Dolgoročno jih mika tudi prva liga

Na vrhu Enotne primorske nogometne lige (EPNL) je prezimila Postojna, ki ima štiri točke prednosti pred Jadranom Hrpelje-Kozina, ki je sicer B ekipa prvoligaša Tabora. Postojnčani pa se ne želijo ustaviti zgolj pri načrtovanem napredovanju v tretjo ligo.

 Foto: Rok Maver
Foto: Rok Maver

POSTOJNA > FC Postojna je nastal leta 2018, potem ko se je njegov predhodnik “utopil” v združevanju z Ankaranom. Pred sezono 2017/18 je nastal drugoligaš NK Ankaran - Postojna, ki pa je zdržal le pol leta. Za tiste slabšega spomina zapišimo, da je v sezoni 2017/18 prvi del tekmovanja v drugi SNL igral v Postojni, drugo polovico pa v Kopru, potem pa poniknil.

Postojna je ohranila ekipo v EPNL in združenemu klubu dajala mlajše selekcije, brez katerih ne bi bilo drugoligaške tekmovalne licence. Postojnska mladež se je sredi sezone umaknila iz tekmovanja, ker je bil stari klub nepovratno združen z Ankaranom, so morali ustanoviti novega. Pri tem jim je pomagal nemški menedžer Dieter Langhaus mlajši oziroma agencija RX Alpha AG iz Mellingena, ki je prej sodeloval z Ankaranom.

Matjaž Čelhar, predsednik FC Postojna

“Naš dolgoročni cilj je prva liga. Tja bi se lahko prebili v osmih do desetih letih.”

“Do ustanovitve novega kluba je pripeljalo nespoštovanje dogovorov. Vsem je znano, kaj se je dogajalo in na koncu zgodilo z Ankaranom,” pravi predsednik FC Postojna Matjaž Čelhar. “Ob zagonu novega društva je bila pomoč agencije ključna, saj nismo mogli kandidirati za sredstva iz občinskega proračuna. Začeli smo iz ničle. Prvotni dogovor je obsegal polletno pomoč. Klub je v tem času obstal, agencija je prepoznala naš potencial in se odločila za nadaljevanje sodelovanja,” poudarja Čelhar, tudi nekdanji nogometaš.

Od januarja 2018, ko so se mlajše selekcije umaknile iz tekmovanj, so otroci pol leta lahko nastopali le na turnirjih. “Težko je bilo zadržati igralce in jim obrazložiti, da bodo igrali le prijateljske tekme. Večji osip je bil v selekcijah U-17 in U-19. Zahvaliti se moram občini Postojna in športni zvezi, ki nam je stala ob strani in omogočila uporabo igrišč,” pravi Čelhar.

FC Postojna deluje v vseh tukajšnjih izobraževalnih ustanovah, vrtcu, osnovni šoli, srednji šoli, v klubu sodelujejo tudi mladostniki brez spremstva, begunci iz Sirije, Afganistana. Skupaj jih je približno 150.

Postojnčani si letos želijo napredovati med tretjeligaše. V razširjeni in v zadnjem desetletju verjetno najmočnejši EPNL so na dobri poti, imajo pa tudi najboljše razmere za delo v ligi. Tako lahko redno vadijo tudi v fitnesu, za prišleke so zagotovili prehrano in prenočišče. Imajo tudi prvega strelca lige Romaria Cekaja, v zimskem premoru so se še dodatno okrepili. Nazadnje je iz Drave prišel nigerijski napadalec Simon Abutu Oduh. Članski trener je Zoran Trivunović iz Bilj, pomaga mu Veljko Moravac, vratarje trenira Dejan Mršić. “Imamo pisano igralsko zasedbo. Nekaj fantov je prišlo prek drugih klubov, drugi prek skavtov in menedžerjev. Tu je Grk Romario, trije Italijani ter pod dva Angleža in Hrvata. Naš dolgoročni cilj je prva liga. Tja bi se lahko prebili v osmih do desetih letih. Želimo si organske rasti kluba,” poudarja predsednik.

V vodstvu FC Postojna računajo, da bi dve leti preživeli v tretji, nato pa bi v drugi ligi igrali, kolikor časa bo potrebno, da bodo zreli za elito. “Vzor vidimo v Aluminiju. V naslednjem desetletju bomo naredili vse, da imamo operativno upravo, trenerje z licencami v vseh selekcijah in da smo brez dolgov,” svojo vizijo razlaga Čelhar.


Najbolj brano