V soboto umrlo 40 covidnih bolnikov

Včeraj so v Sloveniji ob 3067 opravljenih testih potrdili 569 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitvnih testov (hitri in PCR) je 18,6-odstoten. Včeraj je umrlo 40 covidnih bolnikov, je vlada sporočila prek twitterja.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > V bolnišnicah je hospitaliziranih 1220 bolnikov, na intenzivni je 188 bolnikov, iz bolnišnic pa so včeraj odpustili 38 ljudi.

Po podatkih, ki jih je objavila vlada, so v soboto opravili 2497 PCR testov in z njimi potrdili 516 okužb. Dan prej so opravili 4763 PCR testov in z njimi potrdili 1152 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je v soboto znašal 20,7 odstotka, dan prej pa 24,2 odstotka.

Na severnem Primorskem je bilo včeraj potrjenih 69 novih okužb, večina v Ajdovščini in Novi Gorici. Goriška statistična regija je po podatkih o tedenskem številu novih okužb na 100.000 prebivalcev še vedno z drugim najslabšim (za posavsko regijo) rezultatom med vsemi regijami, sporoča regijski štab CZ za severno Primorsko. Aktivnih okužb je 1582, od tega kar dobra četrtina v Ajdovščini, kjer se nikakor ne uspejo izviti iz vrtinca novih okužb. Visoke številke so tudi glede na 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev v Tolminu, Idriji in Novi Gorici. V iztekajočem tednu je na severnem Primorskem potekalo tudi uvodno cepljenje za najstarejše občane, ki niso v domovih, nadaljevalo pa se je množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. V Novi Gorici, Tolminu, Ajdovščini, Idriji in enkrat tudi v Cerknem je bilo skupno opravljenih 1613 hitrih testov. Pozitivnih je bilo natanko 100 (6,2 %). Ta odstotek je nekaj višji kot je bil po prvem tednu izvajanja hitrih testov (5,4 %). Sicer pa je bilo doslej skupaj opravljenih 3270 testov, pozitivnih je bilo 189 oziroma 5,8 %.

Testiranja bodo ZD Nova Gorica, ZD Tolmin, ZD Ajdovščina in ZD Idrija nadaljevali tudi v prihajajočem tednu.

Že po petkovih podatkih pogoje za odpiranje prvih treh razredov šol izpolnjuje pet regij: gorenjska, obalno-kraška, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in zasavska. Vladne odločitve bodo znane najverjetneje v sredo. Včeraj je tudi direktor NIJZ Milan Krek povedal, da se zaradi pozitvnih trendov nakazuje možnost sproščanja ukrepov.


Najbolj brano