Izkušnje ali mladost?

Teniški teden na atraktivnem prizorišču tik ob morju se približuje velikemu finalu. Ker je v četrtfinalu izpadel prvi nosilec Sergej Stakhovski (Ukrajina), bo tudi šesta izvedba prinesla novega zmagovalca. Za naslov bo zagotovo igral eden od nosilcev proti presenetljivemu nasprotniku.

Francoz Constant Lestienne je v četrtfinalu izločil tudi prvega nosilca Ukrajinca Sergeja Stakhovskega. Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Francoz Constant Lestienne je v četrtfinalu izločil tudi prvega nosilca Ukrajinca Sergeja Stakhovskega. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

PORTOROŽ > Ker sta bili polfinalni srečanji na sporedu včeraj zvečer, že po oddaji naših besedil v tisk, vam z izidi ne moremo postreči. Vnaprej pa je jasno, da se bosta za šesti portoroški naslov pomerila nosilec ter manj uveljavljeni tekmec, ki bo lovil uspeh kariere. Med četverico sta se namreč presenetljivo prebila 26-letni Constant Lestienne (224. na ATP lestvici) ter dve leti mlajši Dominik Koepfer (263). Tako visoko nista segla še nikoli, čeprav je Francoz leta 2016 osvojil challenger v Ostravi, a je bil nižje ravni kakor portoroški. Komaj zdaj je jasno, koliko v tenisu pomeni žoga ali dve, kajti Koepfer je močno “visel” že v uvodnem krogu, ko ga je držal na vrveh Nik Razboršek, a se je Nemec izvlekel po triurni borbi v nečloveški vročini ter nato prilezel nepričakovano daleč. Nasploh si brez dvoma zasluži nagrado za najbolj borbenega udeleženca, saj je vse dosedanje dvoboje dobil po treh nizih, na tako visoki ravni pa še ni dobil turnirja. Lestienne je pokazal zobe predvsem v četrtfinalu, ko je kazalo, da bo lanski zmagovalec Sergej Stakhovski nadaljeval z naskokom na drugo zaporedno lovoriko, vendar je po osvojenem prvem nizu ujel le še tri igre, s Kazahstancem Timurjem Khabibulinom pa sta se poslovila tudi v polfinalu dvojic. Včerajšnji finale dublov je sicer pripadel veteranoma Gerardu Granollersu (Španija) in Čehu Lukasu Rosolu, ki sta Nikolo Čačića (Srbija) in Lucasa Miedlerja (Avstrija) premagala s 7:5 in 6:3.

Po precejšnjem polomu favoritov je po napovedih na vrh izplaval 32-letni španski rutiner Adrian Menendez-Maceiras. Kot 123. igralec na svetu je bil postavljen za tretjega nosilca, letos pa je že pospravil chalennger v Puerto Vallarti. Z morebitnim uspehom naskakuje celo uvrstitev kariere, kajti pred tremi leti je na ATP lestvici zasedal že 111. mesto, krstno zmago na tekmovanjih podobne kategorije pa je zabeležil že leta 2007. Finale bi bil izjemen rezultat tudi za Italijana Andreo Arnaboldija, ki od leta 2013 ni osvojil niti enega turnirja, pri tridesetih letih pa sodi med tipične “drugokategornike”, saj se na svetovni razpredelnici nenehno vrti okoli 200. mesta. Skriti adut Španca bo vročina, saj je takšnih pogojev vajen, kot večina rojakov pa se je tenisa kajpak učil na peščeni podlagi, kjer so maratonski dvoboji prej pravilo kot izjema.

Finalno srečanje se bo pričelo ob 20. uri, organizatorji pa so poskrbeli tudi za bogat spremljevalni program. V ŠRC Marina bodo za živahno dogajanje ves dan skrbeli mladi upi, pričakujejo jih približno 200, za ogrevanje pred odločilnim obračunom pa bosta ekshibicijsko tekmo odigrala estradnik Rado Mulej in “upokojeni” slovenski igralec Grega Žemlja, sicer zmagovalec Portoroža v prvi izvedbi leta 2013. Po zaključku bo na portoroški plaži sledil koncert Magnifica ter tradicionalni ognjemet, vstopnina za finalno tekmo pa znaša pet evrov.


Najbolj brano