Gasparini in Kozamernik potolkla Beloruse

Boljše otvoritve turnirja skupine C evropskega odbojkarskega prvenstva za moške v ljubljanskih Stožicah si ne bi mogli želeti. Slovenija je v treh nizih povsem nadigrala Belorusijo. Blestela sta Jan Kozamernik in Izolan Mitja Gasparini.

V napadu je blestel Izolan Mitja Gasparini. Foto: STA
V napadu je blestel Izolan Mitja Gasparini. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenski odbojkarji so z mešanimi občutki začeli otvoritveno tekmo evropskega prvenstva z Belorusi, ki so jih pred dvema mesecema v kvalifikacijah za svetovno ligo narodov kar namučili in jim odvzeli niz. Tudi navijaška kulisa s 4000 gledalci v ogromnih Stožicah še ni bila prava.

Slovenci so nato prvi krog skupine C končali najbolje med vsemi, saj edini niso izgubili niti niza. Evropski prvaki Rusi in današnji tekmeci Slovencev, Finci, so uvodoma oddali po enega. Tako so se naši po prvem krogu postavili ob bok prvim favoritom skupine A, Francozom, ki so v dobri uri opravili z Romuni. Prav skupina A se v osmini finala križa s skupino C.

Slovenija : Belorusija 3:0

Dvorana Stožice, gledalcev 4435 sodnika Isajlović (Avstrija) in Goncalves (Portugalska); po nizih: 17, 14, 19.

Slovenija: Pajenk 5, Kozamernik 12, Šket 2, Gasparini 12, Vinčić 3, Ž. Štern 1, Kovačič, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 10. Selektor: Alberto Giuliani.

Belorusija: Radzjuk 6, Busel 5, Cjuškevič 1, Miškevič 2, Čarapovič 6, Kuklinski 3, Marozau 4, Udris 2. Selektor: Viktar Bekša.

Slovenski selektor Alberto Giuliani je v prvo postavo uvrstil kanalskega libera Janija Kovačiča, novogoriškega organizatorja Dejana Vinčiča in izolskega napadalca Mitjo Gasparinija. Ostala mesta so bila pričakovano zapolnjena, igrali so - kapetan Tine Urnaut, bloker Alen Pajenk in raznovrstni Klemen Čebulj. Naši fantje so zelo zanesljivo servirali in natančno napadali. Zelo visoki Belorusi so sicer do sredine niza le malo zaostajali, potem pa so jih Slovenci predvsem z servisom povsem razbili. Tako na začetnem udarcu kot v napadu sta blestela Gasparini in Kozamernik, ki je svoje - skupaj s Pajenkom dodal še v bloku, v kratkih obdobjih beloruskega pritiska pa sta nekaj težkih žog rešila Kovačič in Vinčič.

Občasni predavatelj na trenerski šoli v Minsku, Zoran Jerončič, je bil presenečen nad ekspresno zmago: “Pričakoval sem trši odpor Belorusov, ki pa so v nadaljevanju pokazali velike slabosti v sprejemu servisa. Zato jih je skoraj vedno pričakal naš blok. Po videnem bi Slovenija morala končati na drugem mestu v skupini, pred Finci. Rusi so posebna zgodba.”

Izidi v drugih skupinah

Drugi, krog, skupina C v Ljubljani - Turčija (2. zmaga) : S. Makedonija (3:0); skupina A - Bolgarija : Romunija (3:0). Prvi krog, skupina B v Belgiji - Srbija : Nemčija (3:0), Slovaška : Španija (3:2); skupina D na Nizozemskem - Češka : Ukrajina (3:1), Estonija : Poljska (1:3).

Dogajanju je natančno sledil nekdanji reprezentant, Koprčan Jasmin Čuturič: “Videli smo tehnično in taktično vrhunsko slovensko igro. Tisti, ki smo pred leti utirali pot Slovenije na evropsko prvenstvo, smo danes ponosni, da so za nami prišli takšni fantje. Pred slovensko odbojko je velika priložnost.”


Najbolj brano