Krim prihaja na morje

Danes se začenja nova sezona ženskega prvoligaškega rokometnega prvenstva. Na Primorskem se bosta za primat še naprej borila ajdovski Mlinotest in koprski Žurd, h kateremu danes prihaja evropski Krim.

Tina Benčina (desno) se je  po lanski sezoni v Žurdu Koper vrnila v 
rdeči dres  ajdovskega Mlinotesta.
Tina Benčina (desno) se je po lanski sezoni v Žurdu Koper vrnila v rdeči dres ajdovskega Mlinotesta. 

KOPER > Večina klubov v slovenskem ženskem rokometu težko zbere denar za normalno delo. Nekateri tudi omagajo. Potem ko je že pozimi ugasnilo nekoč veliko Zagorje, so morali poleti finančno kapitulacijo podpisati še v dveh ljubljanskih klubih. Ljubljana je sicer obstala v prvi ligi, a ni zmogla še ene sezone, Olimpija, ki bi kot prvak prve B lige morala napredovati med elito, pa tega koraka ni zmogla. Tako je sta se iz nižjega tekmovanja med elito uvrstila druga in tretja ekipa - Litija in Izola. Novinca bosta v sredo sezono začela z medsebojno tekmo v Zasavju.

Nespremenjena razmerja

Na Primorskem razmerja moči ostajajo v že znanih okvirih. Po moči izstopa ajdovski Mlinotest, lani četrti v državi. Vanj se je prav iz šestouvrščenega primorskega tekmeca, Žurda Koper, vrnila Tina Benčina. V Mlinotestu je še pet novink, na trenerskem mestu pa je Ano Žigon zamenjal domači kolega iz strokovnega štaba Dean Kovšca.

V prvi ekipi Žurda je kar devet novih mladih obrazov

Novinke so še vratarka, Rusinja Aleksandra Petrihina (nekdaj Krim), pomagala pa ji bo domača povratnica na igrišče Tea Brecelj. V obrambi in v napadu bodo ekipo okrepile še povratnice Dominika Mrmolja (prej Krka) in občasna hrvaška reprezentantka Nataša Janković Rustja (Molde). Klub so zapustile Taja Čajko, Manca Jurič, Tjaša Rudman, Tjaša Mihelj, Staša Brecelj, Anja Bratina in Anamarija Klemenčič.

Ostale glavne vloge bodo nosile preizkušene rokometašice lanske ekipe, kapetanka Maja Svetik, Špela Ferfolja, Nuša Fegic, Mirjeta Bytyqi, Urša Zelnik, Jana Krapež, Petra Sanabor, Maja Grmek, VesnaSimič in Tina Brecelj.

Ajdovke sezono začenjajo danes ob 20. uri v domačih Policah. Uvodoma ne bi smele imeti pretežkega dela, saj prihaja v mesto burje najslabša ekipa lanske prve lige, Velenje. Cilj Mlinotesta je napad na drugo mesto. Najnevarnejše tekmice bodo Žalčanke, Novomeščanke in Celjanke.

Žurd začenja s Krimom

Žurd Koper bo že danes ob 18. uri v dvorani OŠ Koper gostil dejansko nepremagljivi ljubljanski Krim, kjer ima Izolanka Polona Barič eno nosilnih vlog. Za goste bo to predvsem trening pred ligo prvakinj. Kasneje bodo za pomlajeno koprsko ekipo prišle prave tekme za morebiten korak naprej od lanskega šestega mesta. Priložnost bo tudi pokal, v katerem so bile lani Koprčanke tretje.

Tudi v Kopru je pomlajeno sestavo ekipe krojila pajčevina v blagajni. V ekipi ni več nekaterih izkušenih igralk in tujk kot so Ana Blagojević, vratarke Darije Zečević in že omenjene strelke Tine Benčina. Zaradi službenih obveznosti verjetno ne bo mogla več pomagati niti Nikita Privšek.

V prvi ekipi je kar devet novih mladih obrazov. Med njimi sta mladinski državni reprezentantki Zana Kadić in Nika Hilj. “Morali se bomo osredotočiti na svojo bazo igralk. Po lanski sezoni, v kateri smo pripeljali nekaj tujk, smo se v letošnji odločili za spremembo v politiki kluba. Stavili bomo na svoj mladinski pogon,” je povedal trener Stojan Petrinja.


Najbolj brano