Luka bo še naprej šerif v Teksasu

Prvi teden v severnoameriški košarkarski ligi NBA je postregel tudi s prvim slovenskim obračunom. Bolj kot zmago favoriziranega Dallasa v Torontu s 103:95 je potrdil predsezonski premisi. Prva je, da se bo v Teksasu še naprej igralo po taktih šerifa Luke Dončića, po drugi pa čas ni zaveznik Gorana Dragića v Kanadi.

Luka Dončić (v belem dresu Dallasa) je tudi v Torontu uprizoril 
nekaj čarovnij, s katerimi je osupnil tekmece in gledalce.   Foto: Profimedia
Luka Dončić (v belem dresu Dallasa) je tudi v Torontu uprizoril nekaj čarovnij, s katerimi je osupnil tekmece in gledalce.  Foto: Profimedia

TORONTO > Kdo je prvi na (slovenski) košarkarski vasi, je že lep čas jasno. O tem zgovorno pričajo številke, čeravno denarno merilo, ki v ligi NBA opredeljuje marsikaj, v letošnji sezoni še postavlja v ospredje Gorana Dragića. Kapetan in gonilna sila zlate slovenske reprezentance na Eurobasketu 2017 bo letos zaslužil skoraj 20 milijonov dolarjev, Luka Dončić pol manj. Jasno pa je, kakšen bo trend v prihodnosti. Govori v prid 22-letniku, ki v javnosti že uživa status super zvezde, pa čeprav ima za sabo komaj tri odigrane sezone, v katerih je bil Dallasov mejnik prvi krog končnice.

Na drugi strani je 13 let starejši rojak že v statusu veterana, ki lahko še vedno pritisne šampionsko piko na i, tako kot bi mu v dresu Miamija skoraj uspelo predlani v končnici, ko je imel celo nosilno vlogo pri preboju Vročice v veliki finale. Toronto bo po vsej verjetnosti ekipa, v kateri se bo v 14-letni NBA karieri Dragić zadržal najmanj časa. Pa ne le zaradi pičlega števila minut na zadnjih dveh dvobojih, ko je v igro vstopal s klopi. Na Floridi v večini primerov formalno tudi ni bil član udarne peterke, a je dejansko bil njen pridružen član in je imel široka pooblastila, tudi ko se je tekma lomila.

Čančar v čakalnici

Tretji slovenski košarkar v ligi NBA Vlatko Čančar še ni okusil igralnih minut v letošnji sezoni. Še več, na prvih dveh tekmah Denverja je Koprčan pristal na seznamu poškodovanih, kot so navedli zaradi lažje poškodbe kolka, ki naj bi jo obravnavali iz dneva v dan. Kdaj se bo vrnil, še ni jasno. Denver danes in jutri čakata domači tekmi s Clevelandom in Utahom, v petek pa bo gostil še Dallas.

“Ko igraš dve tekmi v dveh dneh, zlasti na domačem igrišču pričakuješ, da bodo nadomestne moči na drugem dvoboju prinesle potreben odmerek energije. Po zmagi v Bostonu se to proti Dallasu ni zgodilo,” je povedal trener Toronta Nick Nurse. Sporočilo je bilo verjetno namenjeno mladim silam, posredno pa tudi Dragiću, ki je v 14 minutah prispeval dve od 13 točk rezervne klopi Toronta.

Kanadsko moštvo gre skozi svojevrstno preobrazbo, potem ko so ga v zadnjih dveh letih zapustili prekaljeni nosilci igre, ki so predlani Raptorse popeljali do edinega naslova v ligi NBA. Pri tem se moštveni in Dragićevi načrti razhajajo. Nekdanji slovenski kapetan si seveda želi, da bi v preostanku NBA kariere lahko bil, pa čeprav z omejenim številom igralnih minut, še vedno eden od kamenčkov v moštvenem mozaiku, ki bi se potegoval za šampionski prstan ali vsaj za vidno vlogo v končnici. Ločitev Dragića od Kanade se bo torej prej ali slej zgodila, vprašanje je le kdaj.

V Dallasu se zastavlja drugo vprašanje, kako in s kom jim bo uspelo dopolniti moštvo, ki bo ustrezalo brezmejnemu potencialu in tekmovalnosti Luke Dončića. Težko je verjeti, da bo novemu trenerju Jasonu Kiddu ob pomoči nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova v bližnji prihodnosti uspelo v nameri, da lahko uveljavi koncept, v katerem Dončić ne bo vselej držal v rokah ključev Dallasovega napada. V NBA sicer veliko govorijo o obrambi. Tudi Dončić. “V prvem polčasu ni bila na zadovoljivi ravni, zato pa smo v nadaljevanju strnili vrste,” je povedal, potem je s soigralci nadomestil 14 točk primanjkljaja proti Torontu in po gladkem porazu v Atlanti vknjižil prvo zmago.

Tudi Dončićeve številke so bile blizu njegovemu NBA standardu, torej 37. trojnemu dvojčku, s 27 točkami, 12 skoki in 9 skoki. Nova priložnost se mu bo ponudila že jutri na prvi domači tekmi v teksaškem obračunu z ne posebej močnim Houstonom.


Najbolj brano