Diši po neodločenem izidu

Verjetno si ni težko predstavljati, kakšen je bil vzdih olajšanja po prvi spomladanski zmagi Kopra prejšnji četrtek, ko je na Bonifiki padla Mura. Ker se je sočasno zgostila konkurenca za mesta, ki peljejo v Evropo, mora Koper tudi danes loviti vse tri točke.

Rodolfo Vanoli bo lovil svojo drugo zmago na klopi Kopra. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Rodolfo Vanoli bo lovil svojo drugo zmago na klopi Kopra. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Koper torej nekoliko razbremenjen potuje v Kidričevo, kjer spričo zelo slabega igrišča možnosti za umiranje v lepoti igre ne bo, a tudi če bi igrali na travnati preprogi, tega oba tekmeca najbrž ne bi prikazala. Kidričani so letos v nehvaležnem položaju in se že od prvega dne prvenstva borijo za obstanek, zato bi jim zmaga veliko pomenila za pomik proti osmemu mestu. A tudi Koper ne sme puščati točk naokoli. Rumeno-modri so se po zamenjavi na trenerskem položaju zatekli k preizkušeni bolj zaprti različici igre, ki so jo uspešno gradili na Bonifiki z Muro, ko je bilo po zadetku za 1:0 težišče igre predvsem v obrambi rezultata.

Če se je še jeseni zdelo, da je četverica na mestih za evropske pokale (Maribor, Olimpija, Mura, Koper) skoraj zabetonirana, se je po nekaj tekmah nogometne pomladi položaj spremenil. Boj za prvaka bo bržkone le med Mariborom in Olimpijo, ki sta ostalim že nekoliko pobegnila, potem pa so na kupu z istim izkupičkom točk ali pa z minimalno razliko Mura, Koper, Bravo in Domžale. Dva bosta v boju za Evropo slednjič odpadla. Koprski strelski mrk pomladi je z Muro, ki je včeraj v Šiški strla odpor Brava, prekinil Darko Mišić, kar je bil njegov krstni prvoligaški zadetek.

Na razstavi tudi Mijatović in Bržan

Na stadionu Bonifika je odprta razstava 100 let nogometa v Kopru. Med obiskovalci sta bila tudi koprski župan Aleš Bržan in predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović. “Zgodovina potrjuje, da je Koper pomembno nogometno središče, mesto, ki razume nogomet in ustvarja odlične razmere za razvoj igralcev," je ob tej priložnosti povedal prvi mož NZS. Razstava bo odprta do 15. marca.

Trdnjava v Kidričevem v drugem delu prvenstva še ni padla: Celje se je domov (nezasluženo) vrnilo praznih rok, Olimpija je onkraj Trojan pustila dve točki. Zaradi kazni bodo domači pogrešali Marcela Čermaka in Harisa Kadrića, ki bo počival dalj časa. Aluminij je pred koncem prvega dela prvenstva prevzel Oskar Drobne, ki je del svoje kariere napadalca pred 15 leti skoraj poldrugo leto pisal tudi v Kopru in leta 2006 z njim tudi osvojil pokalno lovoriko. V sedanji vlogi je moral najprej nekoliko pozabiti na svojo napadalno usmerjenost in poskrbeti za neprepustnost obrambe. Aluminij je po danih in prejetih zadetkih (17:33) na lestvici na istem mestu kot po točkah v prvenstvu - le pred Gorico.

Koper in Aluminij imata v zadnjem času najbolj pestro zgodovino dvobojev, saj sta se dve leti zapored srečala v pokalnem tekmovanju. Predlani, ko je bil Koper še drugoligaš, je Kidričane držal v šahu, na koncu pa tesno ostal brez polfinala pokalnega tekmovanja. Letos je v osmini finala Koper po podaljšku strl odpor Aluminija in se mu maščeval za lanski poraz.

Jeseni se je prva tekma v Kidričevem končala šele po desetih dneh. Zaradi naliva je bila namreč prekinjena v 17. minuti, na koncu je bilo 1:1, na Bonifiki pa je bil pozneje izid 1:0. Vse kaže, da bo tudi na tretji medsebojni tekmi v sezoni prve SNL tesno tudi danes popoldne. Še najbolj - tudi zaradi razmer za igro - diši po remiju.


Najbolj brano