Jutri slovenski derbi

Po tesnem porazu na prvi tekmi polfinala evropskega pokala challenge s turškim Aydinom novogoriške odbojkarice še upajo na preobrat na povratni tekmi. V soboto bo v Novi Gorici tekma najboljših slovenskih ekip - domačink in kamniškega Calcita.

202 cm visoka  najučinkovitejša igralka prve tekme,  Elizabeth 
Martinez,  je  pogosto udarjala kar čez novogoriški blok.  Foto: Leo Caharija
202 cm visoka najučinkovitejša igralka prve tekme, Elizabeth Martinez, je pogosto udarjala kar čez novogoriški blok.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na prvih tekmah polfinala pokala challenge sta po petih nizih izgubila tako novogoriški Gen-I Volley kot francoski Volero Le Cannet, za katerega v prvi postavi igra kanalska organizatorka Eva Mori. Francozinje so v petem nizu še bolj tesno kot Novogoričanke (13:15) klonile proti italijanski Monzi, ki je bila v četrtfinalu usodna za kamniški Calcit. Prav Kamničanke bodo jutri ob 18. uri v novogoriški mestni dvorani gostje Gen-I Volleyja. Gledalci bodo videli najboljše, kar trenutno premore slovenska ženska odbojka, saj so si domačinke že zagotovile prvo mesto po rednem delu prvenstva, gostje pa drugo.

Novogoriški trener Vasja Samec Lipicer je napovedal, da bo zaigral z vsemi igralkami s klopi. Njegov pogled je namreč že usmerjen na sredo, 6. marca, ko Gen-I Volley čaka še povratna tekma v turškem Aydinu. “Igralkam bom rekel, da gremo v Turčijo zmagat, saj zato treniramo in smo že na prvi tekmi marsikaj pokazali. Ob tem je jasno, da smo naleteli na klub z mnogo višjim proračunom in z večjim izborom izkušenih kakovostnih igralk. V sredo smo imeli v drugem in tretjem nizu priložnost, da bi tekmo hitro dobili, a je bilo v končnicah potrebno dosegati točke pod največjim pritiskom in pokazati več kot proti najboljšim ekipam v Sloveniji. Če imaš za to več pravih igralk, je pot do realizacije lažja. Tu se razprave o tehniki in taktiki končajo. Tudi navijanje in borbenost včasih niso dovolj. Kljub vsemu ostaja dejstvo: če bi mi nize zaključevali natančno, bi tekmo dobili vsaj s 3:1.”

Uroš Stanič,

direktor OK Gen-I Volley

“Videli smo kakovostno igro in slišali bučno podporo z dobro zasedenih tribun. Da je ženska odbojka dodobra napolnila na večini ostalih tekem skoraj prazno dvorano, je velika stvar.”

Čeprav so Turkinje igrale s petimi odbojkaricami, visokimi od 190 do 202 cm (takšnih pri nas ni), je Gen-I Volley dobil prvi niz in imel v nadaljevanju priložnost, da bi gostje poslal domov kar z izidom 3:0. Ker se to ni zgodilo, se je tekmec vrnil v igro in uveljavil prednosti - višino in svežino. Na igrišče je poslal 13 odbojkaric (Gen-I Volley 10), točke pa jih je dosegalo devet (pri domačinkah 7).

Kluba sta precej odvisna od ene izjemne igralke: Gen-I Volley od Lane Ščuka (22 točk), Aydin pa od 202 cm visoke Elizabeth Martinez (26), ki pa je ob ciljanju z nizkimi žogami pokazala kar nekaj šibkosti v obrambi, zaradi česar je bila v četrtem nizu izločena iz igre. V Turčiji bo treba nanjo s servisom in napadom v končnicah nizov še bolj pritisniti in s kolektivno igro najti način, da bi v ključnih trenutkih Lana Ščuka ostala dovolj prodorna v napadu.

Generalni direktor kluba Uroš Stanič kljub porazu razmišlja pozitivno: “V slovenski ženski klubski odbojki polfinala v evropskih tekmovanjih še ni bilo. Škoda je le, da se v petem nizu nismo izvlekli. Videli smo kakovostno igro in slišali bučno podporo z dobro zasedenih tribun. Da je ženska odbojka dodobra napolnila na večini ostalih tekem skoraj prazno dvorano, je velika stvar. V Turčijo gremo z dvignjeno glavo. Videli smo, da je tekmec premagljiv. Imamo še eno priložnost. Če bo tekma izenačena, jo moramo izkoristiti. Nimamo česa izgubiti. Načrt smo že presegli. Smo najmanjši klub iz četverice, ki ostaja v tekmovanju. Če se uvrstimo v finale, pa bo to senzacija.”

Organizatorka igre Zala Zbičajnik, ki je v četrtem nizu prinesla preobrat in vrnila domačinke v igro, dodaja: “Morale smo igrati hitreje in tudi s tveganimi potezami pritisniti na Turkinje z vseh položajev. To nam je v četrtem nizu uspelo. Žal smo premalo agresivno in natančno začele petega. Tam je pritisk največji. Včasih potrebuješ nekaj sreče, ko ciljaš robove igrišča. Upam, da še lahko naredimo preobrat. V Novi Gorici nismo pokazale čisto vsega, kar znamo.”


Najbolj brano