Ključ: obramba in skok

Začenjajo se kvalifikacije za prihodnje evropsko košarkarsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto poleti. Slovenija ima v svoji skupini Avstrijo, Ukrajino in Madžarsko, s katero se bo pomerila danes v Sombotelju.

Organizacija igre je popolnoma v primorskih rokah, tudi Luke 
Rupnika, ki blesti v belgijski ligi. Foto: STA
Organizacija igre je popolnoma v primorskih rokah, tudi Luke Rupnika, ki blesti v belgijski ligi. Foto: STA

SOMBOTEL > Ker se na evropsko prvenstvo (EP) uvrstijo najboljše tri ekipe iz vsake skupine, naloga za Slovenijo nikakor ni pretežka. Po drugi strani je res, da ima spričo majhne izbire kakovostnih košarkarjev lahko težave, saj igralci v ligi NBA in evroligi reprezentancam niso na voljo, prehajanje igralcev med klubi pa lahko tudi poruši kakšno računico. Neuspeh v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo bi sicer moral biti dobra šola za vse, saj razlogov za neuspeh ne moremo prevaliti le na košarkarje.

Reprezentanti so se v polni postavi zbrali v ponedeljek v Mariboru, kjer so trenirali do včeraj zgodaj popoldne, ko so se odpravili v slabi dve uri oddaljeni Sombotel, kjer jih ob 18. uri v Areni Savaria čaka tekma proti Madžarski. Moštvo, ki ga je izbral selektor Rado Trifunović, je v primerjavi s prejšnjim ciklusom nekoliko prevetreno. Še največ kopij se je lomilo okoli naturaliziranega košarkarja. Predvsem o tem, kakšna bo reprezentančna prihodnost centra Alena Omića, ki še ni prebolel, da ni bil član ekipe, ki je osvojila naslov evropskih prvakov v Carigradu. Slednjič so se na KZS odločili za novo naturalizacijo in teden dni pred pripravami je slovenski potni list dobil Američan, 28-letni krilni center in nekdanji član Olimpije Jordan Morgan.

Slovenska reprezentanca

Organizatorja igre: Aleksej Nikolić (Treviso, Ita), Luka Rupnik (Antwerp, Bel); branilci: Klemen Prepelič (Juventut, Špa), Jaka Blažič (Cedevita), Blaž Mesiček (Mega Bemax, Srb), Alen Hodžić (Primorska); krili: Gregor Hrovat (Afyon, Tur), Edo Murić (Cedevita); krilni centri: Martin Krampelj (Cedevita), Blaž Mahkovic (Helios), Jan Kosi (Primorska); centri: Jordan Morgan (Karsiyaka, Tur), Žiga Dimec (Primorska), Jurij Macura (Mega Bemax, Srb).

Primorski delež v izbrani vrsti je tokrat tretjinski in še večji, če v to “kvoto” vključimo tudi dva člana svežega pokalnega prvaka Koper Primorske Žigo Dimca in Jana Kosija. Tretji je njun kapetan Koprčan Alen Hodžić, ki bo debitiral v izbrani vrsti. V belgijski ligi odlično igra Idrijčan Luka Rupnik, prav tako ima v Trevisu za sabo dobro sezono Postojnčan Aleksej Nikolić, ki je izpustil kvalifikacije za SP, iz turškega Ayxfona prihaja Koprčan Gregor Hrovat. V izbrano vrsto se je vrnil tudi Klemen Prepelič, ki je v prejšnjem ciklusu igral v evroligi. “Lepo se je po daljšem času spet dobiti s fanti. Energija je prava, želimo si premagati oba tekmeca. Kvalifikacije so specifično tekmovanje, skupaj si kratko obdobje, postava se spreminja, zato vse temelji na kemiji in povezanosti. Ni lahko za trenerja niti za igralce. Sem dobre volje, to je najboljša sezona v moji karieri.” pravi Rupnik. “Madžari so na domačem parketu močni in neugodni. Igrajo odprto košarko z veliko meti z razdalje. Lahko se razletijo po igrišču, zaigrajo kot v transu in mečejo tudi iz nenavadnih situacij. V prvi vrsti bomo morali dobro in kolektivno odigrati v obrambi ter nadzorovati skok,” pravi selektor Trifunović, ki je spričo kadrovskih omejitev prisiljen narediti zasuk k obrambi.

Madžari se pripravljajo že od prejšnjega ponedeljka, kar je še ena od nedoslednosti krovne košarkarske zveze Fiba, saj so preložili pokalno tekmovanje. Največja nevarnost preti s strani ostrostrelca Davida Vojvode in Akosa Kellerja, nosilca igre pod obročema. Tu sta še ameriški organizator igre Darrin Govens in Marko Filipovity, medtem ko najboljši madžarski košarkar Adam Hanga, ki nosi dres Barcelone, tako kot naša Zoran Dragić in Žan Mark Šiško, zaradi evrolige ne more igrati. Madžari so nastopili tudi na zadnjem eurobasketu leta 2017, pred tem pa so se na zaključni turnir stare celine prebili davnega leta 1999, ko so v Clermont Ferrandu pošteno namučili Slovenijo (72:66). To je bila tudi ena od devetih slovenskih zmag proti vzhodnim sosedom na enajstih medsebojnih dvobojih.

Tekma ni naključno v Sombotelu v Železni županiji, saj je od tam madžarski prvak, ki ga vodi Slovenec Gašper Okorn. V domači reprezentanci so štirje košarkarji domačega kluba.


Najbolj brano