Potrdili 192 novih okužb, 17 na Primorskem

Včeraj so v Sloveniji ob 3645 testih potrdili 192 novih okužb z novim koronavirusom. To je največ potrjenih okužb v enem dnevu doslej. Skupno število potrjenih okužb z novim koronavirusom pa je preseglo 5000. Hospitaliziranih je 60 oseb, 15 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili 11 oseb.

Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak Foto: Sta
Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak Foto: Sta

LJUBLJANA > 52 novih okužb so potrdili v Ljubljani, po sedem v Domžalah in Črni na Koroškem, po šest v Mariboru in Celju, pet v Slovenskih Konjicah, po štiri v Kranju in Medvodah, po tri v Postojni, Šentjurju, Trbovljah, Ravnah na Koroškem, v Divači in pri treh tujcih, po dve v Ilirski Bistrici, Kamniku, Slovenj Gradcu, Litiji, Zrečah, Radovljici, Velenju, Novem mestu, Vrhniki, Škofji Loki, Lendavi, Dupleku, Preboldu, Ivančni Gorici, Mežici, občinah Hoče-Slivnica, Krško, Apače, Hrpelje-Kozina.

Po eno okužbo so potrdili v občinah Pivka, Braslovče, Rogaška Slatina, Slovenska Bistrica, Log-Dragomer, Žalec, Vojnik, Nova Gorica, Gornja Radgona, Sevnica, Hrastnik, Brezovica, Kočevje, LEnart, Šmarje pri Jelšah, Tržič, Grosuplje, Vitanje, Ajdovščina, Ormož, Piran, Ruše, Bled, Lukovica, Mengeš, Rogatec, Šoštanj, Vuzenica, Brežice, Dobrovnik, Markovci, Mozirje, Mozirje, Podčetrtek, Trzin, Borovnica, Bovec, Dol pri Ljubljani, Ljutomer, Vodice, Železniki, Žirovnica, Idrija, Laško, Središče ob Dravi in Vipava.

Vladni govorec Jelko Kacin je izpostavil, da imamo daleč najslabše številke od izbruha pandemije. Največ primerov, slaba četrtina, je bilo potrjenih v Ljubljani. Virus se širi tudi med zdravstvenimi delavci in med stanovalci v domovih. Razmere za širjenje virusa bodo v hladnejših mesecih, ki so pred nami, še bolj ugodne. “Virus kroži med nami,” poudarja. “Potrebujemo lastno odgovornost in lastno presojo.”

Prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, ki deluje v okviru Univerzitetnega kliničnega centra, je poudarila, da morajo v delovnih organizacijah zagotavljati ustrezne rešitve za preprečevanje vnosa virusa in njegovega širjenja ter obenem omogočiti normalen potek dela. V številnih delovnih organizacijah si denimo delavci predmete podajajo, virus se lahko širi prek predmeta, tudi če ohranjajo fizično razdaljo. Ker se delovni procesi med seboj tako razlikujejo, pa je nemogoče podati enaka navodila za vse.

Posebej opozarja tudi na kopalnice, “čik pavze” ter vhode in izhode v delovne organizacije. Sodelavci denimo ohranjajo razdaljo metra in pol, nato pa na “čik pavzi” stojijo z ramo ob rami. Primere koronavirusa so imeli v vsaj 20 podjetjih, je povedala. Ko je bila preklicana epidemija, so številni mislili, da se ukrepov ni več treba držati, kar pa je bila napačna percepcija.


Najbolj brano