Krim prvi, Mlinotest drugi

Na ponedeljkovi izredni konferenčni seji združenja ženskih rokometnih prvoligašev so člani soglasno sklenili, da je sezone konec. Prvak je Krim, drugi je ajdovski Mlinotest.

Ajdovski Mlinotest je še drugič po 28 letih osvojil drugo mesto v 
državnem prvenstvu. Foto: Igor Mušič
Ajdovski Mlinotest je še drugič po 28 letih osvojil drugo mesto v državnem prvenstvu. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > V prvi rokometni ligi za ženske je večini ekip do konca prvega dela tekmovanja manjkala le še ena tekma. Predstavniki klubov so se zato odločili, da kot končna razvrstitev obvelja trenutno stanje na lestvici. To pomeni, da je ljubljanski Krim Mercator osvojil že 25. naslov prvaka, ajdovski Mlinotest pa je drugič po 28 letih ponovil največji uspeh v času samostojne Slovenije - drugo mesto.

Predsednik združenja prvoligašev Franc Miklavčič je ob tej priložnosti povedal: “Sezona je s torkom, 31. marca, uradno končana. V zadnjem obdobju smo bili zaradi pandemije korona virusa vsi v negotovosti. Ekipnih treningov ni bilo. Vsi smo le čakali na konec tekmovanja. Po seji smo si oddahnili, čeprav bi veliko raje videli, da bi tekmovanje nadaljevali in bi prvakinje dobili v končnici.”

Žurd Koper je prvenstvo končal na istem mestu kot lani - na šestem. Velik uspeh je dosegla mlada izolska ekipa, ki je po težavah drugih klubov med elito vstopila kot tretja v prvi B ligi, a se je na osmem mestu zanesljivo izognila trepetanju za obstanek.

Glede na včerajšnje sklepe združenja ligašev je bil sicer strah Izolank povsem odveč. Iz lige namreč ne bo izpadel nihče, elitna družba pa se bo celo razširila za prvaka prve B lige, Zagorje. Združenje je k takšnemu sklepu vodila želja, da kakovosten ženski rokomet ne bi izginil z vzhoda Slovenije. Na repu lestvice sta namreč Litija in Ptuj, ki se bo v novi sezoni združil z Ormožem.

Združenje je ustanovilo komisijo za promocijo ženskega rokometa in lige. Vodil jo bo pobudnik za okrepitev dela v slovenskem rokometu na tem področju, trener izolskega kluba, Borut Hren, v njej pa bodo predstavniki vseh klubov.

Na seji je glede na težke zdravstvene razmere padel še en predlog za novo sezono. V njej naj uvodoma ne bi igrali super pokala, v istem terminu pa bi izpeljali zaključni turnir letošnje najboljše četverice rokometnega pokala. Med najboljše so se uvrstili Krim, Krka, Z' dežele Celje in Zelene doline Žalec.

Tehnični vodja ajdovskega Mlinotesta Deni Stibilj je ocenil, da se je zgodilo to, kar je bilo že od sredine marca pričakovati: “V združenju prvoligašev smo na grobo že takoj ob prekinitvi prvenstva preračunali, koliko manevrskega prostora nam še preostane. Če bi tekmovanje lahko nadaljevali vsaj 18. aprila, bi bilo do poletja še mogoče vse izpeljati. Toda pred tem bi morale imeti ekipe odprte dvorane, vendar nam je po zadnjih pogovorih s civilno zaščito postalo jasno, da pred majem ni stvarno računati na njihovo odprtje. V takšni negotovosti ni imelo več smisla vleči sezone. Za klube bi se le podaljšal čas, ko bi imeli stroške, prihodki pa se drastično zmanjšujejo. Sklep o koncu tekmovanja sedaj daje klubom osnovo, da začnejo z varčevalnimi ukrepi.”


Najbolj brano