V Turčijo iz Slovenije, tudi s Primorske, še sedem reševalnih psov z vodniki

Na pomoč Turčiji po ponedeljkovih močnih potresih je iz Slovenije, tudi s Primorske, danes odšla še skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. Vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin je v izjavi za medije povedal, da bodo delovali v okviru mehanizma EU za civilno zaščito.

Na pomoč Turčiji po  močnih potresih je iz Slovenije danes odšla še 
skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. 
Vodja ekipe je Kraševec Blaž Turk (v sredini).  Foto: STA
Na pomoč Turčiji po močnih potresih je iz Slovenije danes odšla še skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. Vodja ekipe je Kraševec Blaž Turk (v sredini).  Foto: STA

LJUBLJANA > Iz Slovenije so odšli danes popoldne, so sporočili iz URSZR, v sredo pa bodo že operativni na delovišču. V ekipi sta tudi Roman Starman, izkušeni vodnik reševalnih psov iz Istre, in predstavnik civilne zaščite Blaž Turk s Krasa, ki je vodja ekipe.

Po ocenah bodo v Turčiji ostali največ štiri do pet dni, predvidoma do ponedeljka, saj po tem obdobju pride praviloma do izčrpavanja, je pojasnil Leon Behin.

Za napotitev reševalnih psov z vodniki so se odločili, potem ko je v ponedeljek zvečer po besedah Behina Turčija izrazila interes za njihovo napotitev. Na prošnjo so se takoj odzvali in opravili vse potrebno, da bi Slovenija lahko enoto z reševalnimi psi preko evropskega mehanizma poslala v Turčijo. Pripravili so tudi gradivo, ki ga je nato vlada danes sprejela na dopisni seji.

Behin je dodal, da bodo z omenjeno sestavo skupini vodnikov z reševalnimi psi omogočili "kolikor toliko normalno samostojnost" v Turčiji. Kot ključno je izpostavil dejstvo, da bo skupina sestavni del enot civilne zaščite EU in da torej ne gre za dvostransko ali individualno pomoč. "To je še posebej pomembno pri zavarovanju, logistiki, varnosti in načinu delovanja v Turčiji," je pojasnil.

V ekipi je tudi Roman Starman, izkušeni vodnik reševalnih psov iz Istre (s psom). Foto: STA

Izpostavil je, da gre za "zelo pomembno in direktno pomoč, ki jo nudimo Turčiji ob nesreči", in dodal, da so na upravi tudi že naredili nabor opreme, za katero v tovrstnih primerih ponavadi kasneje prosijo prizadete države. Gre za nastanitvene kapacitete, ogrevanje oziroma začasno namestitev oseb, ki so prizadete v potresu in njihovi objekti niso več primerni za bivanje, je pojasnil.

Poudaril je, da turški predstavniki, s katerimi imajo stike, "vsi v en glas zatrjujejo, da Turčija zelo organizirano in zelo dobro koordinira odziv tudi glede sprejema, lokacije in delovanja evropskih enot".

Iz Slovenije je na pomoč v Turčijo v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite v ponedeljek že odpotoval slovenski strokovnjak, ki bo pomagal pri oceni stanja in koordinaciji in bo pomoč nudil v Ankari, so sporočili iz vlade. Behin pa je povedal, da gre za zaposlenega na upravi za zaščito in reševanje z dolgoletnimi izkušnjami, tudi v tujini, med drugim v Libanonu.

Slovenija je prijavila tri strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo. Preostala dva sta na čakanju in bosta v Turčijo odpotovala, če bi se pokazala potreba po tem.


Najbolj brano