Favoriti z dolgimi nosovi

Uvodna etapa kolesarske dirke po Slovenije se je v Prekmurju razpletla pričakovano, s sprintom sicer močno razredčene glavnine. Nenadejan pa je bil zmagovalec, Italijan Simone Consonni, ki je sploh prvič slavil med profesionalci.

Luka Mezgec (v majici državnega prvaka) je  osvojil četrto mesto v 
sprinterskem razpletu prve etape dirke po Sloveniji.    Foto: Lenart Smid
Luka Mezgec (v majici državnega prvaka) je osvojil četrto mesto v sprinterskem razpletu prve etape dirke po Sloveniji.  Foto: Lenart Smid

MURSKA SOBOTA > Član prvorazredne ekipe UAE Emirates je v tehnično zahtevnem zaključku ravninske etape od Lendave do Murske Sobote izkoristil zmedo v ospredju, na katero sta vplivala tudi padca dva kilometra pred ciljem. Sprinterski vlaki so se razbili, papirnati favoriti pa porazgubili v ozadju. Nemara si po kaotičnem razvoju dogodkov niti niso želeli tvegati kakšnega padca oziroma poškodbe pred Tourom, potem ko so uvideli, da je zmaga vse prej kot na dosegu roke.

Naposled se je v ospredju znašel Luka Mezgec, ki je po poti ostal brez kapetana Mitcheltona Caleba Ewana, še pred končnim razpletom pa sta popustila tudi Nemec Marcel Kittel (Katjuša) in Britanec Mark Cavendish (Dimension Data). V zadnjih metrih je tudi najboljšemu slovenskemu sprinterju zmanjkalo moči, osvojil je četrto mesto. Zmago, ki v kolesarstvu edina šteje, je torej slavil 24-letni Simone Consonni. Na drugem in tretjem mestu pa sta se z grenkim priokusom zvrstila njegova rojaka Matteo Pelucchi (Bora) in Niccolo Bonifazio, ki sta mu do zaključka izdatno pomagala moštvena kolega pri Bahrainu Meridi, Borut Božič in Matej Mohorič.

Od Slovencev se je z osmim mestom izkazal Rok Korošec, ki mu pomaga tudi ajdovski kolesar Andi Bajc. V avstrijski ekipi My Bike Stevens tokrat ni Solkanca Mateja Mugerlija. Danes je na sporedu 152 kilometrov dolga druga etapa od Maribora do Rogaške Slatine. Profil je bolj razgiban, kar bi lahko spet nekoliko otežilo delo klasičnim sprinterjem. Zeleno majico najboljšega bo branil Consonni. Italijan se vendarle ne bo mogel vključiti v boj za vrh skupnega seštevka, ki se utegne razvneti že jutri.

Včeraj je sicer imela ekipa UAE dvojni razlog za zadovoljstvo. Peto etapo dirke svetovne serije po Švici je ob pomoči Jana Polanca dobil njen član, Italijan Diego Ulissi, rumeno majico najboljšega pa je oblekel Avstralec Richie Porte (BMC). Lanski zmagovalec Simon Špilak (Katjuša) se je včeraj v skupnem seštevku povzpel na deveto mesto, pred današnjo kraljevsko zaostaja 46 sekund. Kristijan Koren v Švici opravlja generalko za svoj osmi nastop na dirki po Franciji.


Najbolj brano