Črnigojev veliki večer

Slovenski nogometaš so vso jezo po petkovem porazu z Avstrijo nocoj stresli na nemočno Latvijo, kjer so se strelsko izkazali kot že dolgo ne. Latvija je bila kakovostno nedorasel tekmec, zmaga pa Slovence ohranja v boju za nogometni euro 2020.

Selektor Matjaž Kek je bil tokrat lahko dobre volje, prav tako 
Domen Črnigoj (desno). Foto: STA
Selektor Matjaž Kek je bil tokrat lahko dobre volje, prav tako Domen Črnigoj (desno). Foto: STA

RIGA > Slovenski selektor Matjaž Kek pričakovano ni posebej posegel v prvo enajsterico. V primerjavi z gostovanjem v Celovcu je opravil le dve nujni spremembi, kot smo predvideli v napovedi tekme. Na položaju zadnjega zveznega igralca je od prve minute zaigral Denis Popovič, ki je proti Avstriji v igro vstopil v drugem polčasu, v napad pa je namesto poškodovanega Andraža Šporarja poslal izkušenega Roberta Berića.

Selektor Latvije Slaviša Stojanović pričakovano ni želel tvegati, temveč je na igrišče poslal zelo obrambno naravnano postavo domačih s kar petimi branilci v rombu v pričakovanju priložnosti iz protinapadov.

Latvijska obramba je bila od prvih sekund na hudih preizkušnjah, saj ji tokrat bojevito razpoloženi Slovenci niso pustili dihati, do svojega prvega zadetka so ji dopustili vsega 13-odstotno posest žoge. 0:1 bi lahko bilo že v 15. minuti. Josip Iličić, ki je na zelenici premetaval latvijske branilce, si je blizu kazenskega prostora izboril prekršek in prosti strel, po katerem se je zatresla vratnica. A večji šok za domače se je zgodil v isti akciji, ko je zaradi poškodbe moral iz igre Vitalijs Maksimenko in že tako razmajani gostitelji so kmalu doživeli pravi potop. Naleteli so na mino, imenovano Domen Črnigoj. Akcijo za njegov prvi zadetek je kajpak začel Iličić, žoga je prišla do Berića, v njegovi smeri je posredoval latvijski vratar Pavels Šteinbors. Berič je žogo poslal do druge vratnice, kjer se je znašel Črnigoj, ki je iz bližine skoraj razparal mrežo. Že čez tri minute je Škofjot iz podobnega položaja ponovil vajo, kmalu zatem pa je izsilil še prekršek za najstrožjo kazen. Za hitro vodstvo s 3:0 jo je izvedel Iličić in na tribunah so se slišali tudi slovenski navijači. Ti so bili kmalu znova glasni, saj so gostitelji delovali kot razbita vojska in so s težavo izbijali žoge iz svojega kazenskega prostora. Tik pred koncem polčasa se je ta v kazenskem prostoru odbila do Iličića za visoko slovensko vodstvo s 4:0. Gostitelji so v prvem polčasu le redko prišli na slovensko polovico, Jan Oblak pa je le dvakrat rutinsko posredoval.

Gledalci se v začetku drugega polčasa niso niti dobro posedli, že je v domačem golu odjeknila petarda. Iz bližine je zadel še Miha Zajc. Ritem igre je nato pričakovano padel, nekaj več jalove pobude pa so imeli Latvijci.

V preostalih tekmah v 4. skupini je Poljska doma s 4:0 (1:0) odpravila Izrael, Avstrija pa v gosteh s 4:1 (1:1) Severno Makedonijo. Vrstni red po štirih krogih: Poljska 12, Izrael 7, Avstrija 6, Slovenija 5, S. Makedonija 4, Latvija brez točke.

Latvija : Slovenija 0:5 (0:4)
Stadion Daugava, gledalcev 4000 sodnik Clancy (Škotska). Strelci - 0:1 Črnigoj (24), 0:2 Črnigoj (27), 0:3 Iličić (29, z 11m), 0:4 Iličić (44), 0:5 Zajc (47).
Latvija: Šteinbors, Savajnieks, Ošs, Maksimenko (od 16. Jagodinskis), Dubra, Solovjovs, Laizans, Kamešs, Tobers (od 69. Rugins), Rakels (od 78. Ontuzans), Gutkovskis. Selektor: Slaviša Stojanović.
Slovenija: Oblak, Jokić, Mevlja, Al. Struna, Stojanović, Popovič (od 77. Zahović), Kurtić, Zajc (od 64. Bijol), Iličić, Črnigoj (od 83. Majer), Berić. Selektor: Matjaž Kek.Rumeni kartoni: Tobers, Kamešs; Jokić

Najbolj brano