Jadralci trenirajo na daljavo

Na pobudo strokovnega sveta Jadralne zveze Slovenije so se jadralci v obdobju ukrepov zaradi epidemije koronavirusa že uspešno organizirali in trenirajo - na daljavo. Dvakrat tedensko za jadralce članskih razredov in trikrat tedensko za mladince vadbo vodi trener za kondicijske priprave nacionalne panožne športne šole JZS Anže Blažič, na treningih pa že od samega začetka sodelujejo skoraj vsi tekmovalci med člani in dobre tri četrtine tekmovalcev med mladinci.

Tudi Vasilij Žbogar se intenzivno pripravlja na daljavo.
Tudi Vasilij Žbogar se intenzivno pripravlja na daljavo. 

ISTRA > Ob rednih vadbah za člane in mladince so vzpostavili tudi širšo zaprto skupino, namenjeno vsem verificiranim jadralcem, ki jih poleg dodatne vadbe na daljavo združujejo tudi delavnice in seminarji s pomembnimi vsebinami, ki jim bodo pomagale ostati osredotočeni in poglobiti znanje. Širši skupini se je že v nekaj dneh pridružilo več kot 100 jadralcev.

Tudi jutranje budnice

Že prvi konec tedna so začeli izvajati program psihološke podpore s športnim psihologom Matejem Tuškom. Aktualna tematika, povezana z ohranjanjem motivacije v času samoizolacije in preložitvijo olimpijskih iger, je bila pri jadralcih izjemno dobro sprejeta, tako bodo s predavanji, povezanimi z različnimi vlogami psiholoških priprav, nadaljevali vsak petek. Znotraj širše zaprte skupine bodo že prihodnji konec tedna seminarji s področja meteorologije z Juretom Jermanom, obdelali bodo regatna pravila in podobno. V tej širši zaprti skupini pa vadbo dopolnjujejo tudi tako, da izkušenejši jadralci mlajšim kolegom predstavljajo svoje osebne treninge in rutine. Za jutranje budnice so vpeljali dodatne treninge raztezanja, skupinsko izvajanje joge pod vodstvom Mirjam Ivančič, sicer fizioterapevtke posadke Mrak-Macarol, objavili pa so tudi programe individualnih treningov za vzdržljivost in moč vsem jadralcem, ki želijo dodatno trenirati doma.

Aljoša Tomaž

predsednik Jadralne zveze Slovenije

“Novim okoliščinam se moramo prilagoditi. Ohraniti je treba kondicijo in moč, tako psihično kot tudi fizično, predvsem pa zdravje, da bomo kos novim izzivom, ko bo čas zanje.”

“Pomembno je, da v teh trenutkih motiviramo drug drugega in poskusimo skupaj čim bolj pozitivno ter uspešno izkoristiti te dneve. Skupaj si pomagamo vzdrževati dnevno rutino, pomembno je, da jadralci niso prepuščeni samim sebi. Tudi čas izrednih razmer bo enkrat mimo in takrat bomo le dobro pripravljeni lahko kos izzivom,” je povedal Vasilij Žbogar, predsednik strokovnega sveta Jadralne zveze Slovenije.

Jadralna zveza podpira medsebojno sodelovanje med jadralci, še posebej zaradi prenosa izkušenj na mlajše generacije in izpolnjevanja strateških ciljev, ki so si jih zastavili v okviru nacionalne panožne športne šole. Namen te je razvoj mladinskih razredov v sklopu nacionalnega programa jadranja. Predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž je ob tem poudaril: “Koronavirus nam je spremenil način življenja. Spremenil je dinamiko priprav za pomembna mednarodna in domača tekmovanja ter zagon naše nacionalne panožne športne šole. A novim okoliščinam se moramo prilagoditi. Ohraniti je treba kondicijo in moč, tako psihično kot tudi fizično, predvsem pa zdravje, da bomo kos novim izzivom, ko bo čas zanje. Veliko lahko storimo skupaj in zato sem resnično zadovoljen, da so se trenerji nacionalne panožne šole tako dobro odzvali in da na tako visoki ravni izvajajo te treninge na daljavo.”

Ko bodo na vodi, bodo dobro pripravljeni

Sandi Dekleva, član strokovnega sveta za mladinsko jadranje in vodja nacionalne panožne športne šole JZS, ki skrbi za izvajanje treningov za mladince, je povedal: “Pri mladincih smo naleteli na odličen odziv. Če bo šlo tako naprej, bomo vzpostavili še eno skupino. Od skupno 41 tekmovalcev se jih je v tem tednu odzvalo že 30, in še se prijavljajo. Že takoj v prvem tednu smo izvedli tudi vprašalnik med mladimi jadralci, katera znanja najbolj pogrešajo, tako da bomo ta čas sedaj intenzivno usmerili v dopolnjevanje in poglabljanje znanj, kot so taktike, tehnika, meteorologija, regatna pravila. Ključno je, da pridemo iz tega dobro pripravljeni za izzive na vodi.”

Tina Mrak, ki si je s svojim kondicijskim trenerjem že takoj po vrnitvi s Palma de Mallorce prilagodila vadbo za izvedbo doma s pripomočki, ki jih ima na voljo, se je med prvimi pridružila skupnim članskim treningom na daljavo na sobnem kolesu: “Zelo pozitivno je, da se jadralci na tak način malo vidimo skupaj, predvsem pa je vpliv motivacijski, da laže prebrodimo to obdobje. V naslednjih dneh so načrtovane tudi druge vsebine in z veseljem se jih bom udeležila.”

Žan Luka Zelko, mariborski jadralec z olimpijsko normo v razredu laser, se je takoj pridružil skupnemu treniranju: “V času, ko smo vsi izolirani, je zelo dobro, da se vsaj na ta način vidimo, da malo skupaj treniramo in se tako medsebojno motiviramo. Laže je trenirati, ko slišiš in vidiš še nekoga in pri tem nisi sam. Res je, da so olimpijske igre prestavljene za eno leto, a čas hitro mineva, mi pa moramo biti čim bolje pripravljeni.”

Nadarjeni slovenski kajtar, Koprčan Toni Vodišek, ki na pragu nove olimpijske discipline suvereno osvaja lovorike med najboljšimi na svetu, je navdušen: “Ti novi treningi so top in predstavljajo dodatno motivacijo. Posebej všeč mi je način, kako potekajo treningi s kondicijskim trenerjem Anžetom Blažičem in dejstvo, da z nami trenira tudi Vasilij Žbogar. Upam, da bomo s tem nadaljevali in tudi čim dlje prišli.”

Kim Pletikos, ki se bo na zadnji kvalifikacijski regati v razredu laser radial za ženske s sestro Lin še borila za olimpijsko vozovnico, pravi: “Skupni treningi so super ideja. Najprej zato, da se slišimo in delimo mnenja, da se pogovarjamo o dogajanju, jadranju in vsem ostalem. Dobrodošla je tudi vsaka sprememba rutine in dodatna motivacija, da izkoristimo čas, ki ga imamo. Super se mi zdi, da lahko na ta način motiviramo tudi mlajše jadralce, ki se v tem času najbrž še teže motivirajo.”


Najbolj brano