Anamarija Lampič in Eva Urevc bronasti na ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu

Svetovno prvenstvo v Oberstdorfu se bo za slovenski smučarski tek z dvema odličjema vpisalo kot najuspešnejše v zgodovini velikih tekmovanj. Anamarija Lampič je v sprintu po posamičnem osvojila še ekipni bron z Evo Urevc, kar je seveda tudi odlična napoved za olimpijske igre prihodnje leto na Kitajskem in svetovno prvenstvo 2023 v Planici.

Anamarija Lampič je v sprintu po posamičnem osvojila še ekipni 
bron z Evo Urevc. Foto: Profimedia
Anamarija Lampič je v sprintu po posamičnem osvojila še ekipni bron z Evo Urevc. Foto: Profimedia

OBERSTDORF > Ko preštevamo medalje, nemara v zanosu že nekoliko preveč pogledujemo naprej, čeprav je pred nami še ves teden tekmovanj v Oberstdorfu. Dekleta tako čakata še dve posamični preizkušnji, v torek na deset kilometrov v drsalnem slogu in v soboto še najdaljši tek na 30 kilometrov v klasični tehniki. Novega juriša na zmagovalne stopničke Anamarije Lampič vendarle ne gre pričakovati. Morda pa se lahko nadejamo še kakšnega vidnega dosežka z uvrstitvijo med deseterico, kar bi bila potrditev, da se nosilka dveh slovenskih odličij v Oberstdorfu resnično razvija v vsestransko tekačico vrhunskega kova.

Kakorkoli, Lampičeva je na najpomembnejši tekmi sezone že naredila, kar so številni privrženci upali, a se v praksi mnogokrat izkaže za preveč optimistično. Toliko bolj v nepredvidljivih sprinterskih okoliščinah, kjer je bilo treba vzeti v zakup zahtevne razmere na progi kot tudi posebnost ekipne tekme, v kateri se za odličje poteguje deset reprezentanc in gre na vso moč. “Druga predaja je bila brutalna. Morala sem sprintati na polno od začetka do konca, zato sem plačala davek,” je povedala Urevčeva, ki je lep čas odlično izpolnjevala (taktični) načrt, naposled pa je predala kot šesta.

Bolj kot položaj je skrbela vrzel, ki je nastala do tekmovalk v ospredju. Zdelo se je, da bo Lampičeva le stežka ujela priključek s tekmovalkami, ki se potegujejo za odličje. “Nisem bila prepričana, da lahko nadomestim zaostanek,” je povedala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v sprintih. Je pa Lampičeva v zaključnem dejanju pokazala, da premore vroče srce in hladno glavo, kar pa ob segretem ozračju v Oberstdorfu, tekmovalni napetosti in pospešenem utripu na progi ni bilo lahko obdržati.

V drugem vzponu je potem sledil še zaplet z ameriško tekmico, a je Lampičeva hitro spet ujela želeni ritem in se pred ciljno ravnino pognala v lov na Natalijo Neprijajevo. Sledil je dolg sprint, v katerem sta se razpletli bitki za zlato, ki je v dvoboju s Švico pripadlo Švedski, in bron, v katerem je Lampičeva dohitela in naposled prehitela rusko tekmico ter se razveselila odličja. “Deliti si uspeh oziroma medaljo je še lepše. Pohvala tudi našemu smučarskemu servisu, sicer na tako mehki progi ne bi bilo odličja,” je v cilju povedala srečna Lampičeva.

Tudi pri moških je zlato pripadlo favorizirani navezi iz Norveške z ErikomValnesom in Johannesom Klaebom. Druga je bila Finska, tretja pa Rusija. Janez Lampič in Vili Črv sta po pričakovanjih obstala v kvalifikacijah.


Najbolj brano