Metin lisičji šprint na domačem dvorišču

Vikend svetovnega pokala v alpskem smučanju je bil za slovensko reprezentanco in za njen primorski del izvrsten. Meta Hrovat je na veleslalomu za 57. Zlato lisico osvojila tretje mesto. Prvič je do točk v tej disciplini prišla Ajdovka Andreja Slokar, točke v slalomu pa je v avstrijskem mestu Flachau dvakrat nabiral njen klubski kolega pri SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin.

Meta Hrovat (desno) je v Kranjski Gori ponovila lansko tretje 
mesto. Foto: Stanko Gruden/STA
Meta Hrovat (desno) je v Kranjski Gori ponovila lansko tretje mesto. Foto: Stanko Gruden/STA

KRANJSKA GORA > Meta Hrovat je danes odlično izkoristila selitev Zlate lisice iz Maribora v Kranjsko Goro. Na smučišču Podkoren, ki s ciljno areno praktično gleda na dvorišče domače hiše Hrovatovih, je odpeljala najboljšo vožnjo sezone in osvojila tretje mesto. Že v prvi vožnji je s četrtim mestom napovedala, da bo tokrat njen dan. V finalnem nastopu je še nekaj dodala in predse spustila le ta vikend nepremagljivi tekmici - Italijanko Marto Bassino in Švicarko Michele Gisin.

Andreja Slokar (foto: STA)

Za prijetno presenečenje je poskrbela Ajdovka Andreja Slokar. Potem ko je svetovno elito nase letos prvič opozorila v slalomu, tokrat vsekakor še ni bilo pričakovati, da bo prišla v finale tudi v veleslalomu svetovnega pokala, saj ji kaj takšnega še niti v evropskem pokalu ni uspelo. Vendar pa je Andreja, znana po brezkompromisnih vožnjah na strmih ledenih progah, zaradi katerih je v prejšnjih letih pogosto končala v snegu - in tudi s kakšno poškodbo - danes smučala brez zavor na vse ali nič in že v prvi vožnji presegla vsa pričakovanja s 24. mestom. V finalu je svoj položaj še izboljšala in končala tekmo z 19. rezultatom, kar je bil drugi slovenski dosežek dneva.

Andreja je bila največje presenečenje v vsej karavani svetovnega pokala. Tega tudi sama ni skrivala: “Tehnično še ne smučam tako dobro, da bi takšen rezultat v veleslalomu lahko kar takoj ponavljala. Načeloma mi ustrezajo težke in ledene proge, ki skrijejo moje napake. Tam prideta do izraza moja bojevitost in želja. Nimam se za veleslalomistko, a ob tem rezultatu so občutki izjemni. Tega nisem pričakovala, saj sem boljša v slalomu. Moram reči, da je to, kar se mi dogaja v letošnji sezoni, noro, in vsega sploh ne dohajam.”

Primorski uspeh je dopolnila izkušena 27-letna članica SK Gorica Ana Bucik z novimi točkami za 28. mesto. Do točk je letos prišla na skoraj vseh tekmah, Kranjsko Goro pa je zapustila z mešanimi občutki: “Tekmi sta bili zame zelo težki, a sem se borila in nekaj naučila. Z novimi točkami je laže iti naprej. Na zelo trdi podlagi sicer nisem našla pravega oprijema, s katerim bi šla v popoln napad. Mislim, da smo imele prav moške tekmovalne razmere. “

Mariborske organizatorje dvodnevnega tekmovanja je s sobotnim nastopom razveselila tudi someščanka, svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, ki se je pogumno pognala v podkorenski ledeni pekel, a brez specialnega treninga veleslaloma le ni mogla priti do finala in točk. Tako jo je v skupnem seštevku svetovnega pokala prehitela Meta Hrovat kot najboljša Slovenka in 21. na svetovni lestvici. Gorenjka se je sicer v seštevku veleslaloma povzpela na deveto mesto.

Nedeljski dosežki so tako rešili ponesrečen sobotni lisičji uvod, v katerem je slovensko čast z devetim mestom zares rešila le Hrovatova, mlada Korošica Neja Dvornik pa je s točkami za 23. mesto nakazala, da Slovenija vendarle dobiva solidno veleslalomsko ekipo. Slokarjevi je že v soboto s startno številko 63 uspel podvig, ko je pridrvela na 32. mesto. Finale je zgrešila le za 15 stotink sekunde.

V senci domače prireditve so se za točke svetovnega pokala v Avstriji borili tudi moški. Po poškodbi Žana Kranjca si je zdesetkana slovenska ekipa lahko kakšno finalno uvrstitev na dveh slalomih v avstrijskem mestu Flachau obetala le od člana SK Dol Ajdovščina, Vrhničana Štefana Hadalina, ki je upravičil pričakovanja.

V soboto, ko je zmagal domačin Manuel Feller, je Štefan zasedel 17. mesto. Ritem je dobro stopnjeval, saj je bil v prvi vožnji za osem mestu slabši. Danes, ko je bil najhitrejši Norvežan Sebastian Foss-Solevaag , pa se Hadalinu finalna vožnja ni najbolje iztekla. Zaključil jo je na 23. mestu. Sprva je kazalo precej bolje, saj je v finale vstopil s 16. časom. Najboljši slovenski slalomist je sicer v zadnjem obdobju zelo zanesljiv, saj je točke dosegel v svojem osmem zaporednem slalomu svetovnegapokala.


Najbolj brano