Ligo bodo morda le izpeljali

Te dni so brez dela tudi klubi dvoranskega nogometa in njihovi navijači. Primorska prvoligaša, škofijski Bronx in Oplast iz Kobarida, sta obstala na šestem oziroma sedmem mestu. Akterji v tem športu še upajo, da bodo prvenstvo še lahko izpeljali po prvotnih načrtih.

Škofijski Bronx (rumeni) je bil letos uspešnejši od  kobariškega 
Oplasta (rdeči). Foto: Tomaž Primožič/FPA
Škofijski Bronx (rumeni) je bil letos uspešnejši od kobariškega Oplasta (rdeči). Foto: Tomaž Primožič/FPA

Klubi dvoranskega nogometa so v bistveno manjši časovni stiski, kot to velja za nogometaše, rokometaše in odbojkarje. Ker futsal ni del olimpijskega programa in ker v naslednjih mesecih ni več niti kvalifikacij za evropsko ali svetovno prvenstvo, niti prisilni tekmovalni premor do konca aprila ne bi bistveno zmanjšal možnosti, da bi prvenstvo vendarle odigrali do konca.

Glede na videno v letošnji sezoni niti predčasno slovo od prvenstva ne bi nikomur prineslo resne krivice. Ta čas vodilni prvak Dobovec in zasledovalec Litija sta toliko močnejša od konkurence, da bi bila velika senzacija, če ju ne bi videli v finalu. Vrh lige je podoben lanskemu (sicer brez propadlega Maribora), a s točkovno precej bolj zgoščenim sredinskim delom, kjer sta na skoraj identičnih položajih kot lani (takrat Bronx peti, Oplast sedmi) končala primorska predstavnika.

Junaki sezone

V letošnji sezoni je izstopalo lepo število primorskih nogometašev. Na čelu je poljubinjski dobitnik zlate žoge (najvišje priznanje komisije za futsal pri NZS) Kristjan Čujec - prvi strelec državnega prvenstva, reprezentant ter član državnega in pokalnega zmagovalca Dobovca. Za izbrano vrsto je med člani slovenskih ligašev igral še Žan Koren (Oplast). Škofijski Bronx se lahko pohvali s tretjim strelcem DP, Dejanom Bojkićem. Šesto mesto v tej razvrstitvi si delita kobariška nogometaša Dani Vulikić (Oplast) in Anže Širok (Litija, druga v DP). Steber vrhniškega Silika (četrti v DP) je Ajdovec Admir Čosić, deveti strelec DP.

Pred prvoligaši so teoretično še izločilni obračuni od četrtfinala navzgor. Če bo prvenstvo izpeljano, se bo tam škofijski Bronx, ki je redni del končal na šestem mestu, pomeril s tretjo ekipo prvenstva, škofjeloškim Stripyjem, ki je v prvenstvu zbral le točko več.

Zaradi naštetega in drugih dosežkov zadnjega obdobja je predsednik Bronxa Željko Stanić še poln optimizma: “Ker je te dni vse zaprto, so igralci dobili dva tedna prosto. Po tem bo verjetno že bolj jasno, kaj bo z nadaljevanjem prvenstva. Mislim, da je še veliko možnosti, da bi ga vendarle odigrali. Po morebitni odločitvi o nadaljevanju prvenstva bosta gotovo potrebna še dva tedna, da se vse tudi administrativno uredi. V tem času bi se, če bodo odprti objekti, nogometaši lahko spet pripravili. Ker v futsalu ni reprezentančnih obveznosti, lahko preostanek lige odigramo in dokončamo tudi junija ali celo v prvih dneh julija. Če bo padla odločitev, da bo vsega konec, pa tudi ne bo velike škode. Točkovno smo tik za Dobovcem in Litijo, ki sta korak pred vsemi, odlično pa smo se odrezali tudi v mlajših kategorijah.”

Več kot stočlanski Bronxov podmladek ima to pomlad izjemen izkupiček. Mladinci so drugi na lestvici, kadeti in starejši dečki pa vodijo. Najmlajši nogometno abecedo na OŠ Škofije nabirajo v sodelovanju z nogometno šolo koprskega kluba.

V Kobaridu za predčasen konec

Nekoliko drugačen pogled na aktualen položaj imajo v kobariškem Oplastu, ki je redni del prvenstva končal na sedmem mestu in bi v četrtfinalu naletel na precej brazilsko obarvano in zanje praktično nepremagljivo Litijo. Dolgoletni predsednik in sedaj poslovni direktor Branko Velišček poudarja: “V sedanjih razmerah ni resnih možnosti za trening in kaže, da jih še dolgo ne bo. Zato si želim, da bi vodstvo tekmovanja čim prej sprejelo dokončno odločitev glede letošnjega prvenstva in prekinilo negotovost. Mislim, da lestvica po rednem delu prvenstva kaže kar pravo sliko razmerij moči. Rezultat smo z novim trenerjem Zoranom Teskom spomladi popravili in se prebili še v finale pokala. Mi bi bili zato s predčasnim koncem zadovoljni. Tistega, kar smo izgubili jeseni, itak ne moremo več nadomestiti, dela v klubu pa bomo imeli dovolj kljub morebitnemu predčasnemu koncu prvenstva.”

Kobaridce namreč skrbi, kaj bo prinesla gospodarska kriza, ki bo nastopila po obdobju novega korona virusa. Imajo sicer ustno zagotovilo dolgoletnega pokrovitelja Oplasta, da bo nadaljeval z dosedanjo podporo, a nihče ne ve, kaj bo prinesla prihodnost. Stroški za delovanje kluba s 150 registriranimi igralci v petih selekcijah, katerih igralci so raztreseni na površini manjše države - od celotnega Posočja (mladi) do Ljubljane in Kopra (prvoligaški nogometaši so vsi v bolj ali manj oddaljenih srednjih šolah, univerzah in službah), so veliki. Brez resnega glavnega pokrovitelja bi bilo sedaj kakovostno zastavljeno delo nemogoče nadaljevati v takšnem obsegu.


Najbolj brano