2150 kilometrov cest in 21 višinskih kilometrov

Malo po francoskem Touru so čez Alpe in Pirineje dirkali tudi udeleženci non-stop dirke Three Peaks Bike Race. Izkušeni ultramaratonec Andrej Zaman iz Prvačine je preizkušnjo končal na sedmem mestu.

Andrej Zaman na cilju v Barceloni. Foto: Osebni arhiv A. Zamana
Andrej Zaman na cilju v Barceloni. Foto: Osebni arhiv A. Zamana

PRVAČINA > Na non-stop kolesarski dirki od Dunaja do Barcelone je udeležence čakalo 2150 kilometrov cest z 21.000 metri višinske razlike. Na poti so vijugali ob skoraj celotni dolžini Alp - skozi Avstrijo, Italijo in Francijo. Sklepni del so začinili še vzhodni francoski in španski Pirineji z vrhuncem v gorati Andori.

Andrej Zaman je pri 53 letih že prekaljeni udeleženec bike packing dirk. Lani je tako prevozil preizkušnjo od Nordkappa do Tarife ob Gibraltarju.

Značilnosti tokratne alpske dirke je Andrej strnil takole: “Voziti moraš sam in si pomagati s tistim, kar imaš na kolesu in v torbah oziroma s stvarmi, ki jih lahko spotoma dobiš v trgovinah. Razmere so bile res pestre - od neurja do vročine pri 38 stopinjah Celzija. Za stiskanje zob so skrbeli makadamski klanci, predrte zračnice in rana na zadnji plati. Na dan sem prevozil povprečno približno 340 kilometrov. Spanja je bilo za okoli uro in pol na noč - večinoma na kakšni klopi, v parkih in na avtobusnih postajah. Hrana je temeljila na sendvičih.” Med več kot sto udeleženci preizkušnje je Andrej, ki je bil edini Slovenec, osvojil sedmo mesto s časom šest dni, osem ur in 31 minut. Težavnostni vrhunci poti in obenem glavne kontrolne točke so bili prelazi Stelvio (2757 m), Finestre (2175 m višine in 19 kilometrski makadamski klanec) ter Arcalis Ordino s 30 kilometri vzpona.


Najbolj brano