Bassinovi prvi veleslalom v Kranjski Gori, Hrovatova deveta, Dvornikova 23.

Italijanka Marta Bassino je zmagovalka prvega od dveh veleslalomov za svetovni pokal alpskih smučark v Kranjski Gori. Francozinja Tessa Worley je osvojila drugo mesto, Švicarki Michelle Gisin je pripadlo tretje mesto. Točke sta osvojili dve Slovenki. Meta Hrovat z devetim in Neja Dvornik s 23. mestom.

Meta Hrovat Foto: Igor Mušič
Meta Hrovat Foto: Igor Mušič

KRANJSKA GORA > Štiriindvajsetletna italijanska smučarka je bila najbolj prepričljiva že na prvi progi. V finalu uvodne preizkušnje 57. Zlate lisice je odbila napade vseh konkurentk za še tretjo veleslalomsko zmago v tej sezoni, četrto karierno. Vse zmage ima v veleslalomu.

Na startu prve vožnje je bilo šest Slovenk. Andreja Slokar, 63. na startu, je bila na koncu 32. Drugo vožnjo je zgrešila za 15 stotink sekunde. Iz najboljše trideseterice je izpadla Ana Bucik na 39. mestu (+4,38). Brez finala je ostala tudi Ilka Štuhec na 40. mestu (+4,42). Štuhčeva je nastopila na prvem veleslalomu v dveh letih.

Pred njenim nastopom je bila na vrhu razpredelnice Worleyjeva, ki je boj za zmago izgubila za osem desetink. Francozinja je bila na prvi progi peta. Zaostanek Gisinove na tretjem mestu je znašal 1,46 sekunde.

Pred letošnjo Zlato lisico je bila na vrhu veleslalomskega seštevka Federica Brignone, ki pa je bila počasnejša od rojakinje Bassinove (300 točk) tako na prvi kot na drugi progi. S petim mestom je za 50 točk izgubila vodstvo v seštevku discipline. Na tretje mesto v veleslalomskem seštevku se je prebila Gisinova, ki ima po novem stopničke v petih klasičnih disciplinah alpskega smučanja.

Prvi slovenski nastop je bil danes s številko 11, ki jo je nosila domačinka iz Podkorena. Hrovatova je za vodilno po prvi vožnji zaostala 1,63 sekunde za deveto mesto, na katerem je ostala tudi po finalu.

Na lanski Zlati lisici, ki je bila prav tako v Kranjski Gori, a v povsem drugačnih razmerah, je osvojila tretje mesto. Ob finalnem nastopu Hrovatove je bila na vrhu Lara-Gut Behrami, za katero je Hrovatova zaostala 12 stotink sekunde. Njen končni zaostanek je znašal 2,97 sekunde.

Na isti strmini bo v nedeljo še en veleslalom. Zlata lisica je letos v Kranjski Gori namesto v Mariboru vsega skupaj devetič ter petič v zadnjih desetih letih. Prvič v zgodovini pa je Zlata lisica brez množic navijačev v ciljni areni. Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa namreč tekmovanje poteka brez gledalcev. Na vrhu seštevka zime ostaja Slovakinja Petra Vlhova (749 točk), ki je pristala tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu. Prva izzivalka Gisinova zaostaja 114 točk. Najvišje uvrščena Slovenka je na 21. mestu Štuhčeva (142 točk). Hrovatova (69 točk) pa je na 13. mestu najboljša v seštevku veleslaloma.

Hrovatova, ki je imela decembra težave s hrbtno mišico, je drugič v tej sezoni končala v prvi deseterici, potem ko je bila šesta na veleslalomski premieri v Söldnu.

Organizatorji so morali po prestavitvi tekme iz Maribora v enem tednu pripraviti tekmovalno podlago iz skoraj nič. V Kranjski Gori so se spopadli tudi z dvometrsko snežno podlago ter jo uspeli utrditi in preparirati z vodo, pri čemer so jim šle na roko tudi zelo nizke temperature.

Da je bila podlaga zelo trda, a tudi zelo dobra, je potrdil pogled na seznam finalistk, ko je kar pet tekmovalk s startnimi številkami višjimi od 50 nastopilo v finalu.

Med njimi tudi Neja Dvornik, ki se je s številko 56 priborila 24. izhodišče z zaostankom 3,01 sekunde za vodilno. Po finalu s svojo vožnjo ni bila najbolj zadovoljna, si je pa 20-letnica na svojem enajstem veleslalomu privozila premierni veleslalomski finale ter osvojila krstne veleslalomske točke v svetovnem pokalu. Drugič v karieri se je uvrstila v najboljšo trideseterico, potem ko je bila lani novembra 28. na slalomu v Leviju.

Tretja slovenska finalistka Tina Robnik ni ponovila lanskega dosežka, ko je na podkorenski strmini pristala tik pod zmagovalnem odru na šestem mestu. Lučanka je imela obilico težav že na prvi progi ter je za las s 30. časom ujela še en nastop, ki pa se je končal že po dveh zavojih.

Na prvi pogled se je zdelo kot, da je v drugem zavoju pri obremenitvi začutila bolečino v kolenu. Za zdaj ne kaže, da bi lahko šlo za hujšo poškodbo, bo pa vseeno šla na pregled k zdravniku. Robnikova je še na tretjem veleslalomu v sezoni ostala brez uvrstitve.


Najbolj brano