Ilka Štuhec tudi na drugem smuku v Lake Louisu peta, Martin Čater v Beaver Creeku 21.

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je tudi na drugem smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi osvojila peto mesto. Tako kot lani je na obeh smukih v Lake Louisu zmagala Italijanka Sofia Goggia. Najboljša slovenska smukačica, ki je obetavne čase kazala že na treningih, je tokrat za zmagovalko zaostala 96 stotink sekunde. Aleksander Aamodt Kilde pa je tako kot lani zmagal na smuku za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado. Martin Čater je bil 21.

Ilka Štuhec Foto: STA
Ilka Štuhec Foto: STA

LAKE LOUISE, BEAVER CREEK > Zmagovalki se je najbolj približala Avstrijka Nina Ortlieb (+0,34), ki je na drugo mesto skočila s startno številko 26 ter za pičle tri stotinke sekunde prehitela Švicarko Corinne Suter, ki je bila na prvem smuku druga.

Četrta je bila njena rojakinja Joana Hählen (+0,59). Mariborčanka Ilka Štuhec si je peto mesto razdelila z Avstrijko Mirjam Puchner.

V Kanadi bodo v nedeljo izpeljali še superveleslalom.

Ilka Štuhec je znova dokazala, da sodi v sam smukaški vrh. Na obeh smukih, ki so jih izpeljali v Lake Louisu, se je prebila v najboljšo peterico, z dvema uvrstitvama na peto mesto je peta tudi v posebnem smukaškem seštevku.

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja iz Slovenije se je v novo sezono podala na drugem mestu večne lestvice slovenskih smučark in smučarjev po številu zmag v svetovnem pokalu. Letos bo iskala pot do desete zmage na tekmah svetovnega pokala. Slovenska smukaška šampionka je v Lake Louisu v preteklosti na začetku sezone 2015/16 kot prva Slovenka na tem prizorišču zmagala na dveh smukih, peta pa je bila v superveleslalomu.

A je v Lake Louisu denimo lani pristala na 16. in 20. mestu, na superveleslalomu pa je ostala brez uvrstitve.

Letos je, tudi z novim opremljevalcem smuči, našla stare občutke ter se prebila tik pod stopničke. Od teh jo je v petek ločilo 36 stotink sekunde, v soboto pa 59 stotink sekunde. Slovenska predstavnica je v petek nastopila s startno številko 28, v soboto pa s številko 17.

"Z današnjo vožnjo nisem najbolj zadovoljna, saj sem v zadnjih dneh kakšen del proge odpeljala tudi boljše. Rezultat na koncu pa je čisto soliden, nekaj je bilo tudi odvisno od vetra. Včasih je bil, včasih ne, ampak to je šport na prostem, nimamo kaj," je po tekmi povedala Ilka Štuhec.

"Po petkovem rezultatu ne bom ravno rekla, da sem zelo razmišljala o stopničkah, ampak bila sem peta z relativno majhnim zaostankom in ne najboljšo vožnjo. Že pred smukoma sem bila zelo zadovoljna z opremo, ampak zdaj to tudi vsi vedo. Tukaj nimam kaj za reči, smučem zaupam in sem zelo sproščena. Za superveleslalom ne vem, kaj naj pričakujem, ampak v duhu te sproščenosti mislim, da lahko super odsmučam, kaj pa bo to pomenilo rezultatsko, bomo pa videli," je napovedala Mariborčanka.

Lani je na vseh treh preizkušnjah v Lake Louisu slavila Italijanka Sofia Goggia, nosilka smukaškega malega globusa v minulih dveh sezonah. Goggia je bila pred vsemi tako v petek kot v soboto.

V Kanadi je števec zmag v svetovnem pokalu premaknila na številko 18, s 14 smukaškimi zmagami je postala najuspešnejša italijanska smukačica. Pred njo je med azzurri le še Dominik Paris s 17 smukaškimi zmagami. To je njena peta zmaga v Lake Louisu.

Največ, kar 18 zmag, je v Lake Louisu v času svoje kariere osvojila Američanka Lindsey Vonn. Štuhec je s petimi smukaškimi zmagami najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu, na štirih smukih, leta 2014 tudi v Lake Louisu, je zmagala Tina Maze, ki je sicer zbrala skupaj 26 zmag.

Čeprav je Kanado izpustila, Američanka Mikaela Shiffrin še naprej ohranja mesto vodilne v razvrstitvi svetovnega pokala z 265 točkami. Goggia, ki ima 200 točk, bi Američanko lahko prehitela že v nedeljo, ob novi zmagi v Lake Louisu.

Kildeju vetrna loterija v Beaver Creeku, Čater 21.

Aleksander Aamodt Kilde je zmagal na smuku v Beaver Creeku. Norvežan, ki je nastopil po bolezni, je za šest stotink sekunde premagal Švicarja Marca Odermatta za osmo smukaško zmago v svetovnem pokalu. Najboljši Slovenec Martin Čater je bil 21.

Najboljša danes sta bila daleč pred vsemi ter sta zadela najboljše vetrne pogoje v zelo spremenljivih vremenskih razmerah. Tretji James Crawford iz Kanade je zaostal že 79 stotink sekunde. Avstrijec Matthias Mayer je stopničke zgrešil za stotinko sekunde.

Petkov smuk je odpadel zaradi sneženja in vetra, ki je tudi danes krojil razmere. A veter in slaba vidljivost nista prišla do živega 30-letnemu Norvežanu Kildeju, ki je po Lake Louisu zmagal na drugem smuku v sezoni.

Tako kot Kjetil Jansrud ima zdaj osem zmag v svetovnem pokalu v kraljevski disciplini in je ob Odermattu, zmagovalcu veleslaloma v Söldnu in superveleslaloma v Lake Louisu, favorit na nedeljskem superveleslalomu.

Med Norvežani ima največ smukaških zmag sloviti Aksel Lund Svindal, 14, ki je s štirimi smukaškimi zmagami najuspešnejši smukač v Beaver Creeku. Kilde je števec zmag v svetovnem pokalu premaknil na številko 15. Svindal na vrhu med Norvežani jih ima 36.

Po štirih izpeljanih tekmah na vrhu skupne razvrstitve ostaja Odermatt, ki je bil na vseh na stopničkah. Švicar je zbral že 340 točk, Kilde na drugem mestu jih ima 280. Na osmem mestu v skupni razvrstitvi je slovenski as Žan Kranjec, ki je sezono odprl z drugim mestom na veleslalomu v Söldnu, tekme v hitrih disciplinah v Severni Ameriki je izpustil, znova pa bo na startu prihodnjo soboto na veleslalomu v Val d'Iseru.

Prvi slovenski nastop je bil pri startni številki 21, ki jo je nosil Martin Čater. Ravno ko se je iz startne hišice pognal Celjan, je na startu zelo močno pihalo, veter pa je dvigoval sneg. Čater ni bil med najhitrejšimi, a je kljub slabim razmeram v cilj prenesel dovolj hitrosti za nove točke. V cilj je prišel kot 17., prehiteli so ga zgolj še štirje za končno 21. mesto z zaostankom 1,79 sekunde. Lani je bil na tem prizorišču 13.

"Pogoji so bili zelo slabi. Okoli moje številke je še bolj začelo pihati in snežiti. Že na ravninskem delu sem čutil res močan veter, tudi po snežni podlagi se ni nič videlo. Zame, ki še posebno nimam rad tega, da ne vidim dobro pod smuči, je bilo še posebno težko. V spodnjem delu sem dobro smučal in nisem veliko izgubil, bi pa na tistem ravninskem delu lahko odpeljal kak zavoj bolje in bi bil kako mesto višje," je razmere opisal Čater.

"Uspel mi je soliden rezultat, bolje kot izven 30, a to ni tisto, kar si želimo. Vseeno bom vzel tudi to in se boril še naprej. Je pa res, da nas je bolezen zelo zdelala, moči še niso prave, kar se je poznalo," je še dodal.

Miha Hrobat (+2,98), ki je startal kot 26., je bil na koncu 41., Nejc Naraločnik (+6,72) s slabim izhodiščem 55 je zasedel 61. mesto ter bo po prihodu domov tekmovalne izkušnje nabiral na tekmah nižjega ranga.

Trener slovenskih smukačev Grega Koštomaj je opozoril, da so vsi trije slovenski tekmovalci zboleli v Severni Ameriki. "Očitno je, da je bolezen pustila posledice. Niso še zdravi in v takšnih razmerah to pride še bolj do izraza. Upam, da se fantje po prihodu domov pozdravijo in vrnejo na pravo raven."


Najbolj brano