All Star pripadel moštvu LeBron, Dončić prispeval 8 točk

Moštvo LeBrona Jamesa je s 158-155 premagalo ekipo Giannisa Antetokounmpa v napetem obračunu na tekmi All Star v severnoameriški ligi NBA. Luka Dončić je dosegel 8 točk in prispeval štiri podaje, postal pa je drugi Slovenec po Goranu Dragiću leta 2018 z nastopom na tem spektaklu.

Luka Dončić na tekmi All Star Foto: Profimedia
Luka Dončić na tekmi All Star Foto: Profimedia

CHICAGO > Dvajsetletni Luka Dončić je postal tudi najmlajši član prve peterke na tovrstnih tekmah po LeBronu Jamesu, ki je bil leta 2005 star 20 let in en mesec. Ljubljančan bo svoj 21. rojstni dan praznoval konec meseca, ob svojem imenu pa ima odslej tudi nastop na tekmi vseh zvezd.

Ta se je zanj začela z lepima podajama LeBronu Jamesu in Benu Simmonsu, prve točke pa je dosegel z atraktivnim zabijanjem. Pred tem je neuspešno zabijanje po previsoki podaji pospremil ozvočen z mikrofonom za svoj prvi nastop na All Staru.

“Tako visoko pa ne morem skočiti,” je bilo moč slišati z ust slovenskega košarkarskega zvezdnika, ki je dvoboj zaključil z osmimi točkami, skokom in štirimi podajami.

Trae Young zadel s sredine igrišča

Dvoboj, v katerem je bila vsaka četrtina tekma zase, je sicer bolje odprla ekipa LeBron, ki je na krilih Kawhija Leonarda in Jamesa hitro napravila razliko. Rezervisti pa so do konca še povišali razliko in dobili prvo četrtino s 53:41.

V drugi je bila slika obrnjena. Kapetan svoje ekipe Giannis Antetokounmpo je prevzel odgovornost in skupaj z moštvom zaigral resneje ter pripomogel k vodstvu po polčasu. Končni izid druge četrtine 51:30 pa je postavil Trae Young, ki je zadel s sredine igrišča. Podobno kot Dončić na tekmi vzhajajočih zvezd.

Medtem ko so bili v napadu igralci moštva LeBron nerazpoloženi, pa je v obrambi edini vsaj malce poskušal držati stik s tekmeci lanski nakoristnejši igralec finala lige NBA Leonard, ki je v prvem polčasu dosegel 25 točk.

V napadu mu je pomagal tudi Dončić, ki je z dvema zaporednima trojkama znižal zaostanek svojega moštva. Tretja četrtina se je končala z izenačenim izidom 41:41, potem ko je zadnji met zgrešil Russell Westbrook.

Pred zadnjo četrtino so nato sešteli točke in najvišjemu izkupičku dodali 24 točk v čast Kobeju Bryantu. Za zmago sta tako ekipi potrebovali 157 točk, saj je bil izid po treh delih igre 133:124 v korist ekipe Giannis.

V končnici se je iskrilo

V zadnji četrtini, v kateri sta obe moštvi povsem strnili obrambo in začeli igrati precej resneje, Luka Dončić ni več zaigral, je pa ves čas spodbujal svoje soigralce na parketu. Dvoboj je bil ves čas zadnje četrtine izenačen, v končnici pa se je iskrilo, kot bi šlo za sedmo tekmo serije v končnici.

Anetokounmpo je z blokado Jamesu, ki so si jo dolgo ogledovali sodniki, poskrbel za razburljivo končnico, James pa je zabil za vodstvo 156:153. Joel Embiid je z dvema zadetima prostima metoma znižal na 156:155, odločilno točko pa je, tudi ta prekršek so si po izzivu Giannisove ekipe sodniki ogledali v počasnem posnetku, z zadetim drugim prostim metom za moštvo LeBron dosegel Anthony Davis.

Za skupno zmago je zmagovito moštvo dobilo 300.000 dolarjev, skupaj pa sta ekipi izbranima dobrodelnima ustanovama namenili 500.000 dolarjev.

Ekipa LeBron - Ekipa Giannis 157:155 (53:41, 30:51, 41:41, 33:22)
Dvorana United Center, gledalcev 20.917.
Ekipa LeBron: LeBrona James (LA Lakers) 23, Anthony Davis (LA Lakers) 20, Kawhi Leonard (LA Clippers) 30, Luka Dončić (Dallas) 8, James Harden (Houston) 11, Ben Simmons (Philadelphia) 17, Nikola Jokić (Denver) 5, Jayson Tatum (Boston) 6, Chris Paul (Oklahoma City) 23, Russell Westbrook (Houston) 6, Domantas Sabonis (Indiana) 6, Devin Booker (Phoenix Suns) 2.
Ekipa Giannis: Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucsk) 25, Joel Embiid (Philadelphia) 22, Pascal Siakam (Toronto) 15, Kemba Walker (Boston) 23, Trae Young (Atlanta) 10, Khris Middleton (Milwaukee) 5, Bam Adebayo (Miami) 8, Rudy Gobert (Utah) 21, Jimmy Butler (Miami) 4, Kyle Lowry (Toronto) 13, Brandon Ingram (New Orleans) 2, Donovan Mitchell (Utah) 7.

Dončić je po prvi tekmi dejal, da je hvaležen za novo izkušnjo v karieri prek luže. “Vedno se bom spominjal prvega nastopa. Upam, da bom zaigral še na kakšni tovrstni tekmi,” je skromno pristavil 20-letni Ljubljančan.

“Zadnja četrtina je bila zabavna za gledati. Pravzaprav si nisem niti želel biti na parketu v zadnji četrtini, saj sem se že preveč ohladil. Gre pa za odlično popestritev in zagotovo so vsi uživali v novem formatu,” je tudi sam, kot mnogi preostali košarkarski zvezdniki pohvalil nov sistem igranja na tekmi All Star.

Dončić poudaril, da bo zagotovo zaigral za slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za OI

“Prva peterka je bila sestavljena iz igralcev, ki so najbrž med petimi najboljšimi košarkarji na svetu. Sijajno je bilo igrati z njimi. Nekdo mi je med polčasom poslal fotografijo, kako sem pred štirimi leti igral proti Russellu Westbrooku z Realom, zdaj pa sva bila soigralca. To je res noro,” je še o vsej zvezdniški smetani, zbrani na enem mestu, dejal Dončić, ki si je posebej zapomnil igranje s svojim vzornikom LeBronom Jamesom.

“Bolje je igrati skupaj z njim kot proti njemu,” je dejal, ko so ga spomnili na podajo, ki je LeBron James ni mogel pretvoriti v zabijanje. “Jaz bi skočil višje,” je predstavnike sedme sile nasmejal slovenski košarkar.

Za konec je omenil še, da si je z veseljem ogledoval vse znane obraze ob parketu in še enkrat poudaril, da bo zagotovo zaigral za slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za olimpijske igre.


Najbolj brano