V ponedeljek na testiranje, v torek v vrtce in šole

V devetih statističnih regijah se prihodnji teden odpirajo vrtci in šole za otroke prvih treh razredov. Gre za regije z boljšo epidemiološko sliko; med njimi sta obalno-kraška in primorsko-notranjska, ne pa tudi goriška, ki je še vedno druga najslabša v državi.

Premier Janez Janša Foto: Sta
Premier Janez Janša Foto: Sta

BRDO PRI KRANJU > “Vsi zaposleni v vrtcih in prvi triadi osnovne šole se bodo v ponedeljek testirali, tako da se bo pouk in varstvo začelo v torek naslednji teden,” je začetek pouka po seji vlade napovedal premier Janez Janša. Pouk bo potekal po modelu C, z manj učenci v učilnicah in ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ.

Na smučišča že v soboto

Statistične regije, kjer ostajajo šole zaprte, so goriška, posavska in jugovzhodna. V torek je bilo v goriški regiji v povprečju 87,7 okužb, za prehod v rdečo fazo pa bi jih bilo lahko največ 77.

Epidemiološka slika je povsod še vedno zelo resna, opozarja Janša. Na ravni države so bili včeraj izpolnjeni pogoji za prehod iz črne v rdečo fazo, a ta prehod je “za dobrega pol koraka” in ne “tako krepak”, da bi nas navdajal z veseljem, je dejal. Zaradi tega ljudi v regijah, kjer se ukrepi rahljajo, poziva, naj se strogo držijo vseh pravil v vseh dejavnostih, ki se še odpirajo poleg šol.

Prehod iz črne v rdečo fazo epidemije po vladnem načrtu pomeni še začetek izvajanja nujnih laboratorijskih vaje za študente, odprtje muzejev, knjižnic in galerij, dovoljene bodo športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, odprejo se lahko avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine; Janša je napovedal odprtje trgovin z otroško opremo.

Vse našteto bo omogočeno od ponedeljka naprej, izjema pa so smučišča, ki se lahko odprejo že v soboto. Pred smučanjem v kateri od devetih regij bo treba opraviti hitri test, ker pa bodo testne kapacitete v ponedeljek zapolnjene z učitelji, bodo na tak način smučarje preusmerili na vikend.


Najbolj brano