Bucikova po odličja, Slokarjeva blizu snega

Jutri ob 9. uri se z veleslalomom v Kranjski Gori (2. vožnja bo ob enajstih) začenja enotedensko odprto mednarodno prvenstvo Slovenije v alpskem smučanju, kjer bo prva favoritinja med dekleti Novogoričanka Ana Bucik. Ajdovka Andreja Slokar po poškodbi dobro napreduje in bo kmalu na snegu.

Ana Bucik Foto: STA
Ana Bucik Foto: STA

KRANJSKA GORA > Na jutrišnjem veleslalomu v Kranjski Gori bo naslov prvaka med moškimi branil tretji smučar svetovnega pokala, Žan Kranjec, prvi favorit za srebro pa je zmagovalec druge vožnje nedavnega svetovnega pokala v Kranjski Gori, član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin. V ženski konkurenci naslova ne bo branila Tina Robnik, ki še okreva po poškodbi. Enaka usoda je že pred sezono doletela Ajdovko Andrejo Slokar, ki je na lanskem DP v veleslalomu osvojila srebro, članica SK Gorica Ana Bucik pa je bila bronasta in bo v odsotnosti obeh že omenjenih ter ob upokojitvi domačinke Mete Hrovat prva favoritinja. V letošnjem svetovnem pokalu je kot najboljša Slovenka osvojila 14. mesto.

Pred Robnikovo je negotovost, saj jo po sanaciji zloma golenice in dveh poškodb kolena čaka še dodatna operacija križnih vezi. Okrevanje Slokarjeve gre po načrtih in je pričakovati, da bo Ajdovka stopila na sneg konec maja.

V nedeljo bo na podkorenskem poligonu pri Kranjski Gori še državno prvenstvo v slalomu, kjer sta prva favorita predstavnika primorskega smučanja. Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina) je letos kot edini Slovenec osvojil nekaj točk v slalomih svetovnega pokala, Ana Bucik pa je kot vodilna Slovenka osma slalomistka svetovnega pokala in v odsotnosti Slokarjeve (ta je lani je zmagala na zaključni tekmi svetovnega pokala) - z izemo Korošice Neje Dvornik - ne bo imela resne konkurence. Ana je bila prvakinja je že lani. V okviru članskega bo tudi mladinsko prvenstvo in tekma za točke FIS, vse skupaj pa bo še priložnost za mlajše primorske smučarje. Iz ozadja bosta tako napadala člana Javornika Matevž Rupnik in Bor Kavčič in še kdo od manj izkušenih članov SK Gorica.

Kakovostna baza slovenskega smučanja je vse ožja. Poleg denarnih težav v tem dragem tehničnem športu je ovira tudi pomanjkanje primernih prog za trening v naši domovini. Za tehnične discipline še gre (ob Kranjski Gori predvsem na Krvavcu), v hitrih disciplinah pa so naši smučarji odvisni od tujine. Tako bo tudi letošnje državno prvenstvo v hitrih disciplinah na avstrijsko - koroški Peci. V torek bo na sporedu smuk, v sredo bo super veleslalom, v četrtek pa kombinacija.

Zanimivo je, da je lani (v odsotnosti izvrstne Ilke Štuhec) prvakinja v smuku in superveleslalomu postala Andreja Slokar. Ilka bo letos kot druga smukačica sve tovnega pokala in zbirateljica točk v superveleslalomu absolutna favoritinja hitrih disciplin. Zmage v kombinaciji seveda ne bo mogla braniti Slokarjeva. IM, STA

Kakovost se splača

Mednarodna smučarska zveza je objavila podatke o zaslužkih najboljših tekmovalcev svetovnega pokala. Skupna zmago valca sezone, Američanka Mikaela Shiffrin in Švicar Marco Odermatt, sta seveda na vrhu. Shiffrinova je zaslužila rekor dnih 964.200 švicarskih frankov in prehitela Odermatta (941.200). Med Slovenci je pričako vano na vrhu druga smukačica sezone Ilka Štuhec (176.630), pred tretjim veleslalomistom sezone Žanom Kranjcem (86.060). Sledi Novogo ričanka Ana Bucik - osma slalomistka sezone 36.700.

-- Slika

Ana Bucik bo branila državni naslov v slalomu.

-- Slika

Andreja Slokar se bo maja vrnila na sneg


Najbolj brano