napaka), Krstić 7, Apollonio 8, Pangerc 2, Angelini 8, Medved (libero, 0 napak), Pavič, Ražman 9, Lovšin 12, Trobec 13, Barut 13; Trener: Sebastjan Mikša.

KOPER > Tekma, ki ni odločala o ničemer, je bila predvsem priložnost za preizkus rezervistk na obeh straneh. Bolje so jo izkoristile Ljubljančanke, saj so prav na zadnji tekmi sezone prvič v prvenstvu zmagale. Kot zadnje se od prve lige tudi poslavljajo. Ankarančanke so že v prejšnjem krogu izgubile možnosti za neposredni obstanek v ligi. Čakajo jih majske kvalifikacije s poražencem dvoboja med zmagovalcema zahodne in vzhodne skupine druge lige. Tako Grosupeljčanke kot Ptujčanke že imajo prvoligaške izkušnje. Domači trener Sebastjan Mikša je tekmo začel s povsem pomlajeno in neuigrano postavo. Ta se je po dveh nizih iskanja le ujela in si priborila možnost, da tekmo v petem nizu vendarle dobi. V zadnjem delu igre je celo povedla s 4:1, a je z napakami priborjeno ekspresno zapravila že do polovice niza (5:8), potem pa se domačinke niso več uspele zbrati.


Najbolj brano