V ponedeljek odkrili 1499 novih okužb, na Primorskem 103

Po podatkih Covid sledilnika so včeraj v Sloveniji ob 5756 testih potrdili 1499 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah je 560 pacientov, med temi na intenzivni negi 86. Pet bolnikov s covidom-19 je umrlo v bolnišnicah, še osem v domovih za starejše občane.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci pojasnil, da je bilo včeraj 26 odstotkov pozitivnih testov, kar je nekaj manj kot pretekle dni, a je kljub temu ocenil, da “podatek ni najbolj spodbuden”. Še vedno so najbolj zahtevne razmere na Gorenjskem, po številu okužb izstopajo Železniki (26), Škofja Loka (46), Kranj (72), Kamnik (48) in Domžale (44). Število okužb narašča tudi v Slovenj Gradcu (36), v Litiji je 26 na novo okuženih, v Metliki pa 20. V Ljubljani so potrdili 166 novih okužb, v Mariboru 76.

Na Primorskem so včeraj potrdili 103 nove okužbe. Največ, 22, so jih potrdili v Kopru. V Ilirski Bistrici in Idriji so jih potrdili po 12. V Tolminu so potrdili 11 okužb, v Sežani 9, v Piranu in Izoli po 7. V Novi Gorici, Bovcu in Brdih so potrdili po 3 okužbe. Po dve okužbi so potrdili v Ajdovščini, Komnu, Pivki, Kobaridu in Ankaranu. Po eno okužbo so potrdili v Divači, Vipavi, v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko.

Na intenzivni negi je bilo včeraj 86 oseb, pet jih je umrlo v bolnišnicah umrlo, še osem v domovih za starejše občane. 42 oseb so odpustili iz bolnišnic.

Trenutno je v Sloveniji aktivno okuženih 16.347 ljudi, 560 covidnih bolnikov se zdravi v bolnišnici, od tega jih 86 potrebuje intenzivno zdravljenje. S pomočjo ventilatorja diha 57 bolnikov s covidom-19.

V zadnjih 14 dneh je zbolelo 780 ljudi na 100.000 prebivalcev, kaže Sledilnik za covid-19. Po podatkih sledilnika so v ponedeljek na novo v bolnišnice sprejeli 85 bolnikov, v enote za intenzivno terapijo šest.

Doslej so v Sloveniji potrdili 25.579 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 256 bolnikov s covidom-19.

Kacin je napovedal, da se bo število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še nekaj časa povečevalo. Ukrep omejitve gibanja na občine, ki je v veljavo stopil danes, bo rezultate in znižanje števila novo okuženih prinesel šele čez nekaj dni. Dodal je, da je omejevanje stikov, kot ponavlja stroka že ves čas, trenutno najbolj učinkovit način zamejevanja širjenja virusa.

Infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Mateja Logar je dejala, da oddelke, namenjene skrbi bolnikov z manj hudimi stanji, spreminjajo v oddelke za intenzivno nego. Na UKC imajo danes 140 bolnikov s covidom-19, od tega 29 na enoti za intenzivno terapijo.

Na kliniki imajo običajno deset postelj, namenjenih za tovrstne bolnike. Najprej so število povečali na 26 postelj, ki so jih zapolnili, in se selijo še na druge, navadne oddelke. Bolniki ostanejo v bolnišnici vsaj deset do 14 dni, da ne potrebujejo več kisika in jih lahko odpustijo v domačo oskrbo. Na intenzivni enoti so bolniki intubirani vsaj deset dni, lahko tudi več tednov. “Odpustov je manj kot je dnevnih sprejemov,” je opozorila infektologinja.

“Zato je nujno zamejiti širjenje okužb,” je poudarila. Upoštevanje ukrepov zmanjšuje prenose, število okužb in sprejem v bolnišnico. “Mi lahko zdravimo bolnike v bolnišnici, lahko se pripravljajo dodatne postelje, ampak v neskončnost tega ne moremo početi in prav gotovo ne moremo naenkrat dobiti zdravstvenega kadra, ki bi lahko tako veliko število obolelih tudi dobro in kvalitetno oskrbel,” je povedala.

Povprečna starost bolnikov v intenzivni enoti je okrog 65 let, najmlajši ima 42 let. Na navadnem oddelku je najmlajša bolnica s covidom stara stara 33 let, sprejeli so tudi otroke, stare od nekaj tednov do 16 let. “Covid-19 poteka težje pri starejših in pri tistih, ki imajo pridružene bolezni, ampak tudi mlajši, brez pridruženih bolezni, ki so v dobri psihofizični kondiciji, lahko zbolijo s hudo obliko, ki potrebuje hospitalno zdravljenje.,” je opozorila Mateja Logar.


Najbolj brano