Dva nova primorska udeleženca

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (IO NZS) je pred kratkim potrdil sestavo državnih lig mlajših selekcij. Štiri lige od šestih bodo zaradi neizvedenih kvalifikacij v obdobju pandemije razširjene. Napredovanj se tako veselijo v Ilirski Bistrici in v Izoli.

Nogometaši  iz Ilirske Bistrice so novi člani državne lige U-15 
zahod. Foto: Tjaša Uljan
Nogometaši iz Ilirske Bistrice so novi člani državne lige U-15 zahod. Foto: Tjaša Uljan

BRDO PRI KRANJU > Po sklepu IO NZS v ligah mlajših selekcij za sezono 2019/20 prvakov ni, saj so ukrepi v času pandemije novega koronavirusa tekmovanje ustavili, ko je bila odigrana komaj dobra polovica tekem. Slovenski nogomet v mladinski ligi prvakov bo predstavljala ljubljanska Olimpija, ki je bila v času marčevske prekinitve prva na skupni lestvici prve mladinske in kadetske lige.

Prvi ligi bosta tudi v novi sezoni šteli po 14 članov. V mladinski konkurenci primerjave dosežkov v zadnjem letu dni kažejo nekaj premikov. Olimpija je v letošnji okrnjeni sezoni z vrha zrinila Domžalčane. Gorica je ostala na istem mestu - osma. Zelo se je izkazal Koper. Potem ko ga lani v tej konkurenci ni bilo, je spomladi ob prekinitvi zasedal šesto mesto.

Nekateri so nezadovoljni

Medtem ko so s sklepi IO NZS glede sestave mladinskih lig na Primorskem zadovoljni, imajo v vodstvih sedmih klubov z osrednjega in vzhodnega dela države drugačne poglede. Predstavniki Krškega, Beltincev, Rudarja, Rogaške, Radomelj, Interblocka in Maribora Tabora so na tiskovni konferenci ocenili, da so zaradi takšnih sklepov oškodovani in da bi moral IO OZS o sestavi lig še enkrat razpravljati. Njihova razmišljanja gredo v več smeri. Letos naj iz lig ne bi izpadel nihče, za prehodno obdobje dveh let pa naj bi razširili vse lige.

Tudi v prvi kadetski ligi so Ljubljančani v letu dni prehiteli domžalske in še mariborske (lanski prvaki) tekmece. Gorica je zadržala svojo pozicijo (sedma), novinec Koper pa je bil soliden - enajsti.

Vzhodna in zahodna skupina druge mladinske in kadetske lige bosta po sklepu IO NZS razširjeni. Namesto dosedanjih deset članov jih bo vsaka liga štela dvanajst.

Član IO NZS, sicer predsednik MNZ Nova Gorica, Dušan Bezjak, pojasnjuje: “V prvih ligah že prej uveljavljeni sistem kvalifikacij ni predvidel. Dve najboljši ekipi iz nižjih lig sta napredovali, dve najslabši iz višjih lig sta izpadli. Zato števila članov v prvih ligah nismo spreminjali. Za vstop v zahodno in vzhodno skupino druge mladinske in kadetske lige ter lige dečkov do 15. leta starosti pa je sistem predvideval kvalifikacije, saj prihajajo kandidati za napredovanje iz devetih medobčinskih nogometnih zvez. Kvalifikacij seveda po sklepu izvršnega odbora, da se zaradi pandemije vsa tekmovanja, razen prve članske lige, končajo, ni bilo. Zato smo na odboru sklenili, da te lige za eno sezono začasno razširimo za po dva najboljša člana iz nižjih ravni tekmovanja. To pomeni, da bodo ob koncu naslednje sezone iz vsake skupine lige izpadli štirje klubi.”

V zahodni skupini druge mladinske lige je na vrhu ostala ekipa Brinje Grosuplje. Dolenjci so tudi najboljši v kadetski konkurenci. V zgornji kakovostni mladinski razred še vedno sodijo Biljenci (lani tretji, letos peti), ki so se nekoliko bolje odrezali pri kadetih (ostajajo tretji). Primorje je s petega nazadovalo na osmo mesto. Navzdol je Ajdovcem šlo tudi pri kadetih (s sedmega na deveto mesto). Novinci iz Sežane so imeli med mladinci nekaj težav (deveti), bolje pa jim je šlo med kadeti (sedmi). Razširitev lig je napredovanje v drugi državni kadetsko-mladinski razred omogočila Izolanom.

Zgodovinski uspeh Bistričanov

Povečanje lige U-15 zahod iz 14 na 16 članov so se na Primorskem najbolj veselili v Ilirski Bistrici in v Primorju, ki sta postala nova člana. V Ajdovščini so bili visokih ravni tekmovanja v zlatih članskih prvoligaških časih že vajeni, za klub iz Ilirske Bistrice pa je po častitljivih 94 letih delovanja to zgodovinski uspeh. Tako mladih fantov, ki bi se uvrstili v tako močan rang tekmovanja na širšem Bistriškem območju še ni bilo. Do velikega uspeha jih je popeljal trener Damjan Ljubič.

Koprska nogometna šola se je sicer prav v tem tekmovanju mlajših selekcij najbolj izkazala, saj so fantje z lanskega šestega napredovali na (v času prekinitve) prvo mesto na lestvici. Gorica je v sredini (lani sedma, letos osma), napredovala pa sta Železničar iz Divače (z 11. na 9. mesto) in dekanski Jadran (z 12. na 10.).


Najbolj brano