Finska močna tudi na tribunah

Po včerajšnjem prostem dnevu čakajo Slovence danes ob 20.30 v drugem krogu Finci, jutri ob isti uri pa še Turki. V Stožicah bo sicer danes živahno že ob 17.30, ko bodo Rusi igrali s Severno Makedonijo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Finci bodo gotovo težji zalogaj od Belorusov, ki so na velikih tekmovanjih le občasni gostje. Lani so Finci - tako kot Slovenci - igrali na svetovnem prvenstvu. Na evropski lestvici so le tri mesta nižje od naših, ki so osmi, česar se slovenski strokovni štab zaveda. Nekaj energije nosilcev igre je v prvem krogu prihranil z menjavami. Prvi zvezdnik, Klemen Čebulj, je drugi del tekme z Belorusijo v glavnem presedel, glavni napadalec Tonček Štern, pa sploh ni stopil na igrišče.

Selektor Alberto Giuliani današnjo nalogo vidi takole: “Naša igra je že precej čista. Z Belorusijo smo pokazali, da smo enako nevarni s servisom iz skoka in s plasiranim 'float' servisom. Pred Finsko moramo ostati trdno na tleh. Imamo nekaj manjših težav s poškodbami. Menjave bodo, a me pomirja, da se znamo na razne spremembe dobro odzvati. Glede na izkušnje iz košarkarskega evropskega prvenstva pri vas sem prepričan, da nas bo po prvi zmagi številčno izdatneje podprlo še slovensko občinstvo.”

Alberto Giuliani

slovenski selektor

“Pomirja me, da se znamo na razne spremembe dobro odzvati.”

Vstopnice so še na voljo. Že v četrtek je bilo na tribunah več kot 1500 glasnih Fincev, še vsaj 500 pa jih organizatorji pričakujejo. Sprejemalec Alen Šket zato opozarja: “Fince bo treba premagati tako na igrišču kot na tribunah. So nepopustljivi do zadnje sekunde in močni v obrambi, a upam, da jih bomo, kot na zadnji tekmi, ob pomoči naših navijačev premagali.”

Jeziček na tehtnici v korist Slovenije bi morala biti tudi naša enakovredna organizatorja igre, pravi Gregor Ropret, ki je bil proti Belorusom rezerva Novogoričanu Dejanu Vinčiču: “V poletnem delu sezone sva se z Dejanom veliko menjavala. Oba organizatorja lahko kadarkoli dvigneva ekipo, obenem sva zaradi različne višine in sloga težko predvidljiva za tekmeca. Mislim, da na mestu organizatorja Finci nimajo dveh tako enakovrednih in obenem tako različnih igralcev. ”

Jutri ob 20.30 čakajo Slovence še Turki, ki so na papirju za odtenek šibkejši od Fincev. Med člani ljubljanske skupine C so četrti na evropski lestvici, vendar pa so v prvem krogu odvzeli niz evropskim prvakom Rusom. Iz navijaško in igralsko močne domače lige so vajeni trušča in velikih dvoran. Na vseh pozicijah so solidno pokriti, nimajo pa odbojkarjev, ki bi na mednarodni klubski sceni veliko pomenili. Ključne vloge v turških klubih igrajo zelo dobro plačani tujci.


Najbolj brano