Slovenski ritmi na Giru in Vuelti

Še en fantastičen dan za slovensko kolesarstvo. Prvo zmagovito poglavje je spisal Idrijčan Jan Tratnik na dirki po Italiji, kmalu pa mu je sledil še Primož Roglič. Zasavec je dobil uvodno etapo Vuelte in tako oblekel tudi rdečo majico vodilnega, ki jo je lani pripeljal do cilja v Madridu.

Slovenski kolesar Jan Tratnik je zmagovalec 16. etape dirke po 
Italiji od Vidma do San Daniele del Friulija. Foto: Profimedia
Slovenski kolesar Jan Tratnik je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji od Vidma do San Daniele del Friulija. Foto: Profimedia

VIDEM, BILBAO > Če kdo, potem slovenski kolesarji skrbijo za razvedrilo v neobičajni jeseni 2020. Nedavno smo lahko le sanjali o etapnih zmagah na tritedenskih dirkah. Prvo smo dočakali pred dobrim desetletjem. Prav na dirki po Španiji je leta 2009 v sprinterskem razpletu slavil še en Idrijčan, Borut Božič, ki je bil v otroštvu tudi sosed Jana Tratnika. Slednji je začel s kolesarstvom dokaj pozno, pri 17. letih, še kasneje je zavrtel pedala Primož Roglič. Morda se je tudi zato stkalo poznanstvo, ki je med 30-letnima vrstnikoma zraslo v pristno prijateljstvo. Danes sta si ob zmagovitih razpletih gotovo iskreno čestitala. Tako je bilo tudi pred poldrugim letom na uvodnem prologu dirke po Romandiji, kjer je Tratnik za nekaj stotink ugnal Rogliča in slavil svojo krstno zmago v svetovni seriji.

Zasavec je sicer dobil tradicionalno enotedensko dirko v francosko govorečem delu Švice ter nato poskrbel še za številne mejnike v slovenskem kolesarstvu. Roglič je tekmovalni fenomen. Skupna zmaga na največji dirki se mu je letos sicer izmuznila, a na Touru se je s slavo naposled ovenčal Slovenec, šampion sedanjosti in prihodnosti, Tadej Pogačar. Razočaranje je bilo vsekakor občutno, a Roglič se je v zgoščenem razporedu hitro vrnil v tekmovalno areno kot prvi slovenski adut na svetovnem prvenstvu. Tratnik je bil, kot se je sam izrazil, njegov telesni stražar. V prvem delu cestne dirke ga je spremljal kot senca in mu utiral pot skozi različne pasti.

Danes je Idrijčanu pripadla glavna vloga na etapi številka 2.000 v 111-letni zgodovini dirke po Italiji. V 16. etapi Gira 2020, ki je karavano peljala tudi po Benečiji, je Tratnik unovčil vse svoje veščine. Nemara ga je po nekaterih odsekih spominjala tudi na domače ceste, kjer trenira. Da ima potencial za etapne zmage tudi na največjih tritedenskih dirkah, je pokazal lani na Touru, ko je bil tretji v deveti etapi. V kolesarstvu pa vendarle štejejo le zmage.

Tridesetletnik je bil po prvi zmagi na tritedenskih preizkušnjah, osmi slovenski na Giru, zelo zadovoljen. "Ti dnevi tukaj so posebni, saj smo blizu Slovenije. V zaključku sta bila moj brat in moje dekle. Želel sem nekaj odnesti od tu, saj me v naslednjih dneh čakajo zahtevne etape," je prve vtise strnil Tratnik. "Že takoj po prvem prečkanju ciljne črte sva se odpeljala z Boarom, na drugem prečkanju vzpona pa sem poskusil sam. Na zadnjem sem se posvetil svojemu tempu, želel pa sem iti čim hitreje. Toda O'Connor me je ujel in odlično sva sodelovala. V zadnjih treh kilometrih sem bil na meji. Ko pa sem 500 metrov pred ciljem videl svoje dekle, sem dobil dodatno energijo in letel proti ciljni črti," je dogajanje na današnji etapi pokomentiral presrečni zmagovalec.

Nekdanjemu evropskemu prvaku do 23 let je veliki met uspel danes, ko je izpeljal akcijo za učbenike. Kmalu po startu etape se je vključil v pobeg 28-erice kolesarjev, nato je pospešil dobrih 60 kilometrov pred ciljem in v zahtevnem zadnjem kilometru uprizoril protinapad, s katerim se je odpeljal do etapne zmage. “To je bila moja zadnja priložnost pred gorskimi etapami. Zmaga je nekaj posebnega, saj se je etapa odvijala v neposredni bližini Slovenije. Na zadnjem vzponu sem bil še v dvomih, ali mi bo uspelo, Naposled sem zbral dovolj moči, morda mi jih je vlilo tudi moje dekle, ki je stalo prav na mestu, kjer sem napadel,” je povedal Tratnik, ki si je z zmago nemara zagotovil tudi podaljšanje pogodbe z Bahrainom McLarnom. Če ne, ga bo pod svoje okrilje rade volje vzel Roglič. Danes je za uvod v Vuelto kronal delo moštvenih kolegov, zlasti Američana Seppa Kussa, ki je opravil selekcijo na ciljnem vzponu. Nato je vajeti v svoje roke prevzel kapetan, ki je v zadnjem kilometru pritisnil na pedala. Rogličev moštveni kolega, Nizozemec Tom Dumoulin, je zaostal 51 sekund, svoje ambicije v skupnem seštevku pa so morali že po uvodni etapi opustiti Rus Aleksander Vlasov (Astana), Francoz Thibaut Pinot (FDJ) in tudi Britanec Chris Froome (Ineos).

Pet Slovencev z etapno zmago na Giru
Idrijčan Jan Tratnik je peti slovenski kolesar z etapno zmago na dirki po Italiji. Ob njem je to doslej uspelo Primožu Rogliču (tri etapne zmage), Janu Polancu (2) ter Luki Mezgecu in Mateju Mohoriču. Na dirki po Španiji je tri etape dobil Tadej Pogačar, dve Roglič, po eno pa Mohorič in Borut Božič.

Najbolj brano