Andrej Razdrh: “Rasli bomo skozi prvenstvo”

Zadnjo pripravljalno tekmo Cherrybox Tabora pred sobotnim začetkom prvoligaškega nogometnega prvenstva Andrej Razdrh, trener edinega primorskega prvoligaša, ni bil na klopi. Vodenje je prepustil pomočnikom. Umaknil se je na novinarski stolp in v miru analiziral svojo ekipo, ki jo očitno še čakajo spremembe. Pred novo sezono je realist.

 Foto: Matej Glavina
Foto: Matej Glavina

Koliko ste lahko v kratkem času naredili za soliden začetek prvenstva?

“Priprave so bile absolutno prekratke. Od fizičnega in čustvenega vrhunca v kvalifikacijah za prvo ligo smo imeli zgolj enajst dni premora. V bistvu so priprave še krajše, saj zadnji teden pred prvenstvom intenzivnost dela pada. Obenem je prišlo veliko novih igralcev. Za silo bomo pripravljeni, vsaj pristop in želja ne bosta sporni. Da pa nam bo manjkalo uigranosti, ne bo nič čudnega. Pa ne bomo edini. Rasli bomo skozi prvenstvo, kako se bomo znašli v prvih krogih, a je uganka za vse. Dve tekmi igramo doma in upam na najboljše.”

Zadnja pripravljalna, sedmi novinec

V torek pozno popoldne je Tabor odigral zadnjo pripravljalno tekmo pred prvenstvom in gostil starega znanca iz druge SNL Radomlje, ki bo tudi v novi sezoni krojil vrh. Sežanci so slavili z 2:1, lahko bi zadeli še večkrat, večji del tekme je igralo jedro lanskega moštva (takrat so padli zadetki), v nadaljevanju pa verjetna prva postava za sobotno tekmo. Strelca sta bila Dino Stančič in Marsel Stare. Vodstvo je prepričala igra centralnega branilca, Maria Zebića, ki je bil na preizkušnji, včeraj pa je podpisal pogodbo. V Sežano prihaja iz NK Varaždin s katerim je osvojil naslov prvaka druge hrvaške lige, bil je eden ključnih igralcev za njihov preboj med hrvaško elito.

Tretjo pa igrate v gosteh proti drugemu novincu Bravu. Na papirju imate dober tekmovalni spored, če ne bi bilo vseh ostalih čejev?

“To ste lepo rekli. Vsem dopovedujem, da imamo najtežji možen žreb. Dober je le, če se nam bo začetek dobro izšel. Za nas so trenutno vsi tekmeci majhni Maribori in Olimpije, vsaj dokler ne bodo znana razmerja moči, denimo po 12. krogih. Če bi vprašali trenerje naših tekmecev, bi rekli, da je žreb ugoden, ker so dobili Tabor. Naša naloga bo to demantirati.”

Andrej Razdrh

trener Tabora

“Za silo bomo pripravljeni na začetek tekmovanja, pristop in želja ne bosta sporni. Da nam bo manjkalo uigranosti, ne bo nič čudnega.”

Tudi ostali trenerji so na predstavitvi sezone na Brdu poudarjali, da je premalo časa za pripravo ekip med prejšnjim in novim prvenstvom. Vaši tekmeci imajo nekaj prednosti, ker imajo manj igralskih sprememb.

“To zagotovo. Pozimi nismo spreminjali ekipe, pa bi bilo pametno pripeljati štiri igralce z dodano vrednostjo, če smo že takrat verjeli, da gremo v prvo ligo. Spomladi sem ' vrtel' 12 ali 13 igralcev v drugi ligi, zdaj potrebujemo najmanj 24 igralcev. Manjka nam kakovosti in širine kadra, saj je prvenstvo dolgo 36 krogov. Težava ne bo začetek tekmovanja, težava bo zgoščen ritem dveh tekem tedensko, pokal ... V ekipi bodo še nekatere spremembe.”

Kljub ponesrečenemu zimskemu kadrovanju ter z omejenim številom igralcev se je v drugi SNL dalo marsikaj izpeljati z prizadevnostjo, bojevitostjo in voljo. Prva liga je seveda druga dimenzija. Dobili ste sedem igralcev, prišli so zelo na hitro, brez daljšega preverjanja. Kako gledate na trenuten nabor?

“Povsem drži, da smo napredovali na račun pozitivnega vzdušja in odnosov, da so fantje pokazali več od realnih zmožnosti. Doma smo imeli posebno energijo. Že dan po slavju sem govoril, da nimamo kadra za prvo ligo, da je bila uvrstitev vanjo mala čarovnija. Vsi fantje, ki so jo priborili, si zaslužijo igrati, a prva liga zahteva kakovost. Razliko je bilo treba nadomestiti, zato smo se osredotočili na izkušene igralce, da prebrodimo začetni krč. V drugi ligi še lahko krpaš, v prvi pa napako plačaš.”

Koliko rezerve ste si pustili pri kadrovanju do konca avgusta?

“To bo odvisno od začetka prvenstva. Na voljo je še zimski prestopni rok, vendar sem prepričan, da se bomo že prej odzvali, saj ni nikomur v interesu, da bi bili prvoligaš le eno sezono. Trije, štirje klubi imajo iste cilje kot mi, le da imajo oni izkušnjo več. Nič ni nemogoče, tudi mi smo bili proti Gorici vnaprej odpisani.”

V boju med petim in desetim mestom bo ena najbolj nepredvidljivih sezon, saj ni kluba, ki bi kazal šibke točke.

“Že vašim kolegom sem pred časom rekel, da smo mi prvi kandidati za izpad. 90 odstotkov ljudi tako razmišlja. Ta vloga nam najbrž pripada: smo majhno okolje, hitro smo uspeli, bistveno prej, kot je bilo bilo načrtovano. Zadovoljen bom, če bodo tekmeci tako razmišljali.”

Večina vaših kolegov omenja stabilizacijo ekipe in dodajanje dveh, treh igralcev, pri vas se novi obrazi vrstijo. Zakaj jemljete zgolj tujce?

“Vprašanje je popolnoma na mestu. V Olimpiji sem kot glavni trener dal priložnost mladim, ki zdaj igrajo za reprezentanco in so vsi v tujini. Vedno sem za domače igralce. Sprejel bi jih z odprtimi rokami. Toda naša nogometna šola ni na tem nivoju, mlajši igralci z dodano vrednostjo pa imajo odškodnino. Igralci, ki se vračajo iz tujine, so navajeni na zahteve, ki presegajo finančne sposobnosti kluba, potem pa so igralci, ki so na voljo, ampak ti so v rangu nogometašev, ki so bili nosilci v drugi ligi. Ko pridemo do nogometašev z dokumenti EU niso toliko dražji. Sam bi vzel marsikoga iz slovenske lige, vendar pa razvijati igralce za druge klube ne moremo.”


Najbolj brano