Kraška burja mu kar prija

V zadnjih tednih je sežanska Skala bistveno popravila svoj izkupiček v balinarski superligi. Veliko zaslug za to ima tudi Avstralec Daniel Samsa, ki je med obiskom domovine svojih starih staršev oblekel dres kraškega kluba.

Daniel Samsa (levo) in Anže Petrič Foto: Simon Maljevac
Daniel Samsa (levo) in Anže Petrič Foto: Simon Maljevac

SEŽANA > Slovensko balinanje je izjemno cenjeno po vsem svetu. Kopica medalj z največjih tekmovanj je najboljši dokaz, da je slovenska balinarska stroka konkurenčna tudi tekmecem iz Francije, Italije in Hrvaške. Zato ne čudi dejstvo, da skušajo tudi nekateri tuji balinarji posrkati kar največ znanja ob druženju in tekmovanju s slovenskimi balinarkami in balinarji. Komaj 21-letnega Daniela Samso iz avstralskega Sydneyja bi sicer težko označili za popolnega tujca, saj sta se njegova dedka v deželo “tam spodaj” preselila iz Brkinov, z balinarskimi kroglami pa se je prvič spoznal ravno v Preložah in Javorju.

“Pri desetih letih sem ob obisku Slovenije prvič prijel za krogle in ta šport mi je bil takoj všeč,” se začetkov spominja študent, ki že vrsto let brani barve avstralske reprezentance na svetovnih prvenstvih. Tam mu v zadnjem obdobju družbo dela tudi talentirana sestra Nicole. Vrhunec dosedanje športne kariere je doživel pred meseci na članskem svetovnem prvenstvu v Maroku, kjer je v igri v krog osvojil bron, še pred tem pa se mu je utrnila ideja, da bi se preizkusil tudi v slovenski ligi. “Leta 2015 sem med ponovnim obiskom Slovenije treniral pri sežanski Skali, kjer sem se počutil zelo dobrodošlega. Pred letošnjim prihodom sem se pozanimal, če bi lahko nastopil tudi v ligaškem tekmovanju in moji prošnji so ugodili. Pred prvo tekmo sem bil kar na trnih. Vedel sem, da so slovenski balinarji zelo kakovostni in kar malce presenečen sem bil, ko sem nanizal nekaj zmag in s tem pripomogel k uspehom kluba,” je dodal Samsa. Dres Skale je prvič oblekel sredi novembra na gostovanju v Postojni in že ob premieri zabeležil popoln izkupiček. Za zdaj je uspešen tako v klasičnih igrah kot v tekaških disciplinah, najbolj pa je navdušil z zadetimi 39 kroglami v “brzincu” na gostovanju pri ljubljanskem Krimu. V Sežani je opravil tudi nekaj skupnih treningov z aktualnim svetovnim prvakom v tej disciplini Anžetom Petričem, kar mu je pomagalo pri napredku. “Slovenska liga je na precej višji kakovostni ravni v primerjavi z avstralsko. Več je mladih balinarjev, starejši pa imajo veliko izkušenj. Kakovostni so tudi trenerji in z vsakega treninga skušam odnesti kar največ. Resnično uživam v tem okolju, saj se počutim kot doma. Upam, da bom še naprej napredoval in v prihodnosti stopil še kakšen korak više na zmagovalnih stopničkah na svetovnih prvenstvih,” je optimistično zaključil Avstralec, ki bo v Sloveniji ostal do konca koledarskega leta. Že sedaj pa resno razmišlja, da bi se tudi prihodnjo jesen med študijskimi počitnicami vrnil na slovensko balinarsko sceno in na ta način še dodatno izpopolnil svojo igro.


Najbolj brano