Koren je tekel zaman

V nedeljo se je s sedmim gorskim tekom na Sabotin začela nova sezona primorskega gorskega pokala. V teku v klanec je bil sicer najhitrejši nekdanji vrhunski kolesar iz Budanj Kristijan Koren, ki pa ga je zaradi dopinškega postopka doletela diskvalifikacija.

S  kronometrom na Sabotin se je spoprijelo 95 tekačev.  Foto: Igor Mušič
S kronometrom na Sabotin se je spoprijelo 95 tekačev.  Foto: Igor Mušič

SOLKAN >Letošnji vzpon na Sabotin so organizatorji - novogoriški Javni zavod za šport in domači tekaški zanesenjak Miha Repič- zasnovali nekoliko drugače kot prejšnja leta. Vzpon po 2400 metrov dolgi stezi s 510 metri višinske razlike se je začel po severni poti, s startom v bližini Hidroelektrarne Solkan, tekmovanje pa je potekalo v obliki kronometra - s starti vsakih 20 sekund.

V tem formatu in tudi na razgibanem terenu se je v lepem vremenu odlično znašel nekdanji vrhunski kolesar Kristijan Koren iz Budanj. Progo je pretekel v 19 minutah in 15 sekundah. S tem časom je prepričljivo ugnal vse pokalne gorsko-tekaške specialiste. Njegovo veselje pa ni dolgo trajalo, saj je že v ponedeljek zjutraj po spletni objavi rezultatov na sedež organizatorja prišel opozorilni klic Agencije za boj proti dopingu SLOADA, da je Koren zaradi postopka v zvezi z domnevno zlorabo dopinga, ki ga od lani proti njemu vodi mednarodna kolesarska zveza, še vedno v obdobju dvoletnega suspenza. Organizatorji so se nato še pred prejetjem uradnega pismenega pojasnila Korenovega statusa odločili, da njegovega rezultata v uradnih izidih ne bodo upoštevali.

Tako je zmaga v konkurenci 95 tekačev, ki so prišli z vseh koncev Slovenije, pa tudi iz bližnjih krajev Italije, pripadla članu kamniškega Kluba gorskih tekačev Papež Dušanu Globočniku (20,30). Drugo mesto je osvojil nekdanji gorenjski gorski kolesar idrijske Sloge David Vogrin (21,04), tretje pa ajdovski tekač Elis Filipič (Endorfin, 21,54).

V ženski konkurenci so vse stopničke na zmagovalnem odru zasedle Gorenjke. Slavila je Tina Klinar (KGT Papež, 22,55) pred Varinejo Drašler (Šmarnogorska naveza, 24,32) in Uršo Trobec (ŠD Setnik, 28,05). Za najboljšo primorsko uvrstitev je s četrtim mestom poskrbela Vipavka Kristina Vanceta (29,16).


Najbolj brano