Gorica izgublja stik z vrhom

Atletski pokal Slovenije za starejše mladince in mladinke je v Slovenj Gradcu osvojil ljubljanski AD Mass. Med 19 moštvi je najboljšo primorsko uvrstitev z osmim mestom dosegel novogoriški AK Gorica. Primorci bodo nove priložnost iskali jutri na ekipnem članskem prvenstvu v Velenju.

Član AK Gorica Rok Kocina (tretji z leve)  je  v teku na sto metrov 
dvakrat osvojil srebro – posamično in  kot član štafete. Foto: Igor Mušič
Član AK Gorica Rok Kocina (tretji z leve) je v teku na sto metrov dvakrat osvojil srebro – posamično in kot član štafete. Foto: Igor Mušič

SLOVENJ GRADEC > Najbolj množično državno atletsko tekmovanje v starejši mladinski kategoriji za marsikaterega tekmovalca predstavlja ene ga vrhuncev aktivne športne poti, saj se zaradi pomanjkanja denarja in zelo zahtevnega preboja v članski vrh veliko mladih kmalu po koncu srednje šole poslovi od resne atletike. To velja, tudi za najboljši primorski klub AK Gorica, ki je le še do konca mladinskih kategorij dokaj blizu velikim klubom iz širšega območja Ljubljane in Celja, kjer je vse bolj skoncentrirana večina resne članske slovenske atletike.

Žal to vse bolj velja tudi za mladinsko, saj sta tako v moški kot v ženski konkurenci v deževnem in hladnem Slovenj Gradcu na vrhu končala ljubljanski AD Mass in celjski Kladivar. Bron so si priborili Velenjčani in dekleta ljubljanskega Kronosa. Zaradi slabega vremena rezultatskih presežkov ni bilo.

Pomembne točke je za Mass prispeval Bovčan Tobi Gaberšček, ki je v tekih na 1500 in na 3000 metrov predse spustil le celjskega reprezentanta Vida Botolina. Član Kladivarja je slavil s časoma 4:04,39 in 8:48,32. Gaberšček je progi pretekel z rezultatoma 4:05,68 in 9:00,79.

Boljši del primorske atletike so bili fantje. Ekipa Gorice je - pa čeprav brez metalcev (ta sklop disciplin je med mladinci na Primorskem praktično prenehal obstajati) - zasedla solidno osmo mesto. Posamično so se izkazali šprinterji. V teku na sto metrov je srebro osvojil Novogoričan Rok Kocina (11,09), bron pa član tolminskega Posočja Andrej Skočir (11,13). Zmagal je član novomeške Krke Matevž Šuštaršič (10,96). Dodati velja, da je Skočir z rezultatom 22,54 le za stotinko sekunde zgrešil bron na dvestometrski progi. Najhitrejši je bil Gregor Grahovac (Mass, 21,97).

Na 110 metrov z ovirami je bil hitrejši od tekača Gorice Mateja Staniča (15,53) le Tilen Novak (Krka, 14,55). Stanič in Kocina sta bila še ključna moža srebrne novogoriške štafete na 4x100 metrov (43,78), v kateri sta tekla tudi Miha Breščak in Matej Žežlin. Prvak je postal ljubljanski Mass (43,63).

V ženski konkurenci je med Primorkami izstopala koprska specialistka za hojo na pet kilometrov Eva Čanadi, ki je s časom 25:39,36 ugnala vso konkurenco. Že prvo zasledovalko, Kranjčanko Karin Avsenek, je pustila za sabo več kot štiri minute. AK Koper je bil sicer s 13. mestom najboljša primorska ženska ekipa.

V teku na pet kilometrov je četrto mesto z osebnim rekordom (21:15,95) osvojila Novogoričanka Tina Žežlin. Zmagala je Sevničanka Lea Haler (19:04,10).

Stadionska atletska sezona v Sloveniji se bo v jutri in v nedeljo v Velenju nadaljevala še z zadnjim domačim vrhuncem, ekipnim članskim prvenstvom. Tekmovalni program se bo oba dneva začel ob 14.uri.


Najbolj brano