Ledecka Češki prismučala prvo smukaško zmago, Štuhčeva na 17. mestu

Ester Ledecka je zmagovalka prvega smuka v novi sezoni svetovnega pokala alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi. Ledecka je Češki prismučala prvo smukaško zmago v zgodovini. Slovenska predstavnica Ilka Štuhec je sezono v hitrih disciplinah na svoji prvi tekmi po februarski poškodbi kolena odprla s 17. mestom.

Slovenska predstavnica Ilka Štuhec je sezono v hitrih disciplinah 
na svoji prvi tekmi po februarski poškodbi kolena odprla s 17. 
mestom. Foto: STA
Slovenska predstavnica Ilka Štuhec je sezono v hitrih disciplinah na svoji prvi tekmi po februarski poškodbi kolena odprla s 17. mestom. Foto: STA

LAKE LOUISE > Tekmo v Kanadi so spremljale težke vremenske razmere. Zaradi novega snega in neutrjene snežne površine so smučarke tekmovale na skrajšani progi z rezervnega starta. Začetek tekme pa so zaradi sneženja in odstranjevanja snega s proge zamaknili za eno uro.

V teh razmerah se je najbolje znašla 24-letna Čehinja, ki je prvič v karieri postala zmagovalka tekme svetovnega pokala alpskih smučark.

V cilju je Ledecki med prvimi čestitala najboljša slovenska smukačica, dvakratna zaporedna smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ki je v Lake Louisu prvič po februarski poškodbi kolena nastopila na tekmi svetovnega pokala. Na start je šla s številko 13. Na tem prizorišču v kanadskem Skalnem gorovju je Štuhčeva decembra 2016 osvojila svoji prvi smukaški zmagi. Mariborčanka tokrat ni posegla po stopničkah. Zelo hitra je bila v zgornjem delu - na prvih dveh merjenih vmesnih časov je bila hitrejša od takrat vodilne Venierjeve. V nadaljevanju se je nekoliko odprla iz za njo značilne smukaške preže in je nekoliko manj tvegala. Ob prihodu v cilj je bila z zaostankom 1,40 sekunde deseta. Nato je izgubila še sedem mest. Njen končni zaostanek pa je znašal 1,85 sekunde.

Ledecka je bila v cilju skoraj enako presenečena kot lani februarja, ko je presenetljivo na olimpijskih igrah v Pyeongchangu osvojila naslov olimpijske prvakinje v superveleslalomu.

Vrhunski nastop je opravila s startno številko 26 ter postala šele druga Čehinja z zmago v svetovnem pokalu. Pred njo je za edini dve češki zmagi v slalomu poskrbela Šarka Strachova.

Ledecka sicer ni tipična alpska smučarka, saj je uspešna v dveh različnih zimskih športih na dveh različnih drsalnih površinah. Februarja lani ji je takrat kot 22-letnici uspel enkraten podvig, ko je osvojila naslova olimpijske prvakinje v alpskem smučanju in deskanju na snegu, v paralelnem veleslalomu.

Njen dedek je bil vrhunski hokejist, mama pa umetnostna drsalka. Po olimpijskih igrah je večkrat javno omenila, da s češko smučarsko zvezo ni v najboljših odnosih, njen drugi dom pa je grški otok Lefkada.

Odličen nastop Ledecke je pomenil spremembo na vrhu. Čehinja je kar za 35 stotink sekunde na drugo mesto potisnila Švicarko Corinne Suter, za 45 stotink sekunde pa je na tretjem mestu prehitela Avstrijko Stephanie Venier.

Američanka Mikaela Shiffrin, ki je lani v Lake Louisu dobila superveleslalom, je z desetim mestom ohranila mesto vodilne v skupnem seštevku.

V soboto bo v Skalnem gorovju v nacionalnem parku Banff še en smuk, z začetkom ob 20.30, v nedeljo ob 19. uri bo na sporedu še superveleslalom.


Najbolj brano