Kranjec sezono odprl s tretjim mestom

Žan Kranjec je sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev 2021/22 odprl z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Slovenski as je uvodni veleslalom na ledeniku Rettenbach končal na tretjem mestu. Zmagal je Švicar Marco Odermatt, drugo mesto je pripadlo Avstrijcu Rolandu Leitingerju. Drugi Slovenec na tekmi nad Söldnom Štefan Hadalin je osvojil 25. mesto.

Žan Kranjec Foto: Stanko Gruden/STA
Žan Kranjec Foto: Stanko Gruden/STA

SÖLDEN > Kranjec, ki je na startu nosil številko štiri, je bil hiter že v prvi vožnji, ko je na četrtem mestu zaostal 27 stotink sekunde za takrat vodilnim Leitingerjem. V finalu je nadgradil svoj nastop. Ob prihodu v cilj je prevzel vodstvo. Nato pa sta ga prehitela le še Odermatt za deset in Leitinger za sedem stotink sekunde.

Kranjec je bil v Söldnu na stopničkah že pred dvema letoma, ko je bil prav tako tretji, leta 2016 pa je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu.

"V prvi vožnji sem v prvem delu imel kar nekaj rezerve, v drugi bi se tudi kaj našlo, a mislim, da sem dal več od sebe. Na koncu je tretje mesto super, razlike so majhne. Sem izjemno vesel in samozavesten, da bo šla sezona dobro naprej. To, da so ljudje na tribuni, mi veliko pomeni, sploh ko vidim mojo družino in prijatelje, ki pridejo navijat. Če naredim tak rezultat, je lepo videti, da se veselijo z mano," je bil tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah zadovoljen s še osmo uvrstitvijo na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu. Večjo samozavest mu daje nov model smuči, ki se od prejšnjih še najbolj ločijo po tem, da so daljše, s čimer je znova stopil v korak s konkurenco. "Smučka je bolj mirna in se mi zdi, da lažje povežem zavoje, tudi v višji hitrosti se mi zdi, da se lahko bolje znajdem. Tudi na agresivnem snegu, na katerem sem imel lani težave, se lahko bolje znajdem, ker je 'dila' bolj mirna, manj odrezava," pravi Kranjec.

Lani je bil na tekmovalnem uvodu v sezono na Tirolskem sedmi. Po prvi vožnji je bil drugi, v drugo pa je na nemirni podlagi vpisal 17. čas.

Pred začetkom sezone se je odločil za novo opremo, daljše smuči in očitno se je menjava obrestovala že na uvodni tekmi sezone. Na stopničkah je bil v minuli zimi enkrat z drugim mestom na veleslalomu v Santa Caterini.

Kranjec je slovenskemu moškemu smučanju, upoštevajoč dosežke športnikov po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 prismučal že 55. stopničke v svetovnem pokalu. Sicer pa so to njegove skupno osme stopničke, od tega je dvakrat zmagal (Saalbach-Hinterglemm 19. 12. 2018, Adelboden 11. 1. 2020).

Zmaga je pripadla Odermattu, ki je lansko sezono končal kot drugouvrščeni smučar v skupnem seštevku ter drugi v seštevkih dveh disciplin superveleslaloma in veleslaloma.

Štiriindvajsetletnik je postal komaj četrti Švicar z zmago v Söldnu po Didierju Cuchu (2009), Danielu Albrechtu (2008) in Stevu Locherju (1996). Po prvi vožnji je bil tretji, Leitingerja, ki je vodil na prvi progi, je nato v finalu ugnal za sedem stotink za peto karierno zmago.

Tri zmage je dosegel na veleslalomih, po tem ko je bil najboljši letos marca na pokalu Vitranc v Kranjski Gori ter lani decembra na drugem veleslalomu v Santa Caterini. V Söldnu je bil pred enim letom drugi.

Francoz Alexis Pinturault, ki je v minuli zimi osvojil tako veliki kristalni globus za skupno zmago kot tudi malega za dobljeni veleslalomski seštevek, je tekmo končal na petem mestu.

Leitinger se je v prvi vožnji na mesto vodilnega izstrelil s startno številko 19. Preskočil je vse člane prve jakostne skupine ter prehitel tudi člane elitne sedmerice. Tridesetletni predstavnik avstrijske ekipe je v finalu izgubil boj za krstno zmago, a je na koncu prvič postal član najboljše veleslalomske trojice. To so njegove druge stopničke po tretje mestu pred dvema letoma na paralelnem veleslalomu v Alta Badii.

Naslednji moški veleslalom bo šele 11. decembra v Val d'Iseru. Pred tem se bo karavana 13. in 14. novembra ustavila v Lech/Zürsu, kjer bosta paralelni tekmi za točke svetovnega pokala.


Najbolj brano