Za analitike tako prepričljiva zmaga Pivčeve proti Erjavcu presenečenje

Tako prepričljiva zmaga Aleksandre Pivec proti Karlu Erjavcu za vodenje stranke je presenetila tudi analitike. Andraž Zorko meni, da je rezultat prelom, ki ga država nujno potrebuje. Po oceni Aljaža Pengova Bitenca se resnične skrbi za Pivčevo šele začenjajo, med drugim bo morala hitro pokazati, da ni zgolj satelit premierja Marjana Šarca.

Erjavca je na včerajšnjem volilnem kongresu v Ljubljani podprlo 
80 delegatov, medtem ko je kmetijska ministrica Pivčeva dobila 
prepričljivih 143 glasov. Foto: STA
Erjavca je na včerajšnjem volilnem kongresu v Ljubljani podprlo 80 delegatov, medtem ko je kmetijska ministrica Pivčeva dobila prepričljivih 143 glasov. Foto: STA

LJUBLJANA > Zorko iz Valicona je v komentarju za STA po kongresu parafraziral Jožeta Pučnika iz leta 1990, ko je dejal, da Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo. "Tako danes lahko rečemo, Karla Erjavca ni več, je samo še Slovenija," ugotavlja Zorko.

Rezultat ga je absolutno presenetil, niti približno ni bil pripravljen na to, da so delegati sposobni sprejeti tako odločitev. Je pa slednja po njegovem mnenju v vseh pogledih zelo pozitivna za nadaljnji razvoj dogodkov v Sloveniji, ker je Desus t. i. king-maker v politiki že od leta 1997. "Brez te stranke ni bilo nobene vlade, tako da je to v vseh pogledih pozitiven razvoj, ki sledi menjavam predsednikov strank, ki gledajo naprej," je pojasnil Zorko in ugotavljal, da je to prelom, ki ga država nujno potrebuje.

Spomnil je na menjavo na mestu predsednika NSi, zatem menjavo predsednika SMC in zdaj kot "češnja na torti še menjava na mestu predsednika Desus". Vse skupaj pa je, kot je prepričan, "zakuhal" premier Marjan Šarec, kar da je pozitivno. "Karkoli si že mislimo o Šarcu in njegovi ekipi, če nič drugega, je naredil to, kar je obljubljal: spremembo v slovenski politiki. Odkar je predsednik vlade, sta se zamenjala že dva predsednika strank, česar nismo videli pred tem," je pojasnil analitik.

Razvoj dogodkov po njegovem mnenju ostaja nepredvidljiv, ker je večina poslancev Desus podprla Erjavca. A je v bistvu zmaga Pivčeve tako očitna, da sklepa, da nihče od poslancev ne bo deloval proti njej.

Odstop z mesta ministra ni presenetljiv

V tem trenutku se po Zorkovem mnenju zdi, da je vlada zdaj še močnejša, ker je Erjavec napovedal odstop z mesta ministra za obrambo. Spomnil je namreč, da Erjavec ni uspel zagotoviti vseh glasov poslanske skupine pri glasovanju o proračunu in o kohezijski ministrici Angeliki Mlinar. Glede na rezultat na kongresu Zorka ni presenetila Erjavčeva napoved za odstop z mesta ministra, ga je pa to presenetilo tako kot sam rezultat.

Komentator Aljaž Pengov Bitenc je za STA navedel, da zmaga Pivčeve ni bila povsem nepričakovana, čeprav je pred kongresom Erjavec veljal za favorita. Veliko presenečenje pa je zanj prednost, s katero je izzivalka premagala dosedanjega predsednika.

"Očitno je volilni poraz znotraj stranke dosti bolj trdno načel Erjavčevo vladavino, kot se je zdelo," ugotavlja Pengov Bitenc. Po njegovem mnenju je Erjavcu v petnajstih letih uspelo na vse ravni stranke nastaviti dovolj lojalnih kadrov, da bi ohranil oblast v stranki tudi v težkih časih. "Kaže, da je bila ta lojalnost bolj kratkega veka, ali pa so časi za stranko res težki. Če je soditi po poteku današnjega kongresa, gre za slednje, saj takšne organizacijske blamaže že nekaj časa nismo videli," je pojasnil.

“Morala bo hitro pokazati, da ni zgolj satelit premiera Šarca”

Zato novo predsednico, "poleg tega, da bo morala hitro pokazati, da ni zgolj satelit premiera Šarca", po mnenju Pengov Bitenca čaka veliko dela tudi pri izboljšanju delovanja stranke.

"Več kot dobrodošlo je, da ima Slovenija še eno parlamentarno stranko, ki jo vodi ženska, je pa treba dodati, da se resnične skrbi za Aleksandro Pivec šele začenjajo," je opozoril Pengov Bitenc. Napovedani odstop Erjavca z mesta obrambnega ministra pa poleg njegove politične implozij, po komentatorjevem mnenju na nek način pomeni tudi posredno zaušnico predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je Erjavca podprl pri umiku slovenskih vojakov iz Iraka.

Erjavca je na včerajšnjem volilnem kongresu v Ljubljani podprlo 80 delegatov, medtem ko je kmetijska ministrica Pivčeva dobila prepričljivih 143 glasov.


Najbolj brano