V četrtek potrdili 1609 novih okužb, pojavljajo se večja žarišča na Primorskem

V Sloveniji so v četrtek ob 6587 testiranjih na novi koronavirus potrdili 1609 novih okužb. Pozitivnih je bilo 24,4 odstotka vzetih brisov. V bolnišnicah se je zdravilo 1324 covidnih bolnikov, na intenzivni negi 206. Iz bolnišnic so odpustili 98 oseb, umrlo je 48 bolnikov s covidom-19, je vlada objavila na twitterju. Pojavljajo se večja žarišča na Primorskem.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > V primerjavi s prejšnjim tednom, ko je delež pozitivnih testov znašal 27,3 odstotka, so današnji podatki nekoliko bolj spodbudni, je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Pritisk na bolnišnice pa je še vedno velik, hospitaliziranih bolnikov je bilo 22 več kot dan prej, intenzivno terapijo pa je potrebovalo devet bolnikov manj. V bolnišnicah je umrlo 37 oseb, v domovih za starejše še deset, ena oseba je umrla v socialno-varstvenem zavodu. Skupno je doslej umrlo 1293 bolnikov s covidom-19.

Kot je povedal Kacin, imajo najvišjo incidenco okuženih v 14 dnevih na 100.000 prebivalcev regije v vzhodnem delu Slovenije.

Na Primorskem so včeraj največ novih okužb, 30, potrdili v Izoli. V Postojni so potrdili 24 okužb, v Kopru 21. V Novi Gorici in Ilirski Bistrici so potrdili po 19 okužb. 10 okužb so potrdili v Piranu, 9 v Ajdovščini. V Idriji, Sežani in Tolminu so potrdili po 5 okužb. V Bovcu, Vipavi in občini Šempeter-Vrtojba so potrdili po 3 okužbe. Po dve okužbi so potrdili v Brdih, Cerknem, Kanalu, občini Miren-Kostanjevica in Ankaranu. Po eno okužbo so potrdili v Pivki, občini Renče-Vogrsko, Komnu in Kobaridu.

Še vedno je veliko okužb v domovih starejših občanov (DSO). Nove okužbe so potrdili pri 143 stanovalcih in 57 zaposlenih, na novo se je okužilo tudi osem uporabnikov in en zaposlen v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih. V DSO je na novo ozdravljenih 126 stanovalcev in 41 zaposlenih.

Vlada bo po Kacinovih besedah pripravila poseben načrt sproščanja ukrepov, ki pa ga bodo uresničevali le ob izboljševanju epidemioloških razmer, predvsem v bolnišnicah.


Najbolj brano