Kraft zmagovalec v Nižnjem Tagilu, Peter Prevc osmi

Avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft (277,6 točke), drugi po prvi seriji, je zmagovalec druge tekme svetovnega pokala v Nižnjem Tagilu. Na skupno četrti posamični tekmi sezone je bil v težkih vetrovnih razmerah drugi Švicar Killian Peier (254,6). V finalu so nastopili trije Slovenci; najboljši je bil Peter Prevc (238,6) na osmem mestu.

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

NIŽNI TAGIL > Prvič to zimo se je na stopničke povzpel kralj lanske sezone, Japonec Ryoyu Kobayashi (252,3 točke), ki je premočno vodil po prvi seriji, kljub slabemu skoku v finalu pa je njegova prednost zadostovala za tretje mesto.

Tik za zmagovalnim odrom pa je danes pristal vodilni skakalec v svetovnem pokalu to zimo, Norvežan Daniel Andre Tande (251,8), ki je zadržal rumeno majico vodilnega.

Junak slovenskega tabora je bil vnovič šampion Peter Prevc, ki se iz Rusije vrača z dvema osmima mestoma. "Z današnjim osmim mestom sem zadovoljen. Uspela sta mi dva kar dobra skoka, tudi razmere so bile dobre. Zelo sem zadovoljen s tem, da sem preko celotnega vikenda prikazal dobre skoke na visoki ravni. Bil sem dvakrat med deseterico, tako da grem lahko z dvignjeno glavo iz Nižnjega Tagila," je uspešen vikend ocenil najstarejši Prevc.

Med finaliste sta se od Slovencev poleg Petra Prevca prebila le še Timi Zajc (229,1), ki je z 21. mesta po prvi seriji napredoval na končno deseto, ter Anže Lanišek (183,6), ki je s 30. napredoval na 28. mesto in po današnji tekmi v skupni razvrstitvi z drugega zdrsnil na šesto mesto. "Danes sem z rezultatom kar zadovoljen. Naredil sem povprečne oziroma kar solidne skoke, tudi razmere so se mi izjemno 'poklopile'. Lahko grem mirno naprej," je povedal Zajc po današnji tekmi.

Zunaj najboljše trideseterice sta ostala Domen Prevc na 40. in Tilen Bartol na 43. mestu, medtem ko sta se že v kvalifikacijah od nadaljnjih nastopov pod Uralom poslovila Anže Semenič in Rok Justin.

"Današnja tekma je bila izjemno zahtevna, predvsem s psihološkega vidika. Veter je ves čas spreminjal smer. Seveda smo izredno zadovoljni s Petrovim dosežkom, z osmim mestom. Vsi njegovi današnji trije skoki, ki jih je prikazal, so bili na že zelo visoki ravni. Prebudil se je tudi Timi, oba skoka sta bila zelo dobra v ne posebej dobrih vetrovnih razmerah. Anže Lanišek pa je danes že malce padel v formi, pozna se mu utrujenost in zato je imel tudi slabšo dinamiko nog. Z Domnom in s Tilnom ne moremo biti zadovoljni, tudi onadva nista prikazala dovolj dinamike na odskočni mizi in se zato nista uvrstila v finalno serijo," je današnje nastope svojih varovancev ocenil selektor Gorazd Bertoncelj.

Na vprašanje, ali pred nadaljevanjem svetovnega pokala kaj razmišlja o menjavah v ekipi, je Bertoncelj za STA odvrnil, da za zdaj še ni tako daleč razmišljal. "Ravnokar smo končali tekmo. A zdaj nas čaka dolga pot domov, tako da bomo lahko tudi o tem razmišljali, predvsem se moram pogovoriti s selektorjem B-ekipe," je odvrnil Bertoncelj in dodal, da ima doma še Jerneja Damjana in Jurija Tepeša, medtem ko je ekipa celinskega pokala na čelu s Cenetom Prevcem že določena tudi za naslednji vikend v Ruki.

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala prihodnji konec tedna v nemškem Klingenthalu.


Najbolj brano