Le šest snežnih dni - najslabša sezona doslej

S sprintom za slovenski pokal Alpina na Pokljuki se je tik pred prepovedjo športnih tekmovanj sredi marca končala sezona tudi za mlade smučarje tekače. Primorska kluba TSK Idrija in Nanos sta v izredno slabi zimi v glavnem vzgajala mladi rod.

Tekaški center Vojsko nad Idrijo je takšno podobo - a brez tekmovalcev iz leta 2019 - nudil le šest dni. Foto: Igor Mušič
Tekaški center Vojsko nad Idrijo je takšno podobo - a brez tekmovalcev iz leta 2019 - nudil le šest dni. Foto: Igor Mušič

Za slovenskimi smučarji tekači - predvsem za tistimi, ki tekmujejo v mlajših kategorijah in za rekreativci - je najslabša sezona v zgodovini samostojne države. Prevladujoče toplo vreme, dolgo obdobje brez padavin in pomanjkanje snežnih topov v naših tekaških centrih so poskrbeli za odpovedi prav vseh tekem letošnjega slovenskega pokala za rekreativce. Kar ni storila narava, je predčasno končal novi koronavirus.

V najmočnejšem primorskem klubu, Tekaško smučarskem klubu Idrija, ki ima svoj lepo urejen tekaški center skoraj 1200 metrov visoko na Vojskem, so v tej sezoni lahko trenirali le šest dni. Prvič doslej so morali zaradi pomanjkanja snega odpovedati obe tradicionalni prireditvi - maraton Vojsko za slovenski rekreativni pokal in pokal Alpina za mlajše kategorije aktivnih tekmovalcev. Kljub temu je klub s sto člani, med katerimi je 25 rednih rekreativnih tekačev in 15 aktivnih mladih tekmovalcev, večino zimskih koncev tedna preživel na snegu, je po predčasnem koncu sezone povedal predsednik Boštjan Brelih, in dodal: “Naša težava je kraški svet s pomanjkanjem vode. Zato na možnost tehničnega zasneževanja ne moremo računati. V takšnih razmerah smo otroke s kombiji ob koncih tedna vozili na treninge in na nekaj tekem v Planico in Rateče ter na Pokljuko in Roglo. Trenirali smo tudi doma na rolkah. Skupaj s krajevno skupnostjo na Vojskem iščemo možnost za ureditev stalne rolkarske proge. Sicer imamo dobro opremljen klubski objekt z izposojevalnico opreme, snežne sani in teptalni stroj. Upamo, da bo naslednja zima snežno bogatejša.” Tekmovalci TSK Idrija so sezono zaključili v prvih dneh marca s z državnim prvenstvom v smučarski orientaciji na Rogli in s slovenskim pokalom za mlajše kategorije na Pokljuki. Na Rogli se je z državnim članskim naslovom posebej izkazal idrijski trener in vsestranski tekač (tudi v gorskih in orientacijskih disciplinah) Jošt Lapajne, na Pokljuki pa je najboljšo uvrstitev (10. mesto) dosegla cicibanka Naja Blaznik.

Najboljši izidi

Primorski smučarji tekači so se tekmovalno še najbolj izkazali na DP v smučarski orientaciji na Rogli. Odličja so osvojili, člani: 1. Jošt Lapajne (TSK Idrija); članice - 1. Kaja Pistor (MOK), 2. Nina Černigoj; U-17, fantje - 1. Nik Gregorič, 2. Aljaž Kerševan, 3. Manuel Alberto Montes; dekleta - 1. Tinkara Stres; U-40: 1. Stanko Čufer (vsi PD Ajdovščina); deklice, dvojice - 1. Taja in Lana Šuligoj (TSK Idrija); deklice posamezno - 1. Nea Eržen (Azimut Cerkno), 2. Zala Lozar (PD Ajdovščina).

Zeleni Nanos

Še bolj jo je zelena zima zagodla mlajšemu Tekaško smučarskemu klubu Nanos, ki na skoraj tisoč metrih nad morjem skrbi za urejene proge v okolici turistične kmetije Abram nad Vipavo. Potem ko je 50 članov društva očistilo progo, poskrbelo za teptalni stroj in za uvodno rolkarsko tekmo za Tinetov memorial, so po smučinah iz naravnega snega lahko smučarji-tekači drseli le tri dni.

Zato je bil v težkih razmerah cilj kluba po besedah predsednika Jerneja Ježa predvsem ohranitev stika s snegom tam, kjer je bilo na voljo tehnično zasneževanje: “Poskrbeli smo, da je 20-članska skupina mladih redno odhajala na Pokljuko, v Rateče in Planico, kjer je pilila tehniko. V poletni sezoni bomo spet na rolkah. Asfalt v okolici lovske koče na Nanosu je kar kakovosten. Upamo tudi, da se bodo kljub krizi, ki bo nastala po pohodu koronavirusa, kmalu uresničili načrti o asfaltiranju ceste od lovske koče proti Abramu, kjer bi pridobili tudi ravninski odsek za vadbo. Gradnja namenske krožne rolkarske steze trenutno presega možnosti našega okolja. “

Prvo športno ime kluba je sicer Marko Tratnik, ki je tekmoval na smučarskih maratonih v tujini. Na maratonu v avstrijskem kraju Ramsau je bil 27. (tretji v kategoriji od 30 do 35 let) in najboljši Slovenec med 230 uvrščenimi tekmovalci.


Najbolj brano