Kopru ni šlo nič, Gorici pa vse

Drugoligaško prvenstvo je spet odprto. Sobotni primorski derbi nekdanjih prvoligašev je imel velik vložek, saj bi v primeru zmage Koper pobegnil na težko ulovljivih osem točk prednosti in si s tem že skoraj zagotovil neposredno uvrstitev v prvo ligo. Vendar pa je mirnejše živce imela Gorica, ki se je z zmago vrnila v igro za prvo mesto.

Goričani so dvakrat premagali Igorja Nenezića, strelca sta bila  
Lamin Colley (skrajno levo) in Žiga Lipušček (skrajno desno). Foto: Tomaž Primožič/FPA
Goričani so dvakrat premagali Igorja Nenezića, strelca sta bila Lamin Colley (skrajno levo) in Žiga Lipušček (skrajno desno). Foto: Tomaž Primožič/FPA

Iz goriške slačilnice je po zmagi donel znani kralj slovenskih nogometnih slačilnic, turbofolk, začenši z “Nihče nam nič ne more, močnejši smo tudi od usode”, ki so ga še ne tako davno nekdanji gospodarji Kopra znali spustiti kar po zvočnikih stadiona Bonifika. A kar je res, je res. Koper je pred tekmo veljal za nespornega favorita, vendar je imela Gorica mirnejše živce in zavedanje, da nima druge izbire kot zmago. “V glavi se nam je vrtela misel, da bo medsebojna razlika osem točk, če bi izgubili tekmo. Ampak mi smo verjeli in verjamemo v preboj v prvo ligo,” je trenutke pred tekmo podoživel goriški defenzivni vezist Jaka Kolenc.

Pred obema navijaškima skupinama, ki sta si ob klasičnih zbadljivkah privoščili tudi prižig bakel, sta primorska tekmeca odigrala zelo solidno tekmo. Koprčani so bili boljši in podjetnejši prvih 20 minut igre, ko je na levem boku lepo prodiral Kristjan Meštrić, tri strele proti goriškemu golu pa je do tedaj sprožil Dare Vršič, a so ti končali v kotu ali pa v rokah vratarja Darka Marjanovića. Vendar so tudi tekmeci začeli dvigati glave in to s svojim najmočnejšim orožjem - protinapadi. Tako se je v 20. minuti pred Igorjem Nenezićem znašel Leon Marinič (še enkrat je bil nevaren v drugem polčasu), vendar mu je žogo z noge zadnji trenutek tvegano snel Marko Pejić.

Koper : Gorica 0:2 (0:1)

Stadion Bonifika, gledalcev 800 sodnik Žganec (Ljubljana) 6. Strelca - 0:1 Lipušček (32), 0:2 Colley (51).

Koper: Nenezić 5,5, Mišić 5, Jozinović 5,5, Hadžić 5,5, Žužek 6, Jelić Balta 5,5 (od 46. Cerovec 5,5), Pejić 5,5, Vršič 6, Meštrić 6 (od 59. Bešir 5,5), Baša 5,5, Djermanović 5,5 (od 79. Vekić-). Trener: Miran Srebrnič.

Gorica: Marjanović 6, Tomiček 5,5 (od 46. Hodžić 6), M. Kavčič 6,5, T. Kavčič 6, Lipušček 6,5, Kolenc 6,5, Grudina 6, Osuji 6,5, Volarič 6, Marinič 6,5 (od 81. Gulič-), Colley 7 (od 91. Jermol-). Trener: Borivoje Lučić. Rumeni kartoni: Djermanović, Mišić, Jozinović; Marjanović; rdeč karton: Mišić (77 - ugovor sodniku).

Čez deset minut se je zgodil ključni trenutek tekme. Gorica je imela na voljo prosti strel z roba kazenskega prostora in zadela. Zadetek so pripisali izvajalcu prostega strela, visokemu branilcu Žigi Lipuščku, čeprav ga je v lastno mrežo preusmeril koprski branilec Goran Jozinović. Odtlej so se razmerja moči na igrišču spremenila: Gorica je prevzela pobudo in taktično spretno speljala vodo na svoj mlin, gostitelji pa so postali bledi, neprepričljivi in brezidejni.

Podobno je bilo - kljub menjavam - v drugem polčasu. Miran Srebrnič je bil primoran zamenjati Ivana Borno Jelića Balto in nekoliko prilagoditi igralna mesta, belo-modri pa so hitro podvojili vodstvo. Znova iz prekinitve, le da je tokrat zadel razigrani Lamin Colley, ki je bil v nadaljevanju tekme še nevaren za koprska vrata. “Prvi gol je bil tak, ki lahko obrne derbi. Strel iz prekinitve in zadetek po odbiti žogi prinese psihološko prednost, drugi zadetek pa nam je dodatno vlil samozavest in mirnost,” je povedal Jaka Kolenc.

Številni znani obrazi

Na tribunah koprskega stadiona se je za primorski derbi zbralo veliko znanih nogometnih obrazov in nekdanjih igralcev obeh ekip. Tako smo med gledalci opazili nekdanjega igralca Kopra Domna Črnigoja, pa mladega (od včeraj tudi članskega) reprezentanta Adama Gnezdo Čerina, še pred meseci prvega vratarja Gorice Grego Sorčana, nekdanjega reprezentanta Milana Osterca. Bili so tudi številni trenerji: Oliver Bogatinov, Anton Tonči Žlogar, Igor Božič, Admir Kršić, pa tudi zadnje čase stalni gost Bonifike Rodolfo Vanoli, ki spet išče novo službo.

Gorica je nato nadzirala igro, sodnik Mitja Žganec pa je pozabil kartone v slačilnici, kajti nekaj grobih nekaznovanih prekrškov bi lahko kaj hitro razvnelo strasti. Koprčani so v 75. minuti po nekaj odbitih žogah v kazenskem prostoru prek Darka Mišića zadeli vratnico, a so le minuto zatem ostali z igralcem manj. Prav Mišić je po prejetem rumenem kartonu takoj dobil še rdečega, najbrž zaradi predolgega jezika. Takrat je bila usoda Kopra zapečatena. “Mislim, da je bilo to še prej, dokončno nas je presekal drugi zadetek in poti nazaj ni bilo, ” je bil samokritičen domači vratar Nenezić.

Miran Srebrnič, trener Kopra

“Začeli smo dobro, po prejetem zadetku, ki je bil dejansko avtogol, smo nerodno reagirali. Preveč smo izgubljali žoge, tekmecu pa puščali prostor za protinapade, čeprav smo vedeli, da tega ne smemo. Ob polčasu sem moral zaradi poškodbe še menjati solidnega igralca. Ko smo skušali več tvegati, bi lahko dobili še kak gol. Jezi me, ker ni bilo prave reakcije, nato pa smo ostali še z igralcem manj. Nič nam ni šlo. Imeli smo lepo priložnost za pobeg na lestvici, opozarjal sem to. Gorica je generalno gledano bolje stopila v tekmo.”

Borivoje Lučić, trener Gorice

“Koper je bil boljši 15 minut, ko je imel več od igre, potem pa smo preostanek tekme nadzirali igro ter bili bolj konkretni in zreli. Mislim, da smo danes odigrali najboljšo tekmo v sezoni. Taktično smo bili odlični v obrambi, igrali smo organizirano in disciplinirano. Koper z izjemo ene priložnosti v drugem polčasu ni ustvaril nič konkretnega. Mi smo si ob dveh zadetkih ustvarili še vsaj dve konkretni priložnosti za povišanje vodstva. Moramo biti zadovoljni, saj smo neposrednega tekmeca premagali na njihovem igrišču.”


Najbolj brano