V nedeljo potrdili 1116 novih okužb, na Primorskem 44

V nedeljo so ob 3682 testih v Sloveniji potrdili 1116 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo sedem bolnikov, je na današnji novinarski konferenci sporočil uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

 Foto: Luka Carlevaris
Foto: Luka Carlevaris

LJUBLJANA > Na podatke iz domov starejših še čakajo, je povedal Jelko Kacin.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 523 bolnikov, 82 na intenzivni negi. Delež pozitivnih testov je znašal 30,30 odstotka. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je 727.

Na Primorskem so včeraj največ okužb potrdili v občini Šempeter-Vrtojba - sedem, sledi Tolmin s šestimi, nato Ajdovščina s petimi, po štiri okužbe so potrdili v občini Miren-Kostanjevica in Novi Gorici. V Bovcu in Kobaridu so potrdili tri okužbe. V Kopru, Piranu, Vipavi in občini Renče-Vogrsko so zabeležili po dve novi okužbi, po eno pa v Ilirski Bistrici, Idriji, Komnu in Brdih.

Po besedah vladnega govorca so trenutno najslabše razmere na Gorenjskem: “Včeraj je bilo 43 odstotkov vseh testov pozitivnih.” Na Primorskem je 14-dnevna incidenca 277 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Okužbe po občinah si lahko podrobno ogledate na spodnji povezavi.

V ožji ekipi notranjega ministra Aleša Hojsa so danes zjutraj potrdili okužbo z novim koronavirusom. Prvi test Hojsa je bil negativen, minister je bil preventivno v samoizolaciji, je dodal Kacin. Med novinarsko konferenco je bilo dokazano, da Hojs ni pozitiven, tako da se je vrnil na delo.

Kacin je napovedal, da bodo bolnike, ki se v bolnišnicah zdravijo zaradi covida-19 in niso v življenjski nevarnosti, premeščali v zdravilišča. To pomeni, da se skrajšuje ležalna doba v bolnišnicah v korist sproščanja postelj za nove bolnike s covidom-19, ki bodo tako zagotovo prišli do bolnišničnega zdravljenja.

Glede sproščanja omejitvenih ukrepov je dejal, da se bodo ravnali glede na število na novo okuženih. Ko bodo ugotovili, da smo v državi zajezili hitrost širjenja okužb, “ki je zdaj vrtoglava”, bodo ocenili, če lahko omilijo ukrepe, tudi omejitev gibanja na občine.

Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana, ki vodi študente medicine, svetovalce v klicnem centru za informacije o novem koronavirusu, je povedala, da se je klicni center že spomladi dobro “prijel”, saj so prejeli več kot 50.000 klicev.

Ocenila je, da je zaupanje prebivalcev Slovenije obdržal tudi v jesenskem času. Ljudem prinaša zanesljive, preverjene in ažurirane informacije, ki jih podaja na razumljiv način, individualno. Od kvalitetnih informacij so odvisni odzivi posameznikov, je poudarila infektologinja.

Kot je povedala, v klicnem centru delujejo proaktivno, povezujejo inštitucije, sprejemajo pobude kličočih in jih posredujejo odločevalcem. Ljudje so se pozanimali o novostih glede novega koronavirusa, se opremili z znanjem iz medicine. Medtem ko so spomladi spraševali o simptomih, trajanju okuženosti in podobno, je zdaj več vprašanj organizacijske narave, o omejitvi gibanja znotraj regij in države, o omejitvah storitev, šolstva in športa, veliko je pobud, na primer glede sprehajanja psa po 21. uri, glede letakov v nabiralnikih, ki morda prenašajo okužbe ... “Vse pobude smo posredovali odločevalcem,” je zagotovila Mojca Matičič.

Klicni center je vsak delovnik med 8. in 18. uro na voljo vsem, “pri čemer ni pravih ali napačnih vprašanj, vsako vprašanje šteje, vsako je resno,” pravi infektologinja.

“Ne vemo, kaj vpliva na to, da se nekdo okuži ali ne. Poznamo pa vrsto dejavnikov, ki vplivajo na težji potek bolezni,” je povedala. Težjemu poteku bolezni so bolj podvrženi starejši od 65 let, moški, osebe, ki imajo kronične srčne, pljučne, ledvične bolezni, raka. Na težji potek bolezni vplivajo tudi dejavniki iz okolja, kot so alkohol in cigarete, prav tako genetika, na promer gen za krvne skupine.

Matičičeva je ob tem spomnila na splošna priporočila za krepitev imunskega sistema, kot so zdrava uravnotežena prehrana, izogibanje stresu, dovolj tekočine in prehranska dopolnila (vitamini). Posebej je izpostavila vitamin D. Zadostna količina D vitamina je namreč zelo pomembna pri celotnem imunskem odzivu, ne le pri covidu-19.


Najbolj brano