Pred evropskimi volitvami še danes mogoče zahtevati glasovanje po pošti iz Slovenije

Danes se izteče rok, do katerega lahko volilci zahtevajo glasovanje po pošti iz Slovenije na prihajajočih evropskih volitvah. To velja za volilce v domovih za starejše, bolnišnicah in zaporih, po pošti pa lahko glasujejo tudi invalidi.

Volitve za evropski parlament bodo 26. maja. Foto: STA
Volitve za evropski parlament bodo 26. maja. Foto: STA

LJUBLJANA > Oskrbovanci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, volilci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah ali zdraviliščih, ter volilci, ki so v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, imajo še danes čas, da to sporočijo okrajni volilni komisiji.

Na enak način lahko po glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Invalidi lahko glasujejo po pošti tudi stalno, če to sporočijo Državni volilni komisiji in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Obvestilo invalida o stalnem glasovanju po pošti velja do preklica.

Na volitvah bodo mogoče še nekatere druge posebne oblike glasovanja. Tako bodo volilci, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča, lahko glas oddali na volišču v drugem okraju. Volilci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, pa bodo lahko glasovali na svojem domu.

Za takšne oblike glasovanje se morajo volilci prijaviti, rok za to pa se izteče 22. maja. Že dan prej, v torek, 21. maja, pa se bo začelo predčasno glasovanje, ki bo trajalo do četrtka, 23. maja.


Najbolj brano