Ali bo še čas za žogo?

Primorski ženski rokometni prvoligaši te dni delijo usodo ostalega športa. Žoge so zaklenjene v zaprtih dvoranah, igralke vadijo posamično, v klubih pa že počasi razmišljajo o novi sezoni. S sedanjo so v glavnem zadovoljni.

Rokometašice Mlinotesta (v rdečih dresih)  in igralke Žurda Koper 
(v oranžnih dresih) predstavljajo vrh primorskega  ženskega rokometa.  Foto: Igor Mušič
Rokometašice Mlinotesta (v rdečih dresih) in igralke Žurda Koper (v oranžnih dresih) predstavljajo vrh primorskega ženskega rokometa.  Foto: Igor Mušič

Zelo verjetno je tudi za klube prve ženske rokometne lige že nastopil čas za analize ob koncu letošnje sezone. Tehnični vodja najboljše primorske ekipe, ajdovskega Mlinotesta (letos ga je premagal le evropski Krim), Deni Stibilj, opozarja, da optimistično pričakovanje morebitnega nadaljevanja letošnjega prvenstva ni stvarno: “V združenju prvoligašev smo na grobo že preračunali, koliko manevrskega prostora nam še preostane. Če bi prvenstvo lahko nadaljevali vsaj 18. aprila, bi bilo do poletja še mogoče vse izpeljati, vendar se bojim, da tega datuma ne bomo ujeli. Moja sestra se je pred kratkim vrnila s študijske izmenjave na Kitajskem, kjer se je položaj začel umirjati šele po treh mesecih, ob tem, da so vsem ljudem v enem mesecu najhujšega obdobja dostavljali hrano na dom. V klubu smo se že začeli pripravljati na novo sezono. Kaže, da nam bo pokrovitelj stal ob strani z nekoliko višjim proračunom in da bomo lahko ohranili položaj v slovenskem rokometnem vrhu.”

Primorski klubi so v sezoni, ki se je verjetno že iztekla, napredovali. Mlinotest se je z lanskega tretjega povzpel na drugo mesto, Žurd Koper je zadržal lansko šesto mesto, najbolj pa je presenetila Izola. Mlada dekleta trenerja Boruta Hrena so po tem, ko so zaradi težav drugih klubov dobila priložnost za napredovanje kot tretja ekipa prve B lige, ponujeno zagrabile z obema rokama. Zasedajo osmo mesto v desetčlanski ligi in so tako izven območja kvalifikacij za obstanek.

Izstopajoča imena

Primorski ženski klubski rokomet je tudi z nekaterimi posameznicami opozoril nase. V člansko reprezentanco sta bili vpoklicani Maja Svetik (igrala je tudi na SP) in Dominika Mrmolja - (obe Mlinotest). V prvi ligi se je lepo uveljavilo tudi nekaj igralk iz slovenske Istre. Izstopata Izolanka Sara Hodžić (četrta strelka DP, 88 golov) in Zana Kadić (86, Žurd Koper).

Kako do poletja?

V Mlinotestu se za zdaj še pripravljajo tudi na morebitno nadaljevanje prvenstva. Trener Dean Kovšca pojasnjuje: “Igralke so dobile individualne načrte telesne priprave, prilagojene delu na domu in v neposredni okolici. Še upamo, da bomo vloženo delo lahko izkoristili, sicer pa sem s sezono, v kateri smo rezultatsko napredovali in sočasno še uveljavili nekatere mlade igralke, zadovoljen.”

V klubu nameravajo tekmovalno mrtvilo izkoristiti za sestavljanje ekipe za novo sezono. Trenutno kaže, da bo od ključnih igralk odšla le reprezentantka Maja Svetik. Sestavljanje prvoligaške ekipe bo temeljilo na kombinaciji mlajših članic, mladink in kadetinj. Pogodbe naj bi bile praviloma večletne. Iskanje nadarjenih igralk s štipendiranjem bo teklo tudi v širšem zaledju - od Šempetra do Sežane in Vrhnike.

Še bolj izrazito bo na podmladku, in to domačem, slonel razvoj v Izoli, kjer je trener Borut Hren zadovoljen z opravljenim delom v zadnjih mesecih: “Seveda bi bilo lepše odigrati celotno prvenstvo do konca. Z individualnimi kondicijskim plani se na to še pripravljamo. Obstanek smo si zagotovili, igralke pa bi s tekmami dobile dragocene izkušnje. Če pa bo prvenstvo končano predčasno, bo za nas in verjetno še za koga tudi v redu. Če bi sezono na silo vendarle odigrali, bi si zelo verjetno tekme sledile v ritmu sreda-sobota, kar je za pretežno amaterske slovenske ekipe preveliko breme. Izreden uspeh za nas je, da smo kot tretja ekipa prve B lige obstali med elito.”

Tudi v Izoli že tečejo intenzivni pogovori za sestavljanje ekipe v novi sezoni. Za dve tretjini letošnjih igralk je jasno, da jih bomo v izolski dvorani v Kraški ulici videvali tudi jeseni.

Pri koprskem Žurdu sta položaj in pogled v prihodnost po besedah trenerja Stojana Petrinje podobna: “Dekletom sem dal natančen program posamičnih treningov, ki temeljijo na vajah za stabilizacijo in teku. Dokler ne bo drugačne odločitve, bomo upali, da lahko prvenstvo normalno končamo, če bo skrajšano, pa ne bo velike škode. Šesto mesto, ki ga zasedamo, je za našo pomlajeno ekipo stvarnost. Razmišljamo tudi o sestavi ekipe za naslednjo sezono. Ker imamo dovolj številen podmladek in malo denarja, bo ekipa še nekoliko mlajša in povsem domača.”


Najbolj brano