Cilji so še uresničljivi

Rokometaše Izole čaka drevi ena ključnih tekem sezone. Po seriji porazov v tekmi z Ormožem nimajo izbire: za ohranitev realnih možnosti za obstanek morajo zmagati. Tudi Koprčani so prejšnji konec tedna vnovič razočarali, domač poraz z Dobovo jih je pahnil na sedmo mesto. Bodo drevi v Škofji Loki opravili popravni izpit?

Rok Marić verjame v ekipno moč koprskega moštva. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Rok Marić verjame v ekipno moč koprskega moštva. Foto: Zdravko Primožič/FPA

Oba istrska rokometna prvoligaša sta v dosedanjih dvanajstih krogih prvenstva zaostala za pričakovanji. Koper v lovu na ligo za prvaka realno lahko pogleduje le stopničko više od trenutno sedmega mesta (peti Trimo beži že šest točk), Izolani pa so z eno zmago (v 3. krogu proti Slovenj Gradcu) in enim remijem (v 4. krogu v Trebnjem) zadnji, s tremi točkami zaostanka za najbljižjim tekmecem.

Izola: ključna tekma

Čeprav stanje na lestvici za ekipo, ki jo vodi Fredi Radojkovič, ni vzpodbudno, se v Izoli zavedajo pomena drevišnje tekme, na kateri bodo gostili Jeruzalem iz Ormoža. Prvo medsebojno tekmo so Štajerci dobili s 26:21. Za boljše vzdušje v izolski ekipi je poskrbela zmaga po daljšem obdobju na uradni tekmi, saj so med tednom v dvaintridesetini finala slovenskega pokala tudi brez glavnih nosilcev igre v Črnomlju opravili z domačini (39:32) in se uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Veseli, da se je po daljši odsotnosti zaradi poškodbe v ekipo vrnil Milan Redžić, ki bo povečal konkurenco na zunanjih položajih v moštvu. Sicer pa optimizem v ekipi potrjuje tudi izjava komaj 17-letnega Vida Miklavca, ki velja za enega boljših igralcev svoje generacije pri nas. “Stanje v ekipi je dobro, nekateri igralci so tudi pozdravili poškodbe, ki nas sicer žal pestijo že kar dolgo. Tekma proti Ormožu je za nas najpomembnejša v sezoni, saj se prav vsi zelo dobro zavedamo pomena zmage. Čeprav je serija zaporednih porazov pustila psihološke posledice, se igralci zavedamo, da je čas za zmago. Že ena zmaga bo lahko odskočna deska za večjo samozavest, ki jo ekipa potrebuje, za uresničitev ciljev.” Navkljub vsem težavam, v katere je zašla ekipa, tudi najboljši navijači v ligi, Ribari, še vedno verjamejo v zmago in boljše čase. Trener ormoške ekipe Sašo Praprotnik je med tednom napovedal, da se z igralci veselijo prihoda v Izolo in igranja pred najboljšo navijaško skupino v Sloveniji. Meni, da bodo gledalci priča precej izenačeni tekmi, v kateri pa bi utegnila presoditi boljša dnevna forma vratarjev obeh ekip.

Koprčani so v 12. krogih prve DRL štirikrat zmagali, enkrat igrali neodločeno in sedemkrat izgubili. Izolani so po enkrat zmagali in remizirali ter desetkrat izgubili.

Koper: vsak mora igrati bolje

Že po lanskoletnem kadrovanju je bilo jasno, da rumeno-modre čaka turbulentna prvoligaška sezona. Čeprav je tudi v novi sezoni cilj ekipe uvrstitev med najboljših šest, pa bo ta teže dosegljiv. Le redki pa so od ekipe, ki jo v svoji drugi sezoni vodi mladi trener Uroš Rapotec, pričakovali takšna nihanja v igri. Če je trener imel še lani na voljo zasedbo, ki je nekaj let zapored mirno plula med najboljšimi petimi ekipami v Sloveniji, je letošnja skupina fantov, ki jih vodi, očitno manj kakovostna. Dovolj zgovorni so rezultati. Koprčani so v rednem delu lanske sezone na 22 tekmah zbrali 12 zmag, tri remije in sedem porazov, vknjižili so 27 točk. Letos so na doslej odigranih dvanajstih obračunih že zbrali enako število porazov kot v vsej lanski sezoni, ob tem so štirikrat zmagali in enkrat igrali neodločeno. Trenutno imajo devet točk. “Zavedamo se težavnega položaja, a od svojega cilja ne odstopamo. S soigralci in trenerjem smo mnenja, da lahko dosežemo cilj, ki smo si ga pred sezono zadali - uvrstitev v končnico. A dejstvo je, da nam bo to uspelo le s skupnimi močmi,” Rok Marić še verjame, da Kopru lahko uspe preboj med šest najboljših ekip v državi. Za to pa bo treba zmagovati, ključne tekme pa so pred vrati. Primorci se bodo v 14 dneh pomerili z ekipami svojega kakovostnega ranga. Drevi gostujejo v Škofji Loki, nato bodo doma pričakali novomeško Krko, za konec sledi še pot v Maribor. “Loka je vse prej kot naivna ekipa. Igra zelo hitro, igralci veliko menjujejo vloge in igrajo ena na ena. Biti moramo agresivni in pametni v obrambi, v napadu pa držati žogo suvereno v rokah in izkoriščati svoje prednosti. Vsak od nas lahko in mora igrati bolje. Soigralcem stojim ob strani, tako kot tudi oni meni. Ne bomo kazali s prstom drug na drugega, ampak bomo skupaj poskusili dvigniti raven naše forme,” napoveduje Marić.”

Po decembrskih obračunih za prvoligaše sledi enomesečni premor. Že takoj po vrnitvi v domače dvorane pa Koprčane čaka peklenski februar. Po vrsti se bodo pomerili z Gorenjem, Ribnico in Celjem.


Najbolj brano