Šole ostajajo zaprte, pouk na daljavo. Nekatere dejavnosti se znova odpirajo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na tiskovni konferenci po seji vlade povedala, da šole prihodnji teden ostajajo zaprte. Pouk se bo izvajal na daljavo. Vrtci bodo tudi v prihodnjem tednu nudili le nujno varstvo. Prvi kriterij je bil skrb za zdravje, takoj zatem pa za znanje. Prihodnji teden bodo stanje ponovno preučili, je povedala ministrica.

Ministrica Simona Kustec  Foto: Posnetek zaslona
Ministrica Simona Kustec  Foto: Posnetek zaslona

LJUBLJANA > Na podlagi vladnega sklepa vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo še naprej zaprti, se pa s sklepom šolske ministrice Simone Kustec vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v prihodnjem tednu izvaja na daljavo. Vrtci bodo še naprej opravljali le nujno varstvo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je na novinarski seji po današnji dopisni seji vlade pojasnila, da jih je pri odločitvi kot prvi kriterij vodila skrb za zdravje, takoj za njim pa za znanje. “Ukrep je začasne narave in ga bomo naslednji teden ponovno preučili,” je napovedala.

Po njenih besedah se z danes sprejetim ukrepom Slovenija na področju vzgoje in izobraževanja vrača v način dela, ki je bil v veljavi v času prvega vala epidemije covida-19 oziroma spomladi. Dodala je, da bodo vrtci pri opravljanju nujnega varstva otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti na drug način, še naprej sledili svoji presoji in presoji županov.

Za pouk na daljavo je zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo

“Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanjem in medsebojno pomočjo ter lastnim odgovornim preventivnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru,” je poudarila ministrica. Opozorila je, da se med zaposlenimi tako v šolah kot vrtcih še vedno soočajo z aktivno okuženimi, je pa stanje boljše.

“Stanje se izboljšuje toliko, da smo lahko ponovno zmožni izvesti proces izobraževanja na daljavo po celotni šolski verigi, od osnovnih šol do visokošolskih zavodov,” je poudarila.

Pojasnila je tudi, da so na ministrstvu v posebni okrožnici, ki so jo danes posredovali vsem ravnateljem, še prav posebej pozvali k tekoči komunikaciji. “V teh krhkih časih je pomembno, da si znamo prisluhniti, pomagati. Šole bodo kot doslej z vami in vašimi šolajočimi imele vzpostavljene kontakte,” je poudarila.

Za pouk na daljavo je zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo, in sicer pod zavihkom “Podpora ZRSŠ za šolstvo za pouk na daljavo”, objavil pa je tudi vse že doslej pripravljene usmeritve in priporočila. Posebej za učence razrednega pouka in učence s posebnimi potrebami.

“Zavedam se, da predstavljena rešitev ni in tudi ne more zadovoljiti želja in pričakovanj večine, a vam zagotavljam, da smo jo v danem stanju razmer zmožni izpeljati in pri tem ohranjati lastno in zdravje drugih ter hkrati učno kondicijo naših šolark in šolarjev,” je zagotovila.

Po njenih besedah je pomembno, "da se premikamo dalje proti običajni realnosti, k vrnitvi nazaj v prostore šol in vrtcev".

Na rdečem seznamu tudi Srbija

Ukrepi na področju omejitev zbiranja in gibanja, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa, ostajajo v veljavi, je na popoldanski vladni novinarski konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Kot je dejal, bo od ponedeljka na rdečem seznamu držav tudi Srbija. Vsa nenujna potovanja v tujino pa odsvetujejo.

Veljavnost odloka o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi se podaljšuje, vanj so vnesli le nekaj popravkov, ki pa vsebinsko ne prinašajo sprememb.

Kot je dejal minister, mu je ob predstavitvah teh sprememb “kar malce nerodno”. Ob tem, ko je na mizo dobil pripombe pravne službe, kaj je treba v odloku spremeniti, se je namreč najprej vprašal, “ali v Sloveniji še obstaja zdrava pamet in ali smo res zašli tako globoko v birokratizacijo, da moramo delati take spremembe”.

V določbi, ki ureja uveljavljanje izjem za ožje družinske člane, so po opozorilu varuha človekovih pravic vnesli spremembo pri otrocih. Prejšnja dikcija je vključevala navedbo zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, po novem pa bo pisalo zgolj otrok.

Bolj jasno so zapisali tudi dikcijo, ko gre za izjemo prehajanja občinskih meja zaradi prihoda na delo in z dela. Za tiste, ki vsakodnevno ves teden ali mesec hodijo na delo v drugo občino in imajo potrdilo delodajalca, pa posebej določajo, da jim ni treba vsakodnevno izpisovati izjave.

Podaljšuje se tudi odlok glede prehajanja državnih meja. Edina pomembna sprememba po Hojsovih besedah je, da bo od ponedeljka na rdečem seznamu držav tudi Srbija. Ob tem pa je posebej opozoril, da enake omejitve kot za slovenske državljane veljajo tudi za tuje državljane, ki pri nas začasno ali stalno bivajo in imajo sorodnike v državah nekdanje Jugoslavije.

V petek je namreč na Obrežju nastala štiri- do petkilometrska kolona, ker so mnogi mislili, da zanje omejitve prehajanja med občinami ne veljajo, in so na mejni prehod prišli brez izjav in potrdil o namenu potovanja. Kot je navedel Hojs, gre pretežno za prehajanje v BiH, ob tem pa je opozoril, da so Hrvaška, Srbija, BiH, Avstrija, manj Italija, globoko v druge valu epidemije in zato vsa nenujna potovanja odsvetujejo.

Skladno z vsemi navodili, ki jih policija ima, je bilo po ministrovih besedah v preteklem tednu v smislu nadzora izvedeno kar precejšnje število identifikacij, kaznovanj, bodisi predlogov zdravstvenim inšpektorjem. V odloku je zdaj dodano to, da da lahko poleg policije in zdravstvenega inšpektorata kontrolo nad prehodi izvajajo tudi občinska redarstva.

Vlada dovoljuje pedikuro in odprtje nekaterih specializiranih trgovin

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v luči epidemije covida-19. Od petka bo tako pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje storitve pedikure, odprte bodo lahko tudi specializirane otroške trgovine, trgovine z motornimi vozili in pohištvom.

“Vlada dobro razume stisko podjetnikov in tudi v pogojih epidemije vsakodnevno išče ravnotežje med zahtevami zdravstva in priporočili zdravstvene stroke ter omogočanja delovanja gospodarstva v varnih pogojih,” je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Tako je vlada potrdila sprostitev nekaterih dodatnih dejavnostih, pri katerih zaradi narave dela “obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe”, je pojasnila Cudermanova. Delo bo lahko potekalo le pod določenimi pogoji.

Od petka bo dovoljeno izvajanje storitve pedikure, ki je “izjemnega pomena za preventivno nego starejših”, je poudarila Cudermanova. Dovoljeno bo tudi delovanje specializiranih otroških trgovin, ki prodajajo opremo za male in mlajše otroke in doječe matere.

Sprošča se tudi prodaja blaga v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, vrata bodo lahko odprle specializirane prodajalne motornih vozil in koles, prodajalne pohištva, storitve na področju fotografske dejavnosti, urarstva in zlatarstva ter fotokopirnice.

V vseh zaprtih prostorih bo sicer treba zagotavljati omejitev ene stranke na 30 kvadratnih metrov ali ene stranke na prostor, če je ta manjši od 30 kvadratnih metrov. V trgovskih centrih bo dodatno treba zagotoviti ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok za stranke ob vstopu in izstopu ter redno prezračevanje prostorov, v katerih se izvaja dejavnost.

Tudi sicer morajo izvajalci upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo ter potrebno opremo za varno opravljanje dela.

Na vprašanje, kdaj se bodo lahko sprostile tudi druge storitve, denimo kozmetične ali okulistične, je Cudermanova odgovorila, da bo to mogoče šele “ob ugodnih pogojih”.

V zvezi s pedikuro pa je dejala, da “se ve, zaradi katerega pogoja je bilo to sproščeno”. “Pedikura se sprošča izrecno in zgolj zaradi starejših občanov. Ti imajo stanja, ki so lahko potencialno resna in povzročajo dodatno obremenitev zdravstvenega sistema - otiščanci, vraščeni nohti, diabetična stopala. Pedikerji se odpirajo s tem namenom,” je odgovorila na vprašanje, ali je torej pedikura dovoljena le starejšim.


Najbolj brano